GRUNDIG SV 80 potřebuju poradit
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
GRUNDIG SV 80 potřebuju poradit
Zjistil jsem, že byl vyměněn potenciometr výšek za menší, viz obrázek. Chtěl by to do pondělí, vidím dvě cesty - omezit rozsah regulace výšek přidáním odporu cca 27kΩ do série na každou stranu dráhy, NEBO změnit C261 a 263 a tady jsem ztracen, jak to přepočítat?
Pána přesvědčím, že by bylo nejlepší vyměnit potenciometr za jiný ale až časem, bude to asi potřebovat i ten na hloubky a 300kΩ už neseženu vůbec. Nehledě na to, že zde byly (a na hloubkách je) použity dvojité potenciometry, tedy korekce každého kanálu je možno ovládat nezávisle.
Jsou vůbec v pasivních korekcích požity lineární potenciometry??
Na poslední otázku si odpovím sám (napadla mě při psaní tak jsem si odskočil to změřit) - na basech jsou logaritmické, na výškách to bude asi totéž. Takže přidáním odporů nic nevyřeším.
- jardafiala
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jardafiala
Michal22: To si pleteš se zpětnovazebním korektorem.
VlastoTN: Ne, dělá to nevhodný průběh potenciometru výšek (plus je to rozladěné jeho špatnou velikostí).
- jardafiala
- feliz_navidad
http://w.kostymy.eu/users/rkrejcik/rpnmania/potlg/
ale aktuálně to vypadá, že ne moc funguje...
Se podívej, co se na tom tvém obrázku stane, když 1) otočíš doleva a 2) otočíš doprava. Vstupní dpor se ti změní o dva řády. A ten je zapojený v RC filtru. Prostě je to blbost.
Nevymejšlejte voloviny, když není problém koupit v podstatě od deseti do padesáti korun korun potenciometr správné velikosti i průběhu, v množství rozměrů a roztečí, a s různými hřídelemi.
- jardafiala