UPSka na 100 V
Moderátor: Moderátoři
UPSka na 100 V
mám dotaz na UPSky. Nikdy jsem UPS nepoužíval, tak nevím jak to funguje.
Jde mi o to, zda UPSka, kterou budu stabilně napájet 100 V AC mi bude dávat na výstupu 230 V AC nebojen těch 100 V.
Hodil by se mi stroj, který bude mít na vstupu 90 - 110 V AC a na výstupu 230 V AC.
Je toto normální? Nebo takhle UPS nepracují?
Díky Čust.
U obyčejných je relé, které normálně propouští síť a při záloze přepne na měnič, který dává +- stejně jako je na vstupu. Tomu se říká off-line.
U dražších on-line to jede přes měnič vždy. Takže to na výstupu drží napětí poměrně přesně a při přepnutí na baterky si toho přepnutí ani nevšimneš.
Jestli to máš jenom na jeden pokus, tak nejlepší řešení je použít trafo z 100 na 240V a za to vrazit obyč 240V UPSku.
Tak Online UPS by to možná zvládla, ale na 110V sem to s ní nikdy nezkoušel
Pro ilustraci - na vojně jsem dělal na aparatuře, která měla tuhle funkci realizovanou pomocí podle potřeby zapínaný dvojice větví - jedný s trafem 3x380V/3x127V a druhý s motorgenerátorovým soustrojím, který mělo vstup taky 3x380V a výstup 3x127, ale ještě k tomu mělo na jedný ose stejnosměrnej elmotor krmenej v případě výpadku halou plnou baterek, který měly sério-paralelní kombinaci, nominální napětí 120V a mnou nikdy nezjišťovanou kapacitu - asi by šla dopočítat z toho, že to soustrojí mělo nominálně dodávat na výstup trvale 60kW a v případě výpadku vnějšího zdroje po dobu až 30 minut jenom z baterek ... Jmenovalo se to "UGP-60" - v originále "Установка Гарантированного Питания" a číslovka udávala výkon ...
A kutilmile - nelituju tě
Koupím 3 kW trafo a bude na tom i PC...
Co použít nějaký měnič pro soláry? Mám doma Growatt SPF5000es a on podle manuálu akceptuje na vstupu nastaveném na generátor 90-280V a generuje na výstupu 230V
Edit: tak řada SRT od APC má dvojí konverzi a umí běžně 160-275V a s poloviční zátěží 100-275V
Ale stojí dardu.
Edit2: napadá mě, že 110V bude pro tu UPS málo pro návrat na síť po výpadku. Ale to by se muselo zkusit.