Číslicové logické obvody

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ondraN

#76 Příspěvek od ondraN »

Tak to je hodně zjednodušené tvrzení. Obrovský rozdíl je ve zpracování a překladu. A kdo se naučí na Pascalu, je pak totálně zmatený příkazy pro preprocesor a různými direktivami. A zatímco Pascal je dnes mrtvá flaxa, C se stále široce používá, jak u MCU tak i na PC.
Zmije

#77 Příspěvek od Zmije »

Pascal už prosím na škole neučte. Na obecné programování je mnohem lepší Python. Naopak nějaký základní vhled do C a asambleru je potřeba.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od jjilek »

lesana87 píše:Takže dneska stačí vyučovat jen dva předměty, Hovory s AI a Čumění na youtube. Jen nevím, kde se vezmou ti "lidé, kteří vědí o co jde".
S odstupem více než půl století se domnívám, že tím je řečeno to podstatné.
A vzpomínám na dobu, kdy jsem z fakulty jezdil žebrat do Rožnova o pokusné vzorky prvních obvodů TTL.
HF_Tech

#79 Příspěvek od HF_Tech »

Náhodou na PASCALu je založen jeden z programovacích jazyků pro PLC.
Pro tento druh aplikací C-čko nebo PYTHON fakt nechceš.
tomasjedno

#80 Příspěvek od tomasjedno »

Zmije píše:Pascal už prosím na škole neučte. Na obecné programování je mnohem lepší Python.
Mně připadají Basic, Pascal a Python jako drobné variace na totéž téma. Když umíš jeden z nich, tak ten další máš za hoďku taky.
Zmije

#81 Příspěvek od Zmije »

Učit se programovat je vlastně podobné jako učit se cizí jazyk, nejtěžší je naučit se první, naučit se 2., 3., ... už je lehčí.

Proč by ten první měla být zrovna Latina nebo jiný mrtvý jazyk?
EKKAR

#82 Příspěvek od EKKAR »

Zmije píše:...
Proč by ten první měla být zrovna Latina nebo jiný mrtvý jazyk?
Proto, že je nejuniverzálnější a proto, že ty pozdější a jednodušší z něj následně všecky vycházejí ??
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#83 Příspěvek od DukeNuke »

Latina rozhodně není nejuniverzálnější. A vychází z něj jen ty jazyky, kam se svého času dostali Římané. My jsme pro Římany byli jen barbaři, proto v našem jazyce latiny pomálu.
ad zmije: mrtvý jazyk taky jazyk. Když pominu assembler, tak můj první jazyk byl fortran - a kde je mu konec dnes? Používal jsem basic, forth, cobol, pak teprve pascal, pak delphi a teď síčko. Je to všechno na jedno brdo. Stačí znát syntaxi a vědět, co to má dělat.
Zmije

#84 Příspěvek od Zmije »

Začínal jsem s Basicem ale do škol bych ho dnes necpal.

Je lepší když se ve škole naučej alespoň něco než nic.
Kdyby je ve škole nenaučili nic tak alespoň ať tam není šikana a další svinstva.
EKKAR

#85 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:Latina rozhodně není nejuniverzálnější. A vychází z něj jen ty jazyky, kam se svého času dostali Římané. My jsme pro Římany byli jen barbaři, proto v našem jazyce latiny pomálu.
ad zmije: mrtvý jazyk taky jazyk. Když pominu assembler, tak můj první jazyk byl fortran - a kde je mu konec dnes? Používal jsem basic, forth, cobol, pak teprve pascal, pak delphi a teď síčko. Je to všechno na jedno brdo. Stačí znát syntaxi a vědět, co to má dělat.
Já to právě nemyslel lingvisticky, ale "počítačsky" - pokud se naučíš starej jazyk, tak už je jednodušší se naučit ty modernější, protože jak jednou zvládneš používat tu "stylistickou strukturu", další učení ti už jde mnohem snáz.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zmije

#86 Příspěvek od Zmije »

Bodejď že se ze starýho jazyka na nový přechází lépe než obráceně, na lepší se zvyká snáz...

Eště lepší je začít rovnou s něčim kloudným a odpustit si ten úkrok stranou.
martinkopp

#87 Příspěvek od martinkopp »

jjilek píše:
lesana87 píše:Takže dneska stačí vyučovat jen dva předměty, Hovory s AI a Čumění na youtube. Jen nevím, kde se vezmou ti "lidé, kteří vědí o co jde".
S odstupem více než půl století se domnívám, že tím je řečeno to podstatné.
A vzpomínám na dobu, kdy jsem z fakulty jezdil žebrat do Rožnova o pokusné vzorky prvních obvodů TTL.
Tak o to bych sebemenší strach neměl. Pokud po té práci bude poptávka, jinými slovy najde se někdo jež to dobře zaplatí, vždy se najde dost lidí kteří se to za peníze naučí. A pokud po takové práci poptávka nebude, celkem nic se nestane když to nikdo umět nebude. K čemu by dnes byly zástupy odborníků na kontrukci elektronek a zařízení z nich - k ničemu.

No a ta většina co umí jen čumět na youtube? Ta skončí za pár kaček u lopaty. A čím víc takových bude, tím líp se budou mít ti, co se něco naučili. Bylo tomu tak vždy od začátku světa a bude i do jeho konce.
DukeNuke

#88 Příspěvek od DukeNuke »

To se pleteš. Ta většina, čumící na jůtrubku, na ni bude čumět dál. A k tomu pobírat příspěvky, které budeš platit ty. Z daní.
A pleteš se i v ostatním. Mě ještě učili elektronky, a když mi některý z kluků muzikantů donese zesík, tak pokud to není něco zapeklitého, dokážu identifikovat a odstranit závadu. A to jen proto, že ve škole mě naučili základy a naučili mě, jak je hledat. Naučili mě, že vývoj jde stále dopředu a co mě naučí dnes, zítra může být jinak. A naučili mě se učit.
Učit se něco "zprostředka" nikdy nevede ke kýženému výsledku. Pak jsi jen lopatka, která donekonečna opakuje jednu jedinou operaci, aniž by věděla proč. A proto můžeš být učitelem, který klidně napíše "Žáci by se měly učit". Fuj.
danhard

#89 Příspěvek od danhard »

Můžeš jít do politiky, tam se uplatní i popelář :lol:
Mahoney

#90 Příspěvek od Mahoney »

On tu někdo programuje v latině, nebo jak (ve vlákně o číslicových obvodech)?

Na logiku VHDL/Verilog, co se týče programovacích jazyků, RayeR má někde na stránkách, že léta programoval v Pascalu, a jak se trochu naučil C, na Pascal rychle zapomněl.... tím je víceméně řečeno vše.

C je nejvíc low-level jazyk hned po assembleru, ale to neznamená, že se v něm nedají psát jednoduché věci a jednoduše (to bylo myšleno tím "stačí znát základní konstrukce" cyklus, podmínka atd.) - což pro začátek skutečně stačí, a kdo chce být "fajnšmekr", posune se dál časem a kdo nechce, zůstane u jednoduchého (vč. např. Arduina), nebo se posune třeba k prodávání zeleniny na tržnici.... důležité je, že je kam se posouvat.

Když je řeč o PLC a logice, Siemens (i jiné) umožňují popsat logické zapojení v režimu STL pomocí příkazů - to je velmi poučné, stejně jako si to v režimu funkčních bloků (FBD) naklikat a do STL potom přepnout.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“