Tesla Mimosa a Dajána - původní
Moderátor: Moderátoři
Už jsem ti tu psal o tom, že televize po přenesení z chladna, kde byla dlouho, do tepla se zapíná až po nejméně 24 hodinách. I v návodech to bylo, ale tam se počítalo s tím, že televize se jen převeze z prodejny do bytu, proto se tam požadovaly jen dvě až čtyři hodiny, než vrazíš šňůru do zásuvky.
To tam nebylo pro srandu.
Tys neposlechl, zapnul ji dřív. A natvrdo. Vyrobils tak další závady, kterým ses mohl vyhnout.
I to patří k základům, které musí elektronik znát, a přistupovat k tomu podle nich.
Bylo to asi 20 minut po přivezení, a ten obraz u mimosy se stejně předtím se zužoval i tak (ikdyž se to potom spravilo)
Já jsem myslel, že když je prasklý, tak je jisté, že by se měl vyměnit. U těch ostatních, já se bojím že kdybych to odpájel abych to dal zase dohromady (abych třeba neodlomil nohu, i to se mi už stalo).kokun píše:Ono se ti toho nechce víc . . .105l píše:... elektricky jsem ho neměřil, nechtělo se mi ho odpajovat![]()
![]()
Mě akorát vadí, že mi tu teď budou jentak ležet dvě televize navíc, a už ani žádnou další starší CRT televizi teď nemám. Zkusím si ještě akorát spravit ten druhý šilelis.
I na to pískadlo už mám součástky nakoupené, jenom vzhledem k tomu, jak mi to předtím vůbec nefungovalo, jsem se ještě nedostal k tomu, abych to sestavil znovu.
Proud, napětí, odpor, a kapacitu snad trochu chápu, jinak ne.masar píše:Jediné, co nejde, je opravovat elektroniku bez základních znalostí o elektrických veličinách (proud, napětí, odpor, kapacita, indukčnost) a vlastnostech součástek a obvodů
Navíc se rozvětvila i do slepých uliček, ať už se ukázalo, že to dál zlepšit či miniaturizovat nejde, protože fyzikální zákony stanovily hranice, nebo, že se toho dá dosáhnout jinou cestou, kterou postavili teprve nedávno, a je lepší pokračovat tudy, i když stará cesta ještě neskončila.
Takže to chce nejen znát fyzikální vlastnosti součástek, ale také důvod, proč tam jsou, a jaký vliv mají na vlastnosti obvodu.
A o tisíci dalších věcí mít aspoň načteno.
Možná sis mě zařadil mezi ty, kteří se tě snaží od tvé bohulibé činnosti odrazovat.
Ale opak je pravdou - naopak kvituju to, že se (v tvém věku) snažíš vklouznout do tajů elektroniky (na rozdíl od mnoha tvých vrstevníků, které spíš zajímá třeba kouření trávy
Proto upozorňuji (při této tvé zálibě) především na bezpečnost. A musíš si uvědomit (což už ti tu napsalo několik kolegů), že musíš postupovat postupně: od jednoduššího, ke složitějšímu - což už kdysi hlásal i Komenský
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
https://teletym.cz/wp-content/uploads/2 ... Dajana.pdf
Obávám se, že se tu jedná o názornou ukázku ze světa digitální demence. Nic ve zlém, jen pozoruju, jak se "nová doba" projevuje v naší branži: Technický problém, na který nedostanu z googlu, z trubky anebo z nějakého fóra jasnou a stručnou odpověď do dvou minut, už mě dál nezajímá, protože nemá řešení, je to ztráta času, čeká spousta jiných věcí... přece nebudu mařit čas předpotopníma knížkama nebo nějakýma pokusama, já chci vyřešit jen tuhle věc! A hned! Vaše varování, omezování, nějaká moudra, ohánění se praxí a zkušenosti si strčte někam, na to se vás nikdo neptá...!
A když to teda tady nikdo neumí, tak si někoho (schopnějšího) najmu, nebo si to někde koupím (nejlépe zas jen na pár kliknutí).
Ja som prvý televízor opravil ako siedmak, alebo ôsmak na základnej škole. Bol to čiernobiely maďarský televízor Videoton Electronic 77. Bol v oprave, z ktorej sa vrátil s konštatovaním, že sa nedá opraviť. Roky bol potom odložený v skrini, až som sa doňho pustil ja. Mal som prečítané len dve nepodstatné knihy, knihu Meracie prístroje a meranie prúdu a knihu Elektrotechnická príručka. Plus k tomu informácie, čo som vytiahol z učebníc zo základnej školy a niečo od rodičov. K lepším knihám som sa nedostal. Internety neboli. Mal som štastie, chyba nebola zložitá. Obraz šiel, ale zvuk nie a bolo cítiť, že sa niečo páli. Jeden z výkonových rezistorov svietil na červeno. Ten rezistor mal zadrátovanú tepelnú poistku. Mal som k telke aj schému, z ktorej som zistil, že z toho rezistora je napájaný zvukový obvod. Šiel som po drôte hľadať chybu v následných obvodoch a na prekvapenie som zistil, že ten vodič je zaseknutý do kovového pántu výklopného šasi, kde z neho bola strhnutá izolácia a bol skratnutý na kostru. Dal som vodič na miesto, zaizoloval ho, oddrátoval a korektne zaspájkoval tepelnú poistku na rezistore a mal som obrovskú radosť, že som opravil chybu, ktorú spôsobili a nedokázali opraviť ani v šepcializovanej opravovni.
Preto si myslím, že je veľmi dôležité nájst v tej Dajane chybu, ktorá po veľkom tresku bude veľmi jednoducho odhaliteľná. A s pomocou tohto fóra aj opraviteľná. Kvôli tej nesmiernej radosti zo zdarenej opravy to stojí za to sa do toho pustiť. Hneď! Nie až po prečítaní kvánt teoretických kníh.
Takže jsi to udělal sám, v tom mu nikdo nebrání,ať si opravuje
Ale pokud chce poradit měl by rozeznat kondík od odporu a něco umět změřit, což on neumí
Já osobně jsem mu navrhl jednu knihu, která mu dá za týden víc,než měsíc zmateného brouzdání tady s komentáři, že tohle neví a tamto neumí..