Šlusmetr, pískle, pípák, zkratoměr, tester vodivosti...

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Šlusmetr, pískle, pípák, zkratoměr, tester vodivosti...

#1 Příspěvek od forbidden »

Říkal jsem si, že by nebylo od věci udělat seznam různých šlusmetrů, co kdo používá. Asi to tu už někde bude, možná i tyto konkrétní, ale pohromadě snad ne. Však smazat to jde vždycky.
Já používám tyto dva, ani jeden není moje konstrukce, první snad vyšel někdy v Amaru, druhej popisoval jeden dědula na YT.
Oba reagují ihned a hlasitý jsou až až, obzvlášť ten druhej, ten je snad až moc.
Častěji používám ten druhej, nemá ani vypínač a reaguje i na MΩ, to už jen klapáním. Každopádně občas se hodí oba, někdy mě prostě zajímá, jestli něco nemá svod a někdy mě zajímá zase pouze tvrdej zkrat.
Přílohy
ebt2_1.jpg
ebt2_1.jpg
Tester vodivosti 2.png
Tester vodivosti 2.png
ebt1_3.jpg
ebt1_3.jpg
ebt1_1.jpg
ebt1_1.jpg
Tester vodivosti 1.png
tester 1 schema
tester 1 schema
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Je to otázka preference, já jsem si celý život vystačil s ohmetrem v multimetru.
Kdysi dávno jsem si nějaký pípák dělal, ale nějak jsem ho nepoužíval.
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

Nechápu, jak desítky let mohou pořád kolovat zapojení, kdy EB přechod jednoho trandu je natvrdo připojován druhým trandem přímo na napájení. To je problém dát do báze jeden odpůrek? Ano, tyto zapojení někdy i fungují. Předpokládá se, že trand se plně nevybudí, ale čekat až se to stane?? Tady je R2 1k, smrtelná hodnota, zapojení přežívá snad jen díky nízkému napájení. Já si takhle v dětství jeden trand zničil. A do dneška mi tohle varování před slepým kopírováním zapojení bůhví odkud funguje.

K funkci písklete coby "zkratosvodotesteru" se nemohu vyjádřit, protože jsem si doposud žádný nepostavil. A to už se mi kdysi asi 2 zapojení líbily. Tak ani nevím jestli o něco přicházím nebo ne, písklata v multimetrech mi zatím vždy vystačily.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Je tady xvláken . Třeba toto http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... etr#319097
Je to obdoba a neregulovatelná .
Mělo by se pokračovat tam , však ?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Ohledně použití je volba na každým, asi taky závisí co kdo opravuje. Já mám momentálně na stole nejčastěji blbý kávovary a tam mě zajímá hlavně nepřerušená spirála, tepelný pojistky, spínače, presostaty...
Až když dojde na sofistikovanější opravy přijde na řadu multimetr.
2 Kremik: tohle jsem si kupodivu říkal taky, ten odpor jsem tam i zkusil přidat, jenže to přestalo pískat :) No tak jsem se s tím smířil jak to je.
Jestli admini uznají, že to tu zamknou, přesunu to třeba do toho odkazovanýho. Není problém.
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Fakt? :D
Asi záleží, jak velký byl. Možná někdy vytáhnu nepájko :)

Tak ono po odečtení EB přechodu a trandu v saturaci toho napětí na odpůrek moc nezbyde. Pokud má vybudit repro napřímo, jeho hodnota nebude moci být moc velká.

Bobo je dobrej. Odkazuje nás na vlákno, kde rovněž upozorňuje, že už tu taková vlákna jsou :lol:

Duplicitě se úplně vyhnout asi nejde. Paměť to asi taky sežere stejnou, jestli je to v několika kratších vláknech, nebo v jednom dlouhém. Tak co kdyby se do prvního příspěvku vložily odkazy na ty ostatní vlákna?
teufel

#7 Příspěvek od teufel »

Tenhle konkrétní kus z obr. 3 používám dodnes...
Přílohy
zkoušečka.jpg
zkoušečka.jpg
ferdislav

#8 Příspěvek od ferdislav »

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=81235

Stále používám, podle zvuku už vím co se kde děje... : )
lesana87

#9 Příspěvek od lesana87 »

Používám upravený pískáček z AR (teufel / Belza). Repráček je 32 Ohm.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... d&id=51876
Blíže diskutován zde.
Přílohy
piskacek.JPG
piskacek.JPG
samec

#10 Příspěvek od samec »

Nejak som nepochoil zmysel tohto vlákna. Má to byť nejaký historický prehľad obvodových podivností, alebo pokus o zápis do guinesovej knihy rekordov s najväčším počtom pískadlových variácií v jednom diskusnom vlákne? Koľko tisíc zapojení očakávate? Pridáme aj umelo-inteligentný generátor náhodných pískadlo-zapojení? :roll:
lesana87

#11 Příspěvek od lesana87 »

Copak máš za problém samče? Samici bolí hlava?
ferdislav

#12 Příspěvek od ferdislav »

Je mimo
nechápe že tu sdílíme své ověřené zapojení a elektropomocníky
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Asi se to cestou ztratilo . Kde jsi ocelový jimíre ?? asociálno nás unáší . :lol:
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Nikdy jsem to nepoužíval, ale nějak si vybavuju pískle s jedním Ge tranzistorem vestavěné v telefonním sluchátku a napájené tužkovým článkem. Kdysi to docela letělo.

Já od svých začátků používal multimetr C4323 na rozsahu Ωx10. Stačilo pozorně sledovat výchylku ručky. Pokud ukázala menší než zvolený odpor, zapískal jsem. Později jsem dokázal výškou tónu rozlišit i velikost odporu.

Vlastně jo, měl jsem podle AR udělanou zkoušečku vodivosti s MAA741 v krabičce na zubní kartáček, napájenou 9V baterií. Ale ta byla s LEDkou. Nepískala.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Cust

#15 Příspěvek od Cust »

Já jsem v dětství dostal multimetr PU500?? takže pískátko jsem nikdy nesháněl a nestavěl - zbytečnost dle mě.
Každopádně při měření odporu, po vzoru ransoma, začnu popiskovat...
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“