GRUNDIG SV 80 potřebuju poradit

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

GRUNDIG SV 80 potřebuju poradit

#1 Příspěvek od jardafiala »

Přinesl mi pán zmíněný zesilovač, že se mu nějak nezdá atd. Proměřil jsem kmitočtovou charakteristiku a 10kHz má víc jak dvojnásobnou amplitudu než 1kHz.
Zjistil jsem, že byl vyměněn potenciometr výšek za menší, viz obrázek. Chtěl by to do pondělí, vidím dvě cesty - omezit rozsah regulace výšek přidáním odporu cca 27kΩ do série na každou stranu dráhy, NEBO změnit C261 a 263 a tady jsem ztracen, jak to přepočítat?
Pána přesvědčím, že by bylo nejlepší vyměnit potenciometr za jiný ale až časem, bude to asi potřebovat i ten na hloubky a 300kΩ už neseženu vůbec. Nehledě na to, že zde byly (a na hloubkách je) použity dvojité potenciometry, tedy korekce každého kanálu je možno ovládat nezávisle.
Jsou vůbec v pasivních korekcích požity lineární potenciometry??
Na poslední otázku si odpovím sám (napadla mě při psaní tak jsem si odskočil to změřit) - na basech jsou logaritmické, na výškách to bude asi totéž. Takže přidáním odporů nic nevyřeším.
Přílohy
grundík.jpg
grundík.jpg
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Jak se tak do toho nořím tak bez log potenciometru si asi neškrtnu...Takže díky za případné projevy soustrasti, květinových darů netřeba. Narychlo to upravím odporem aby byly výšky normální ve střední poloze potenciometru a přesvědčím majitele o nutnosti výměny.
Přílohy
grundík podobný.jpg
grundík podobný.jpg
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

V korekcích většinou bývají lineární potenciometry - vzhledem k tomu, že nereguluješ absolutní úroveň signálu, ale jen měníš potlačení/zdvih na určitém kmitočtu a s určitou strmostí, nepotřebuješ logaritmický. Ba naopak by byl spíš na přítěž.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
vlastoTN

#4 Příspěvek od vlastoTN »

To čo popisuješ skôr vyzerá ako záplatá fyziologická regulácia hlasitosti alebo niečo stým súvisiace
jardafiala

#5 Příspěvek od jardafiala »

To co popisuju je ve schematu popsáno (viz přiložený obrázek na začátku) BASSE a TREBLE. Potenciometr BASSE je 300k/G, pot pro výšky má 40k a je lineární, evidentně má být 100k/G. V tomto zapojení musí teď být hodně vlevo aby byla charakteristika vyrovnaná.
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

Ano. Toto je pasivní korektor a patří do něj logaritmické potenciometry. Nic jiného v tom není. Nafixlovat se to z jiného průběhu pořádně nedá.
Michal22: To si pleteš se zpětnovazebním korektorem.
VlastoTN: Ne, dělá to nevhodný průběh potenciometru výšek (plus je to rozladěné jeho špatnou velikostí).
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Jo, dík za potvrzení, jen mě napadlo jestli se dá nafixlovat log průběh dle pobrázku? Nechce se mi to počítat, může to někdo ze zvědavosti dát do simulátoru a porovnat s log průběhem potenciometru?
Přílohy
asi takhle log.jpg
asi takhle log.jpg
feliz_navidad

#9 Příspěvek od feliz_navidad »

Mám pro výpočty změny průběhu potenciometru uloženu tuto stránku:

http://w.kostymy.eu/users/rkrejcik/rpnmania/potlg/

ale aktuálně to vypadá, že ne moc funguje...
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Psal jsem, že se ten logaritmický průběh potenciometru zrovna v korekcích nafixlovat nedá. Nafixluješ logaritmický attenuátor, tedy exponenciální průběh napětí na běžci. Jenomže to je za cenu, že se bude měnit celkový odpor podle polohy běžce. Ale tady u frekvenčně závislého děliče je důležité zachování poměru odporu nad a pod běžcem ve všech polohách. Jinak dostaneš všecko možné, jenom ne původní průběh zisku a útlumu.
Se podívej, co se na tom tvém obrázku stane, když 1) otočíš doleva a 2) otočíš doprava. Vstupní dpor se ti změní o dva řády. A ten je zapojený v RC filtru. Prostě je to blbost.
Naposledy upravil(a) ransom dne 23 led 2026, 20:59, celkem upraveno 1 x.
ferdislav

#11 Příspěvek od ferdislav »

po
Přílohy
po2 - kopie.jpg
po2 - kopie.jpg
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

To je hezký, ale bude to fungovat POUZE ve frekvenčně nezávislém obvodu, sakra. NE V KOREKCÍCH.
Naposledy upravil(a) ransom dne 23 led 2026, 21:04, celkem upraveno 2 x.
ferdislav

#13 Příspěvek od ferdislav »

Já se nehádám, jen to tu archivuji : )
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Jasný, já varuju ty, kdo by to chtěli za každou cenu zachraňovat votpúrkama.

Nevymejšlejte voloviny, když není problém koupit v podstatě od deseti do padesáti korun korun potenciometr správné velikosti i průběhu, v množství rozměrů a roztečí, a s různými hřídelemi.
jardafiala

#15 Příspěvek od jardafiala »

Problém právě je, že potenciometr do basů 300k/G nekoupím... a to že původně tam je dvojitý a ne tandemový jak jsem zmínil na začátku. Teď babo raď mám koupit místo 300k/G 250k/G nebo 500k/G, přikláním se k 250k....100k/G do výšek je k mání.
Přílohy
pot.jpg
pot.jpg
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“