A už sis taky vyzkoušel, co taková kombinace sériově spojenejch výstupů integrovanejch stabců 78xx/79xx učuní v momentě, kdy ten spojenej výstup byť i jen mžikově přetížíš resp. v momentě, kdy jednomu z těch stabců vyletí tepelka?dred píše:Môj niekdajší výtvor bol založený na schéme z A12/85 - teda dva regulované samostatné zdroje 0-40V .. ostatné sú so stabíkmi MA78xx s úpravou.
Zdroje sú čiastočne po sekciách galvanicky oddelené - čiže "vyskladanie" pevného či reg. vyššieho napätia do 1A nie je problém.. Je to o použití...
Posouzení obvodového řešení stabilizovaného zdroje
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
tohoto příspěvku. Pár věcí mi není jasných z hlediska jejich funkce viz obrázek / výřez ze schematu .
1. Odpor R13 220K v + vstupu OZ U1B. Nevadí již tato hodnota z hlediska proudové nesymetrie vstupů ( druhý vstup je připojen na impedanci stovky ohmů. Nebo tvoří se vst.kapacitou OZ (odhadem 5 pF) dolní propust pro frekvence vyšší než cca 150kHz , tj. podílí se na stabilitě smyčky ?
2. K čemu slouží sériová kombinace dvou diod D2,D3 a R13 10K ve vstupu
OZ U1A ? Kdyby ta dioda byla jedna , myslel bych si, že zamezuje toku proudu z Uref zátěží v obráceném směru přes potenciometry , jsou-li dvě,
spíš bych to tipoval na nějakou tepelnou kompenzaci , ale čeho ? Zdroje Uref 78L05 ?
Díky za názory .
Na tom přepínání odbočky z trafa se ti nic divného nezdá? Já se nějak nemohla dopočítat, při jakém výstupním napětí se to přepíná, přišlo mi to nějak nízko.
Zdánlivá obvodová komplikace přináší úsporu energie v buzení výkon.tranzistorů a možnost vybudit je do skoro saturace bez zbytečného maření výkonu v buzení , jak je tomu v případech , kdy se budí ze stejného zdroje . Pár W tepla se ušetří nehledě na možnost napájet operáky malým napětím (zde 8,3V a - 5,1V ).