Potenciometr

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mvvv133

#16 Příspěvek od mvvv133 »

Mockrát díky, vyčištění nepomohlo, ale připojil jsem jiný potenciometr a při nastavení různých obtížnosti a nastavení potenciometru, se pohon zastaví. Přenastavení obtížnosti se pohon zapne a opětovným přenastavením potenciometru se zastaví. Mám tedy za to, že je problém v potenciometru. Ještě musím pořešit upevnění.
mvvv133

#17 Příspěvek od mvvv133 »

Tak ještě jednou díky za nasměrování, já se pohybuji spíše na VVN, ZVN. Vyměna potenciometru byla celkem hračka, ale pak to seřídit byla honička. Musím také pochválit fa. kondik, v ne jsem objednal a v UT dopoledne to bylo doma.
PotPalo

#18 Příspěvek od PotPalo »

Možno by bolo dobré ten nový potenciometer prerobiť aby sa dal točiť dookola. A namazať odporovú dráhu vazelinou, predĺži mu to životnosť. Podľa fotiek ten pôvodný nemá zarážku (tá býva ako priehlbeň v kryte, ak si to nemýlim s iným typom), takže to otáčanie dookola bola nejaká bezpečnostná vlastnosť, aby sa dačo nezlámalo keď sa to pokazí a nezastaví. Ono stačí prehodiť kryt z pôvodného.
warp

#19 Příspěvek od warp »

Takový potenciometr rozhodně NENÍ stavěný na protáčení, dráha má asi 270° (dáno dorazy), jinak jezdec vyjede přes nýtky dráhy a dojde k jeho poškození, nehledě že se přeruší jeho hodnota odporu. Něco jako 0 až 5k, pak nekonečno, a dokola. Pokud by se to mělo točit dokola, pak by to musel být nějaký enkodér jako například hlasitost u audio zařízení.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“