Rezerva v Umax AC kondu (vyřešeno)
Moderátor: Moderátoři
Rezerva v Umax AC kondu (vyřešeno)
Potreboval bych jich dnes několik na několik hodin na minutová zapnutí přetěžovat 500Vac.
Udrží to nebo ne?
Vyrobil jsem si zdroj vysokého stejnosměrného měkkého napětí a zkoušel jsem co tyhle kondenzátory vydrží. Rozdíl mezi 400V a 500V neudělal nic. Musel jsem s napětím mnohem výš.
Ale byly vyrobeny před 30-40lety a byly z průmyslových desek, takže dosti neošizené.
Řekl bych, že pokud bude 500V hezkých předpisových sinusových , bez bordelu a špiček, což dneska v síti vůbec není, tak vydrží docela dlouho. Pokud budou objemově 5x menší než 40let staré výrobky, tak možná nevydrží ani těch 400V.
Nezbývá než to vyzkoušet.
Pokud je to 400V AC kondenzátor, tak bys ho měl zkoušet ss napětím 400x√2PavelFF píše:Svodový proud je neměřitelný. Až do okamžiku kdy to prskne. Pak je zase klid.
Vyrobil jsem si zdroj vysokého stejnosměrného měkkého napětí a zkoušel jsem co tyhle kondenzátory vydrží. Rozdíl mezi 400V a 500V neudělal nic. Musel jsem s napětím mnohem výš.
Myslel jsem to relativně. Tak, že překročení jmenovitého napětí o 25% se neprojevilo. Teprve až třeba při 4 až 5 násobku jmenovitého napětí začaly nastávat průrazy. Ať to byly kondenzátory na 250V, 400V nebo 630V (stejnosměrných).
Stejné to bude u střídavého napětí, jenže tam budou navíc vadit hlavně strmé špičky v síti (velké dV/dt). To je to, co časem vystřílí všechny laciné poddimenzované kondenzátory.
V případě krátkého přetěžování podle dotazu si myslím, že to, po omezenou dobu, snesou bez problému.
Přesně tohle jsem chtěl taky napsat - jen s maličkým přípodotkem, že ty strmý nárůsty ΔU/Δt nebudou vadit "navíc", ale NEJVÍC. Při těch se totiž nejrychlejc degraduje dielektrikum.PavelFF píše:... Myslel jsem to relativně. Tak, že překročení jmenovitého napětí o 25% se neprojevilo.
...
... tam budou navíc vadit hlavně strmé špičky v síti (velké dV/dt). To je to, co časem vystřílí všechny laciné poddimenzované kondenzátory.
...
A kutilmile - nelituju tě
https://www.es-ostrava.cz/index.php?page=prod_02
Má tam i kolonku napište nám.
Koupil jsem totiž 8 kondů, že jejich sériovou kombinací nahradím kond 1uF v mikrovlnce, abych snížil v výkon magnetronu. Jejich sériová kombinace snese 8x 400V= 3200V. Jenže pak jsem si všiml, že celek má být dimenzován na 4kV. 4kV/8ks=500V.
Nakonec jsem ponechal původní výkon a postačilo zkrácení vývodů doutnavek indikujících vf pole v prostoru trouby.
Kremik píše:Nebo to můžeš zapojit do série s původním konďasem.
Napětí se rozdělí opačně k poměru kapacit tj. 1uF/12,5nF. Sníží to napětí na všech kondech dohromady o necelou setinu.
- josef_novak
Operating life expectancy: 10 000h/630V 50Hz, at Ta<40°C Class B,
Test conditions 1,25xUR at +85°C, 2000h
Takže si potřeboval snížit výkon nebo ne? Jaké doutnavky a proč? Jak doutnavka sníží výkon magnetronu?kulikus píše:... Nakonec jsem ponechal původní výkon a postačilo zkrácení vývodů doutnavek indikujících vf pole v prostoru trouby.
Kondenzátor 1uF v MW troubě je výkonově, konstrukčně, odolnostně atd. jiná liga než nějaký řetězec 8 kondíků ala TC180.
Chtěls nahradit kondenzátor s kapacitou 1uF kapacitou 80x menší 12,5nF??? Fungovalo by to ještě jako MW trouba?
Nečekal bych, že to bude ještě kmitat tak daleko mimo jmenovitých hodnot.
https://danyk.cz/magn.html