Identifikace součástek na Z-139 ze SAPI-1
Moderátor: Moderátoři
Identifikace součástek na Z-139 ze SAPI-1
Například v oscilátoru (IO13 MH7400) chybí součástka a jediné co mi napadlo že by tam mohlo bít je dioda a to germaniová (OAx nebo GAZ51). Ty kondenzátory C2 a C3 jsou „karamelky“ TC210. Když jsem si to zkusil poskládat na kontaktním poli tak mi to s tou diodou nefungovalo …
U OZ si nejsem moc jistý, co by tam molo bít za konkrétní OZ aneb tech typů co tam může pasovat je vícero, a to se bavím jen o produkci TESLA (pro zatím tam jsou 741).
K desce Z-139 nemám dokumentaci ale funkce desky Z-139 je známá a jde o analogovo-frekvenční převodník.
- Přílohy
-
Z-139.pdf- Překreslené schéma
- (46.27 KiB) Staženo 59 x
A kutilmile - nelituju tě
Tos to celé obkreslil z desky? Nadlidský výkon. Ale asi tam máš pár chyb. Bylo by divné kdyby ne. Některé tranzistory jsou v jakémsi "inverzním režimu". Ale třeba to tak má být.
Jestli to budeš provozovat, vyměň ty oranžové kapkové tantaly. Už mě několikrát vypekly. Zkratují se.
Tyhle OZ v kovovejch pouzdrech bych doma měl mít, kdybys potřeboval, kdyžtak napiš co a kolik a já kouknu.EKKAR píše:Jestli to "jelo" jen na pár kHz, mohly by tam bejt MAA741 s vnitřní kompenzací, nebo, pokud tam je místo pro vnější kompenzační kapacitu, MAA748. Jinak by tam moh jít použít třeba MAA725 s malým vstupním offsetem anebo pak už jen "macky" - typy MAB 355/6/7 - MAC 155/6/7. Pokročilejší MAC/MAB411 a 412 se začaly vyrábět až o dost podstatnej kus věků pozdějc ...
Chytrá holka … ten krystal mě nenapadl to bude ono … ty karamelky mě zblbly.
Ten krystal bude v držáku HC49 aneb dle značení TESLA KD 2/13.
EKKAR
8253 zpracuje maximálně tak 2MHz. MHB4518 dají min 1,5MHz na 5V a MH7490 tak max. 25MHz, bude krystal tak někde kolem 10Mhz ??? …
Kmitočtová kompenzace tam zapojená není, jenom u jednoho OZ je zapojená kompenzace nesymetrie vstupů, 725 pokud se nepletu má jinak zapojené vývody, takže krom 741 tam může být MAC/MAB 15x/35x. tech desek řady Z jsem překresloval už několik a v diskrétních součástkách se drželi produkce TESLA.
PavelFF
Ano je to celé vypískané z desky, a to je jen taková drobnost … toto je taky vypískáno z desky. Jak jsem psal, tak mé znalosti jsou dost mizerné a pokud jde o tranzistory tak tam jsou naskládané všude NPN, protože v době vypískání jsem neměl páru, jak to celé bude. Takže pokud tam někde má bít PNP tak budu rád, když mě na to někdo upozorní. U T4 si přestávám bít jist, zda tam bude KC8xx tj. dva tranzistory v jednom pouzdru … klidně by to mohli bít i dva tranzistory v plastu pokaždé s jinou polaritou (KC2xx, KC3xx nebo KC6xx) těsně vedle sebe aneb tepelně svázané.
jenicek
Dík za nabídku, mě jde primárně o to zjistit co tam má bít jinak tech součástek na připadnou rekonstrukci mám dost.
P.S. kdyby se k tomu našla dokumentace nebo nevykuchaná deska tak by to bilo super …
Vetší krystal se dělali i s nižším kmitočtem ale ty se tam nevlezou …
Ten podnik se jmenoval PRAMET, protože se zabejval PRÁškovou METalurgií ... Dneska se jmenuje "DORMER PRAMET" - https://www.dormerpramet.com/cz/cs/ec1045 píše:...Při podrobnějším pohledu ten toroid má žlutou barvu … z toho by se dala asi určit hmota a taky jaký kmitočet by to dalo z vekou pravděpodobností to bude materiál z produkce „PRANET ŠUMPERK“. …
Mám pocit, že převodník pracuje na integračním principu, tj. že velikost analogového napětí určuje, jak dlouho se bude čítat kmitočet z oscilátoru.
Překreslená DPS je až na C20 1:1 s předlohou ale jestli jsou součástky identifikované správně netuším, a proto jsem založil toto vlákno … po vypískání vypadalo schéma viz níže, při tvorbě DPS se opravilo pár chyb … doufám že se najde dobrovolník co se na to koukne a dá vědět co tam mám špatně a řekne jak to má být.
Schválně jsem ten název fabriky psal do uvozovek aneb jsem si nebyl jistý, jak se to píše a zda si to pamatuji rámcově správně, tj. zda vůbec feritový materiál vyráběli.EKKAR píše:Ten podnik se jmenoval PRAMET, protože se zabejval PRÁškovou METalurgií ... Dneska se jmenuje "DORMER PRAMET" - https://www.dormerpramet.com/cz/cs/ec1045 píše:...Při podrobnějším pohledu ten toroid má žlutou barvu … z toho by se dala asi určit hmota a taky jaký kmitočet by to dalo z vekou pravděpodobností to bude materiál z produkce „PRANET ŠUMPERK“. …
Jo máš pravdu napsal jsem to špatně …
Koukal jsem se na jejich stránky, a to že někdy dělali i feritové materiály pro elektroniku či dokonce feritové paměti ani zmínka.
Kdybych měl prskat nad tím, že SAPI znamená celí soubor, a to jak programové vybavení, tak technických prostředků a vlastní počítače ze souboru SAPI se jmenují JPR-xx a posléze SAPI-xx (kdy „xx“ povětšinou je číslo). Tak nedělám nic jiného, než prskám. … vlastně bych si měl vynadat taky aneb deska řady „Z“ pochází z CH3000 z produkce Chemoprojekt Brno. Kdy CH3000 vychází ze SAPI-1