Tesla B58, výstup na externí zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

Ano, s tím odporem máš pravdu. A rovnou jsi zjistil, že dva stejně velké odpory spojené paralelně (zde v režimu stopa A+ stopa B) dají hodnotu poloviční.

Kdybys nenaměřil žádný odpor, nebo naměřil odpor podstatně vyšší, znamenalo by to, že ti měřák ukazuje svodový odpor vstupního kondenzátoru plus nějakou hodnotu odporu vstupu zesilovače, ale spojení mezi hlavou a vstupem chybí.

A ano, to vpravo od potenciometru hlasitosti a tónové clony je koncový zesilovač.

Myslím si, že začínat dráhu hardweráře analogovým dvouhlavým dvourychlostním cívkáčem s automatikou, je skutečně velký kousanec. Hlavně proto, že na volby provozních stavů využívá mnoho přepínacích kontaktů a pérových svazků, takže schéma takového magnetofonu už snad ani přehledněji, než toto, zakreslit nejde, přesto do něj i otrlý praktik musel chvíli zírat, když ho viděl poprvé.

Začals pískadlem. To ti chválím, dobrý začátek.
Naprostá většina elektroniky, jak analogové, tak číslicové, má jako stavební jednotku, zesilovač. Je to jedno, jaká součástka v něm tvoří to zesílení, i kolik takových tam je. Podle zapojení pak splní požadavky na to, co tam má dělat.
V pískadle zesiluje signál (schválně nepíšu, jestli zesiluje proud, nebo napětí, případně obojí, tedy výkon: nevím, co to máš za zapojení), aby byla splněná jedna z podmínek kmitání, tedy, aby to pískalo.
Naopak jinde se požaduje zesílení, ale kmitat to nesmí.
105l

#32 Příspěvek od 105l »

Hill píše:Myslím si, že začínat dráhu hardweráře analogovým dvouhlavým dvourychlostním cívkáčem s automatikou, je skutečně velký kousanec.
Mě to jenom tak napadlo, že mi to tu leží. Stejně k němu nemám ani obal.

Zesilují to asi ty dva tranzistory, ktere se postupně myslím nějak zavírají a otvírají, no stejně dohromady nechápu.
Šipka hádám znamená, jestli jde signál emitorem dovnitř nebo ven (vím že to je NPN a PNP, jak to funguje ale netuším)
Přílohy
image002.jpg
image002.jpg
105l

#33 Příspěvek od 105l »

Není to zrovna ale nejlíp pospojované, plošné spoje s dírkama jsem bohužel někde ztratil.
Reproduktor asi vyměním za menší. Bojím se ale, aby to nebylo míň nahlas.
Přílohy
IMG_6917.jpg
IMG_6917.jpg
105l

#34 Příspěvek od 105l »

ta 9V baterka ale asi moc nebude mít výdrž, že? Nemám to radši napojit na "zásobník" na baterky z rigy 103? Bude to puštěné pořád.
Přílohy
IMG_6918.jpg
IMG_6918.jpg
105l

#35 Příspěvek od 105l »

po předělání na plošný spoj mi to stejně zase přestalo fungovat
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

Před skoro 60tilety to byly moje výtvory na TTM asi v 7. třídě . Zdroj signálu a sledovač signálu . Pokud nebude toto celý tvůj vstup do elektroniky , tak bych zatím doporučil . Tohle cos vyrobil si nech , ale to šlusmetr , tzn. zkoušečka zkratu . Má zbytečně vysoký výkon . Tobě by stačil zkušební multivibrátor . Jsou nějaké knížky asi z 70.tých let . To by bylo pro tebe . Vyhledám , pošlu alespoň odkazy .
ferdislav

#37 Příspěvek od ferdislav »

Pro pochopení základů doporučuji tohle, pochopí to i dítě pokud je mu dáno
https://www.kopp.cz/image/cache/catalog ... 90x400.jpg
105l

#38 Příspěvek od 105l »

BOBOBO píše:Tohle cos vyrobil si nech , ale to šlusmetr , tzn. zkoušečka zkratu . Má zbytečně vysoký výkon
Já bych zrovna u tohodle potřeboval aby to řvalo nahlas, chtěl bych to používat, jinak si taky ale ještě něco postavím jen tak.
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

NE JEN TAK . Toto dává signál ve Voltech , ty potřebuješ až 1/1000 , řády mV .
105l

#40 Příspěvek od 105l »

S tím potom ale nevím co bych dělal, to bych to akorát musel zbytečně zapojovat na zesilovač, já potřebuju ať to nahlas píská
BOBOBO

#41 Příspěvek od BOBOBO »

Jakýkoliv zesilovač musíš zkoušet zdrojem signálu , který je určen . U mgf hlavy i magdyn gramo přenosky je vstup určen v řádech mV .
105l

#42 Příspěvek od 105l »

Jo tak, to jsem Vás zmátl, já to chcu jako samostatnou konstrukci na plašení myší.
BOBOBO

#43 Příspěvek od BOBOBO »

Ty nám dáváš . Takhle si tady žijem . Nazdar , na neděli OK .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“