konstrukce stropu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

konstrukce stropu

#1 Příspěvek od sr71 »

Zajímalo by mě jaký byl asi přesný postup při stavbě tohoto stropu. Na čem tam drží ty hurdisky? (hurdisky jsem vždycky viděl dlouhé ploché, tyto tvarovky neznám, připadají mi nezvykle krátké)
Je to strop v baráku, který koupil syn (na fotkách je sklep). Výstavba cca okolo roku 1980. Jsou tam ještě uloženy nějaké zbytky nepoužitých stropních tvarovek, ale ty vypadají že jsou jiné než ty na stropě.
(Jen mě to zajímá, protože konstrukci hurdiskových stropů jsem nikdy úplně nechápal)
Přílohy
strop2.jpg
strop2.jpg
strop 1.jpg
strop 1.jpg
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Doufám, že jsou tam někde ocelové výztuže...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hurdis
Devo70

#3 Příspěvek od Devo70 »

Strop sa skladá len s nosníkov pravdepodobne kvôli vyššej nosnosti. Nosník obsahuje cca 3 roxorové tyče.
-ST-
PotPalo

#4 Příspěvek od PotPalo »

Obrázok z toho odkazu ktorý je na wiki. Takže dajú preklady a medzi ne sa ukladajú špeciálne tehly. Tu to vyzerá že to celé poskladali z tých prekladov, špeciálne tehly nepoužili.
Přílohy
dsc-0046.770x9999.shrink_only.q85.jpg
dsc-0046.770x9999.shrink_only.q85.jpg
samec

#5 Příspěvek od samec »

Takto to štandardne vyzerá
Obrázek
Položia sa nosníky, medzi ne tie duté profily, na to sa položí kari rohož a zaleje betónom. Vyliatý beton v medzerách nad nosníkmi vytvorí rebrá, ktoré zvyšujú nosnosť relatívne ľahkého stropu.

Ty tam máš len nosníky naukladané vedľa seba. To sa robí, ak potrebuješ veľkú nosnosť, napríklad ak v strede na nosníkoch stojí stena.

nejako takto

Kód: Vybrat vše

||     ||      ||
 ||     ||      ||
 |===============|
 ||             ||
 ||             ||
-------------------
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Takhle jsme dělali stropy při celkové rekonstrukci baráku . Zůstaly vpodstatě jen obvodové zdi . Potom přišel bratr bývalébo tchána tesař a za pomocí překližkových desek a stojin z hrázoviny v rozponu tak 70x70 , ten rozměr přesně nevím . Na centrální traverzu se navářely zbytky výztuže z Litic nad Orlicí . Přímo z traverzy tak Ø30 a naříč asi Ø16 . Dva dny tam běžely 2 triodyny , než jsme vše svařily . Mezi ty roxory se vložily cihly všech možných původů a celé se to zalévalo kolečky na místě v míchačce namíchaného botonu . Tenkrát tam byly chlapi z celé rodiny , tak 10 lidí .
Proto nesnáším pohled na míchačku . Jen na vrchní betony podlah jsem namíchal za dva dny 106 míchček sám . Ono když mícháš suchý beton , je nejlépe samému .
jenicek

#7 Příspěvek od jenicek »

Mácháte tady různý technologie dohromady. To co je na původním obrázku tazatele jsou starý keramický prefabrikovaný překlady. Skládají se z podélné výztuže zalité betonem na keramickém podkladu.
V podstatě něco jako toto: https://www.aaapoptavka.cz/dodavatel/84 ... panely-pod
Druhá fotka jsou vložky, ale do jiného starého systému.
To co píše PatPolo a Samec je nový jiný systém a je vidět že o tom vědí kulový.
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Ten poslední odkaz vypadá zajímavě, chybí mi tam řez.
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

jenicek píše:Mácháte tady různý technologie dohromady. To co je na původním obrázku tazatele jsou starý keramický prefabrikovaný překlady. Skládají se z podélné výztuže zalité betonem na keramickém podkladu.
V podstatě něco jako toto: https://www.aaapoptavka.cz/dodavatel/84 ... panely-pod
Druhá fotka jsou vložky, ale do jiného starého systému.
To co píše PatPolo a Samec je nový jiný systém a je vidět že o tom vědí kulový.
Aha tak teď už to chápu, nenapadlo mě že by to mohli být už hotové stropní panely, které se teda asi tenkrát dovezli na stavbu vcelku. Myslel jsem že se to tenkrát nějak na místě poskládalo z těch jednotlivých "cihel", proto mě nebyl jasný postup. A bylo tohle běžné už někdy cca okolo roku 1980?
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Hledej stropní vložky Miako. Mám dojem, že se to používalo již v 80-kách, ale jistý si nejsem.
Ten nosník bylo možné vybetonovat přímo na místě. Narovnaly se cihly, vložila se výztuž a zalilo se to betonem.
Proti hurdiskám byla nevýhoda, že se vše muselo betelně podepřít, dokud nevytvrdl beton.
jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

Ne, tohle fakt není miako, nevím proč to sem furt všichni cpete. Miako a jiný skladební stropní systémy z nosníků a vložek se skládají na místě.
Tohle jsou dlouhý úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
feliz_navidad

#12 Příspěvek od feliz_navidad »

Není to miako strop, jak správně píše jenicek, ale pravděpodobně to není ani stropní keramický panel.
Podle data stavby, různé délky zhlaví a podle toho, jak jsou zalité spáry to spíš vypadá na poskládané keramické nosníky těsně vedle sebe a zalité betonem na místě.
V 70. a 80. letech se běžně stavělo svépomocí a na stropní panel musel být jeřáb, keramický nosník se dá instalovat ve 2 lidech a také se dal snáz "sehnat".
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

jenicek píše:... úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
Souhlasím s tvým vysvětlením. Všechno souhlasí. I ty konce nosníků, které jsou zablemcané betonem úplně jinak než uprostřed.
Proč se ale "pak podepřou", když už jsou naskládané na místě a nosné? Aby to neproteklo?
samec

#14 Příspěvek od samec »

Keramický panel? 8O Tak to vidím prvý krát takúto blbosť. :roll:
Výhoda je v čom? Že sa to dá omietať na rozdiel od betónu odliatého do zamastenej formy? Aký je pomer ceny, nosnosti a hmotnosti oproti rovnako veľkým dutinovým panelom z predpätého betónu?
jenicek

#15 Příspěvek od jenicek »

PavelFF píše:
jenicek píše:... úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
Souhlasím s tvým vysvětlením. Všechno souhlasí. I ty konce nosníků, které jsou zablemcané betonem úplně jinak než uprostřed.
Proč se ale "pak podepřou", když už jsou naskládané na místě a nosné? Aby to neproteklo?
Odpověď: průhyb a samonosné vs. nosné

Na Samce ani reagovat nebudu, protože není ALFA :roll:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“