"Pojistný" termostat na plynový kotel (podlahovka)
Moderátor: Moderátoři
"Pojistný" termostat na plynový kotel (podlahovka)
Rekonstruujeme byt, rozpočet máme omezený. Dáváme do podlahy vodní podlahové topení a budeme ho provozovat s původním kotlem (Thermona 20CX). Vodař nám ale doporučil, že by bylo dobré mít před kotlem ještě samostatný termostat, který by v případě, že by se pokazil termostat na kotli a pustil do oběhu příliš teplou vodu, natvrdo kotel odpojil od sítě.
Předpokládám, že použiju tohle nebo tohle a senzor připevním páskou na výstupní trubku. Jak ale zapojit termostat, aby to fungovalo správně? Budu mít u kotle vytaženou samostatnou zásuvku, do které bude kotel zapnutý. Mám zásuvce předřadit nějakou "krabičku"? Jakou a jak?
(Nedělám si to úplně sám, kabeláž mi tahá zedník s elektrikářskou praxí, ale tváří se, že nechápe, co po něm chci a jak to přesně má provést.)
Příliš mnoho funkcí elektronických termostatů s sebou nese riziko příliš mnoha potenciálně špatných nastavení.
Vhodný je například příložný na trubku, nebo kapilární, který se umístí o kousek vedle, a na trubku přitáhneš AB páskou jen čidlo (a pak celý spoj tepelně zaizoluješ do Orsilu).
Ten obyčejný s hysterzí je vhodný pro elektrokotel. Pro plynový kotel je potřeba, aby vypnul napájení kotle a už nezapnul do zásahu obsluhy. Problém je že běžně dostupné nastavitelné jsou až na vyšší teplotu nevhodnou pro podlahovku.
Já jsem v poslrdní době u známých zaznamenal dvě nehody. U první protekl kondenzát v Dakonu na řídící desku a kotel jel trvale a nereagoval na termostat. Podlahovka přežila pár hodin cca 60°C. Snad nedojde k nějakému úniku časem.
V druhém případě se zase z nějakého důvodu zasekl směšovací ventil. Topení je tam kombinované elektro s vložkou v krbovkách. Na elektro tam byl právě termostat bez ručního resetu a nějak to fungovalo a na nefunční ventil se přišlo až když teď během mrazů rozhicovali krbovky naplno.
Jestli ten kotel po výpadku a obnovení napájení automaticky restartuje a nelze na něm navolit režim "start pouze ručně", pak samozřejmě jedině termostat, který se musí ručně nahodit, nebo obvod doplnit o relé se samodržným kontaktem aktivovatelné tlačítkem, například toto.Ivan_01 píše:existujú mechanické havarijné termostaty, ktorý treba po vybavení resetovať... Vzhľadom na nemalý stály odber stykača, alebo diskutabilnú životnosť čínskej elektroniky, by som sa vydal touto cestou.