dělal jste někdo program na astro hodiny

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Pretoze bol permanentny SEČ. Takze len cez leto vychadzalo slnko uz v noci a vecer zapadalo skoro. Keby bol permanentny SELČ (ako to mnohe krajiiny chceli), tak vznikne spominany problem s tmou este o pol deviatej rano.
Milan_F

#17 Příspěvek od Milan_F »

samec píše:Čas je len číslo. :sleepp:
Podle kterého se řídí a odvíjí lidká činnost. Tuhle souvislost většina odmítačů nechápe. rnbw to napsal přesně. Při zavedení jednoho času bude jedna hodina denního světla chybět buď v létě a nebo zase v zimě. Ale to různí pekaři nepochopí.
makak

#18 Příspěvek od makak »

mikollar píše:tie casu su bez posusnu casu, aby bolo vidiet ako "linearne" to je . Inak by to vyzeralo takto https://www.maclab.sk/clanky/slnecne-ho ... -zapad.png
Zaujal mě ten obrázek, je to zcela správně a užitečná pomůcka. Jenom jsem si uvědomil, že v mé mysli plyne čas v průběhu dne směrem shora dolů, takže mám ten obrázek jaksi "otočený" pokud jde o značení svislé osy...
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#19 Příspěvek od RX-20 »

mikollar píše:ak sa pozries na graf tak je to "celkom" linerane medzi, akurat pri slnovrate potrebujes upravit prepocet (cca 2 mesiace).
Obrázek
Není to lineárně, je to sinusovka. Můžeš vyjít z polohy 21.března a 21.září, kdy je rovnodennost. V těch dnech sinusovka projde nulovou osou. Maximum má 21.června a minimum 21.prosince. Perioda sinusovky je 365 dní. Arduino jistě zvládne spočítat aktuální hodnotu sinu, kde argumentem bude počet dní nebo počet hodin od půlnoci toho dne, kdy byla rovnodennost. :D
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“