JBL_BT repro_Etreme2 GM

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ivan_01

#16 Příspěvek od Ivan_01 »

BT modul je to napravo v červenom rámčeku. Chceš pristupovať priamo naň? Prečo ?
Přílohy
IMG_20260130_145231_381.jpg
IMG_20260130_145231_381.jpg
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Jindra píše:Promiň, ale asi to každý četl celé. tak ještě jednou
Repro zapnu, ale zvláštním způsobem (to neřešíme) psal jsem přehrávám písničky co to znamená.. co měřit , komunikaci přes BT.. i přes AUX , baterka asi bude v pořádku? a co mám dál změřit...
...Kdo to už řešil tak snad ví na co se ptám...
Proč to neřešíme? Jaký je ten "zvláštní způsob"?

Čtu tvých 7 příspěvků opakovaně (trousíš je, jako by ses bál, že prozradíš moc a stihne si to dát patentovat někdo rychlejší; za chvíli tím odradíš i ty, kdo s těmito zesilovači měli nějakou zkušenost) a vychází mi, že nemáš jiný problém, než že:
- modul nějak zapneš (baterie je zjevně funkční)
- pak to hraje (BT modul se spáruje, komunikuje, a zesilovač je taky v pořádku)
- nefunguje tlačítko ON/OFF.
Rozumím tomu správně?

Tak nehledej příčinu v BT modulu, ale v ovládání napájení desky, tedy v obvodu, v němž je zapojené tlačítko. A další možnost je krátkodobý skokový pokles napětí na přívodu z baterie v okamžiku zapínání, který to během startu zase vypne.
Už jsme tu několikrát řešili právě samotné přechodové odpory v mikrospínačích tlačítek. Časem ty odpory vzrostly tak, že tlačítkem nešlo obvod vůbec nastartovat (nebo přepínat funkce, to podle toho). Začínalo to tím, že třeba na pátý desátý stisk tlačítka to reagovalo, pak na padesátý a pochybuji, že ho někdo zkoušel stisknout jedenapadesátkrát.
Jindra

#18 Příspěvek od Jindra »

Ano Hille trousím bojím/nebojím nebo nevím. Jde o novým repro ležák nikdy nebyl v provozu. Začátek historie repra vybalen z krabice u majitele a vrátil se zpět, s tím že nejde zapnout co se opravdu tam stalo to by byla třeba ta koule.
Mezitím jeho kamarád s kterým spolu spokojeně leželi v regále byl otestován a je plně funkční co z toho usuzovat. Tak teď co tím udělat teď už nevím zda nabíjení signalizovalo bargraf nabíjení myslím, že ano. Tlačítko ON/OFF nefunkční a nastala klasika co udělat. Můžu pokračovat... jen odbočka kam dojít podle schéma já došel k tomu BT-modulu. A spolu nemůže najít společnou řeč.
Za mě dělá si něco jiného než má. Nemůžu z něho dostat informace.
To snad prozatím snad stačí můžeme pokračovat psaní...
Přílohy
Extrem2.pdf
(278.37 KiB) Staženo 36 x
Jindra

#19 Příspěvek od Jindra »

dj_Paul
Ano manuál je na netu psal jsem to třeba " elektrotanya " viz. obr.
Než jsem se odhodlal zde projevit. Tak jsem doma vyhrabal desky z JBL Flip4
Jedna podstatě mrtvola a druhá funkční tak trochu času jsem s tím strávil...
Tedˇ obě mě jdou zapnout a hrají (sice jsou zbytky bez obalu bylo mě to před roky líto vyhonit, přišli vhod) tím si myslím, že se ubírám správním směrem...
Můžu pokračovat v mé troušeni
Jak se zeptat na něco neumím lepe a krátce říci.
A je tu otázka proč u Flipu to jde a Extreme2 ne.
Dotaz jaké propojení USB kabelu jedna strana A tj. ta do PC a druhá také A.
U Flipa je klasika A / u USB. V čem dělám chybu..
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Zkusím tě navést trochu jiným směrem: nepochopil jsem, proč k BT modulu potřebuješ ten USB kabel, pochopitelně, pokud zrovna nenabíjíš aku.
Servis přijde na řadu po vyloučení HW závady.
Ona diagnostika je zrádná, právě většina poruch napájecích obvodů má za následek, že nefungují další obvody, nebo mezi sebou jen nekomunikují, a ty se na nšco upneš a marně hledáš závadu tam, kde není.

Přece buď to hraje přes bezdrát, pak je v činnosti ten BT modul.
Nebo BT modul detekuje víc, než 4 mV signálu, na vstupu AUX (ten je analogový), a přes I2C sběrnici si řekne o přepnutí vstupu signálového procesoru na analogový vstup. A nechá ten analogový signál projít přes šumovou bránu přímo do signálového procesoru.

