Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

dred píše:Môj niekdajší výtvor bol založený na schéme z A12/85 - teda dva regulované samostatné zdroje 0-40V .. ostatné sú so stabíkmi MA78xx s úpravou.
Zdroje sú čiastočne po sekciách galvanicky oddelené - čiže "vyskladanie" pevného či reg. vyššieho napätia do 1A nie je problém.. Je to o použití...
A už sis taky vyzkoušel, co taková kombinace sériově spojenejch výstupů integrovanejch stabců 78xx/79xx učuní v momentě, kdy ten spojenej výstup byť i jen mžikově přetížíš resp. v momentě, kdy jednomu z těch stabců vyletí tepelka?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#47 Příspěvek od ransom »

Pokud máš na všech výstupech ochrannou diodu katodou k plusu a dimenzovanou na zkratovej proud zdroje, nestane se NIC.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#48 Příspěvek od EKKAR »

Spíš si Tome představ takový zapojení jako 3-svorkovej stabec "podepřenej" ve svým COMM vývodu dalším - co to učuní, když jednomu z nich vypne ochrana ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Milan

#49 Příspěvek od Milan »

Prohlížím si v těch mrazivých dnech schemata různých zdrojů . Dostal jsem se také ke schematu Startronu od Barnodaje , jehož celé schema je na str.2
tohoto příspěvku. Pár věcí mi není jasných z hlediska jejich funkce viz obrázek / výřez ze schematu .

1. Odpor R13 220K v + vstupu OZ U1B. Nevadí již tato hodnota z hlediska proudové nesymetrie vstupů ( druhý vstup je připojen na impedanci stovky ohmů. Nebo tvoří se vst.kapacitou OZ (odhadem 5 pF) dolní propust pro frekvence vyšší než cca 150kHz , tj. podílí se na stabilitě smyčky ?

2. K čemu slouží sériová kombinace dvou diod D2,D3 a R13 10K ve vstupu
OZ U1A ? Kdyby ta dioda byla jedna , myslel bych si, že zamezuje toku proudu z Uref zátěží v obráceném směru přes potenciometry , jsou-li dvě,
spíš bych to tipoval na nějakou tepelnou kompenzaci , ale čeho ? Zdroje Uref 78L05 ?

Díky za názory .
Přílohy
Výřez schematu Statron - regulátory.jpg
Výřez schematu Statron - regulátory.jpg
lesana87

#50 Příspěvek od lesana87 »

Za normálních okolností těma diodama a odporem nic neteče, je na nich nulové napětí. Budou tam kvůli nějakému dynamickému ději, možná prudké změně požadovaného nebo výstupního napětí.

Na tom přepínání odbočky z trafa se ti nic divného nezdá? Já se nějak nemohla dopočítat, při jakém výstupním napětí se to přepíná, přišlo mi to nějak nízko.
Milan

#51 Příspěvek od Milan »

Když pominu vliv 1M hystereze v kladné zpětné vazbě , vychází mi to přepínací napětí kolem 10,5V - to není moc. Vstup + je připojen na napětí U výst zdroje(proti výst. minusu zdroje) , vstup - je připojen na dělič 330k a 130k z napětí Uvýst zdroje + Uref 5V , opět proti výst.minusu zdroje . Když se má U + a U- rovnat, vychází mi z toho těch cca 10,5V , pokud se ovšem nepletu , což bych při asi 5 různých "zemích" ve zdroji úplně nevyloučil :D .
barnodaj

#52 Příspěvek od barnodaj »

Měl jsem v práci dva tyto zdroje na stole a oba přepínaly zhruba kolem 19V.
Tedy všechny čtyři, proto že je to dvojitý zdroj.
lesana87

#53 Příspěvek od lesana87 »

Mně vychází, že na odporu R30 je 5V, teče jím tedy 5/330k mA. Při jakém napětí poteče stejný proud odporem R27, který má 130k? Při 2V.
PavelFF

#54 Příspěvek od PavelFF »

Je taky možné, že schéma není úplně správně překlesené. Proto některé věci vypadají divně.
masar

#55 Příspěvek od masar »

Tohle nevypadá na 330kΩ. Já vidím 33k.
:wink:
Přílohy
rezistor.png
rezistor.png
Milan

#56 Příspěvek od Milan »

Lesano, druhý konec toho zdroje Uref není připojen na výstupní minus zdroje, nýbrž na jeho výstupní + . Takže na tom odporu ( 330K nebo nověji 33K) není napětí 5V , ale napětí U výst. zdroje a k tomu těch 5V . Pro výpočet je dobré brát to plus jako " vnitřní zem " , protože proti ní pracují i operační zesilovače . Minus zdroje pak v chodu plave oproti plusu podle nastavené velikosti výstupního napětí zdroje.
Zdánlivá obvodová komplikace přináší úsporu energie v buzení výkon.tranzistorů a možnost vybudit je do skoro saturace bez zbytečného maření výkonu v buzení , jak je tomu v případech , kdy se budí ze stejného zdroje . Pár W tepla se ušetří nehledě na možnost napájet operáky malým napětím (zde 8,3V a - 5,1V ).
lesana87

#57 Příspěvek od lesana87 »

Já si nemohu pomoci, ale na jednom konci R30 je Uref a druhý konec je na vstupu OZ, přičemž druhý vstup OZ je na zemi Uref a protože je mezi vstupy OZ 0V, je na R30 Uref, tj. 5V. Pokud je 33k, tak to vychází necelých 20V přepínací napětí a to odpovídá tomu, co píše barnodaj.
Milan

#58 Příspěvek od Milan »

Ale já nerozporuji těch necelých 20V s odporem 33K , to vychází i mně , asi to počítáme každý z " jiné strany " :) .
Nějaký názor na bod 1 mého dotazu bys neměla ?
masar

#59 Příspěvek od masar »

Tak to by mě zase zajímal tvůj postup výpočtu, když ti s 330k vycházelo 10,5V a nyní s 33k 20V.
:wink:
lesana87

#60 Příspěvek od lesana87 »

Rozporoval jsi 5V na R30.
Ten odpor 220k na vstupu OZ mi taky není jasný, kdo ví, jakou má skutečně hodnotu.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“