Dotykový vypínač
Moderátor: Moderátoři
Jak jsem psal, je to námět k experimentování...jsme na Bastlírně.
Co udělá ten modul v momentu nedestruktivního sepnutí T1 (když tím pádem modul přijde o napájení)?
- Přílohy
Tomas3206 má hotovou instalaci osvětlení pomocí modulu Elko-DIM15 a nechce ji celou překopávat, pouze nahradit tlačítka kapacitními senzory. Pokusil jsem se mu vyhovět.
Ale houbyDodělávat to na dotykové řízení (extra napájení, řízení, plus relé, které vykoná totéž, co původní mechanické tl.), je tazatelova rozmarná puberťačina, asi jako dálkové startování pro Š120.
Už jsem se díval jak by se dal na šasi toho vypínače připevnit plošňák, z něho by vedli tři drátky k ttp223. Na něm by byl napájený malý konektor do dps (rozestup těch otvorů na ttp223 zhruba odpovídá 2,54mm) a ke krytce vypínače by byl nejspíš přilepený. Jinak max rozměry té elektroniky by měly být 29 x 41mm a 30mm do hloubky aby se pod krytku vešel ještě ttp223.
Tvoje zapojení bude funkční, pokud TTP dodá proud cca 9mA pro relé. Uvedeno má 4mA jako typickou hodnotu. V opačném případě ještě tranzistor přidáš.
- Dumitru
- Kontaktovat uživatele:
- martinkopp
TTP223 není žádný lumen, je to nejlevnější čínský šunt kde se nedá nic nastavit a má své mouchy na které můžeš narazit. "Dospělé" touch chipy mají i desítky registrů kde se nastavuje kdeco aby to spolehlivě fungovalo.
Například když budeš mít smůlu a vnitřní frekvence se potká s frekvencí nějakého stepdownu v napájení nebo okolí, přestane TTP223 fungovat vůbec nebo jen někdy, bude náhodně spínat apod. musíš řešit zemní stínící okraje atd. a když budeš mít hodně velkou smůlu, nepodaří se ti spolehlivě rozběhat vůbec. Měl jsem případ, kdy tohle nechtělo chodit ani když jsem napájení TTP223 zkoušel oddělit galvanicky odděleným dc/dc převodníkem od hlavního zdroje. Pořád se tam něco dostávalo a blblo to.
Já jsem si vědomej že je to čína za 9Kč. No plánuju jich vzít víc, chci udělat celkem 5 vypínačů, ale za tu cenu jich můžu vzít třeba 20 a "experimentovat". K plošnýmu spoji to půjde přes konektor, takže by neměl být problém ani při dodatečný výměně, uvidíme... Láká mě hlavně jednoduchost a velikost, ale kdybys věděl o něčem serioznějším, ale jednoduchým bez nějakýho programování a složitýho zapojování, tak sem hoď link a já na to mrknu.martinkopp píše:...
Děkuju za zprávu. Ty baterie by měly být přístupné po sundání krytky, takže otázka pár sekund, ale souhlasím že bez baterií by to bylo asi elegantnější.masar píše:>Tomas3206: Použití baterie usnadňuje návrh, ale je mi "proti srsti" vědomí, že po jisté době vyžadují vyměénit a otevírat instalační krabice. Ale proti gustu...
Tvoje zapojení bude funkční, pokud TTP dodá proud cca 9mA pro relé. Uvedeno má 4mA jako typickou hodnotu. V opačném případě ještě tranzistor přidáš.
Teoreticky, myslíš že bych mohl paralelně zapojit víc TTP aby "utáhly" to relé? Baterie by s tím neměly mít problém. Potom by byla otázka, jestli by se při přiblížení prstu aktivovaly současně a nezačaly se vzájemně přepínat...