Jednoduché doplnkové prikurovanie z ohniska krbu.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od kulikus »

Zatím je tu řeč o množství přicházejícího vzduchu k množství dřeva. Jaký objem spalin vynikne?

Jde mi o to jaký bude poměr vzduchu přiváděného (sání) ku odváděnému (komínem)? Jinými slovy jaký by měl být průměr trubky přívodu vzduchu ve vztahu ku průměru vložky komína?
PavelFF

#32 Příspěvek od PavelFF »

Třeba firma Romotop dělá přívod vzduchu 125mm a komín 150mm.
https://www.romotop.cz/krbova-kamna-rom ... share-1277 Ostatní výrobci to budou mít podobné.

My ta kamna Riano (ale starší model) máme a žádný přívod z venku tam nemáme. Ale používáme to jen na takové to rekreačně efektové podzimní nebo jarní přitápění. Zase tak těsná okna nemáme, abychom se dusili nebo komín ztratil tah.

Když ta kamna mají nasávací rouru 125mm skrz zeď ven, netáhne tudy dovnitř zima, když se zrovna netopí? Tah vzduchu snad musí ochlazovat celá kamna a komínovou rouru. I ta nasávací roura bude přece ledová a orosená, když venku bude mínus 15 a doma plus 22. Jak to je?
samec

#33 Příspěvek od samec »

Pri spaľovaní uhlíku, z jednej molekuly O₂ vznikne jedna molekula CO₂. Molové množstvo sa nemení a z tohto pohľadu ani objem. Pri spaľovaní vodíku, z jednej molekuly O₂ vzniknú dve molekuly H₂O. Molové množstvo sa zdvojnásobí a z tohto pohľadu aj objem. Koľko je v uhľovodíkovom dreve množstvo uhlíku a koľko vodíku si musíš nájsť v technických tabuľkách, alebo zmerať pre konkrétne drevo. Avšak len móly na výpčet nestačia. Plyn sa teplom rozpína a tak budeš musieť zrátať nie len móly, ale aj termodynamickú rovnicu.
feliz_navidad

#34 Příspěvek od feliz_navidad »

Podle toho, jaká je teplota spalin je jejich objem přibližně 1,5-2x větší než objem přiváděného vzduchu.
Průměr přívodu vzduchu záleží také na tlakové ztrátě. Ta by měla být co nejnižší, aby nesnižovala tah komínu.
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Co jsem se pohyboval na stavbách, tak krbaři do základový desky dávali ke krbu dvě hajzltrubky 110 mm paralelně a vstup vždy orientovali na západ nebo sever. A dávali to až pod tepelnou izolaci podlahy. Nevím, jak řešili přrchod mezi hajzltrubkou a dnem krbu.
Doma když mám náladu, tak zatopím v kombinovaným kotli dřevo/uhlí. Komín mám jen 15 x 15 cm, 7 metrů. Když se kotel rozjede, je od venkovního okýnka v uhelně směrem ke kotli takovej průvan, že plamen svíčky hoří skoro vodorovně pokud ho to rovnou nesfoukne. Sirku taky nezapálíš.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od kulikus »

Celeron píše:krbaři do základový desky dávali ke krbu dvě hajzltrubky 110 mm paralelně a vstup vždy orientovali na západ nebo sever. Nevím, jak řešili průchod mezi hajzltrubkou a dnem krbu.
Bude v zimě/mrazu studený vzduch na vstupu ohniště snižovat účinnost hoření oproti vzduchu předehřátém?
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“