Ten BT modul je na sběrnici I2C MASTER, čili, oč si neřekne, to se nestane. Ale na to potřebuje napájení. Obvodu Silego musí nějak oznámit, že je READY, jinak ho nezapneš.
Mimochodem komunikuje i se samotnou baterií, ale na to se zatím nehodlám upnout, i když baterie může chybně hlásit stav a nedovolí zapnout - tam jsou lvi, snad s tím má zkušenost někdo jiný.
Tak napřed zjisti, co se stane na výstupech 5V_EN a Power_On_Off z obvodu Silego, když stiskneš tlačítko ON/OFF.
Nakonec na samotném tlačítku také musíš naměřit nějaké napětí, dokud není stisknuté. Začni odtud.
dj_Paul

#21 Příspěvek od dj_Paul »

No mě by třeba zajímalo, co se děje na pinu 2 U5 při stisknutí tlačítka ON/OFF
Něco mi říká, že se jakýchkoliv indicií nebo naměřených hodnot nedočkáme.

Mimochodem, SM uvádí i co máš dělat s těmi soubory, i jak zařízení uvést do servisního módu.
ok1hga

#22 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:Zkusím tě navést trochu jiným směrem: nepochopil jsem, proč k BT modulu potřebuješ ten USB kabel, pochopitelně, pokud zrovna nenabíjíš aku. . . . . . Nakonec na samotném tlačítku také musíš naměřit nějaké napětí, dokud není stisknuté. Začni odtud.
ikdyž s tímto konkrétním typem BT repro jsem se ještě nesetkal, rukama mi prošlo mnoho jiných BT krámů . . .
. . . ale vždy byla závada v připojení nabíjení (konektory mikro USB, USB-C toho moc nevydrží a bývají vylomené), nebo zařízení nešlo zapnout i když byla baterie nabitá.
v tom případě bývá závada v mikrospínačích. Buď mají některé svod a nedovolí zapínacímu tlačítku iniciovat on/off funkci, nebo tlačítko prostě nespíná jak má.
Tohle všechno se dá poznat měřením napětí na mikrospínačích.
a jak píšu, prošlo mi jich rukama mnoho a nikdy jsem nepotřeboval se připojovat servisně přes USB.
Jindra

#23 Příspěvek od Jindra »

Pánové máte pravda, odpověď na vše otázky.
celé repro bylo rozebráno je to nové nepoužívané, mikrospínač tedy jen ohmicky proměřen, konektory prohlédnuty tady pro napájení je extra konektor (jinak s USB máš pravdu) třeba i baterku jsem rozkuchal a vyměnil za jiné (teď už mám spec. měřák na články ty teď pro proměření co ty léta leželi jsou OK)

Na tom pinu jsem neměřil( dopřej mě trochu času)

Než dopíši je tu další otázka: podle menu právě postupuji a nic respektyvě se nespojím. soubor mám jen *.dfu *.psr rozdíly mezi ?
na to měření troch času musím pryč
Mahoney

#24 Příspěvek od Mahoney »

Hill píše:Hic sunt leones
Taky si myslím, že by mohl být problém v baterii, když to leželo dlouho nové.

Při návštěvě Datartu jsem zjistil, že všechny vystavené reproduktory jsou vybité. Lidi si to zapnou, pohrajou, odchází. Nenabíjí to nikdo.
Jindra

#25 Příspěvek od Jindra »

Nepsal jsem, že jsem orig. aku rozebral a dal jiné články.
A nakonec i ty staré proměřil a hodnota vnitřního odpor byl asi 22mOhm
to bude špatné?
Jindra

#26 Příspěvek od Jindra »

Dobré ráno, zkusím popsat chování repra jinak už to je stav jiný než jsem se do toho zapojil.

- odpojený aku od desky připojí se k desce a normálně se zapne ( na bootuje ) a po pár s. se vypne. - toto nemá dělat ( odpovídající Led svítí )

- když v tomto momentě připojím nabíjení zůstane žít (hraje atd.)

A jsem u rozboru chování repra... ( špatně se mě na něco ptá o čem vlastně nic nevím, proto tem byla ta poz. kdo měl už repro fyzicky na stole a něco řešil. z manuálu já toto nedávám, jak se to má vše správně chovat)

To bylo malé noční zamyšlení k problému :wink: možná jsem na něco odpověděl
dj_Paul

#27 Příspěvek od dj_Paul »

no a naměřil jsi teda co? jaký je napětí na baterii?
Jindra

#28 Příspěvek od Jindra »

Prosím pěkně napětí naprázdno odpojeny aku 8,348V..

Jen dovětek připustili jste si myšlenku, že zapnutí může být problém v oblasti softwaru?
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

Ne.
Zatím pořád nemáme jasno, že hardware je bez chyby.
KUBO

#30 Příspěvek od KUBO »

Jindra píše:- když v tomto momentě připojím nabíjení zůstane žít (hraje atd.)
A hraje aj cez Bluetooth? Ak áno, tak cez aplikáciu nainštaluj nový firmware. Na tento model vyšiel opravný firmware, ktorý rieši práve problémy so zapínaním.

Postup
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Odpovědět

Zpět na „Poradna“