Videoton Minivizor TA675 Prosím o radu...

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
polara91

Videoton Minivizor TA675 Prosím o radu...

#1 Příspěvek od polara91 »

Zdravím, vždy jste mi tu luxusně poradily a proto se obracím o pomoc i teď.
Mám tuto televizi prakticky v novém stavu avšak desetiletí odloženou. Vyměnil jsem elity, Televize Jakštakš žije. Zvuk po naladěni jde v pořádku ale obraz překvapivě když není naladěno je v pořádku ale po naladěni zmizne a jde bud jako obrys nebo úplně slabě.Napětí sedí.Chtěl bych prosím radu na co se zaměřit.
A pokud by někdo mel servisní návod nebo jinou dokumentaci byl bych vděčny.

Video s problémem zde: https://youtube.com/shorts/rti1506acrQ?feature=share
Hejnicek

#2 Příspěvek od Hejnicek »

Na servru ve sve rodne zemi je schema. Čili na "Táně"
Neni moc kvalitni, ale k precteni to je.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

Vypadá to jako přepálené AVC. Ale zkusil bych katodu připojit přes odpor tak M33 přímo na zem a pak přepnout na kanál se signálem. Obraz by se neměl zásadně změnit, měl by zůstat světlý. Pokud se nějak zásadně změní, dochází k velké změně kmitočtu řádkového oscilátoru.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Náhodou ta schéma je čitateľnejšia než väčšina skenov na internetoch.

Ak máš osciloskop, tak skontroluj priebehy v jedntlivých bodoch obvodov podľa schémy.

Predpokladám problém okolo elektróniek v pravom hornom rohu schémy, ale bez merania sú to len príliš široké dohady.
Přílohy
TA675C.png
zdroj Elektrotanya
zdroj Elektrotanya
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Musíš ladit podle obrazu. Když ten je dobrý, ale chybí zvuk, znamená to, že na vstup pouštíš TV signál s jinou zvukovou normou, Minivizory uměly jen jednu.
Buď to budeš krmit modulátorem, na kterém jde navolit i jinou zvukovou normu, nebo budeš muset na vstup zvukové mezifrekvence přidat konvertor 6,5/5,5 MHz (nebo opačně).
polara91

#6 Příspěvek od polara91 »

Děkuji za schéma to je lepší kvalita než mám. Podařilo se mi lepe natočit laděni a miznutím obrazu vzhledem k jasu obrazovky, zajímavé je že jas má spojitost s zvukem a laděním
https://www.youtube.com/shorts/vSLQPVkMlaA

Katodu obrazovky jsem připojil přes odpor 300K na zem ale pak nejde ladit ani nic dělat jen obrazovka svítí:
https://youtube.com/shorts/yNT7W9GSRJA?feature=share

Modulátor mi normálně funguje na Tesla Ametyst zvuk i obraz, tam problém nebude.
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Jestli ti při tom obrazovka svítí pořád, i když máš něco naladěno, rozklad zůstává OK a chyba je jen v signálové části. Propoj to zpět, jak má být a zkus snížit úroveň z modulátoru - možnost regulace asi nemáš, tak odpoj konektor přímo ze vstupu TV a navaž to jen přes drát hozený kolem přívodního. Pokud se ti tak objeví zašumněný, ale stabilní obraz, potvrdíš tím tu chybu AVC.
AVC napětí vyrábí trioda PLC84. Zkontroluj napětí na jejích elektrodách. Častou příčinou bývá svod svitků - tady 470n vedoucích do řízení MF a kanálového voliče. A nebo ti tam nepřichází impulzy z řádkového rozkladu.
polara91

#8 Příspěvek od polara91 »

Ano svitek měl místo 470n užasných 7mikroF :-O
Zkoušel jsem namátkou odpájet i jiné stejného provedeni a všechny mají x násobně vyšší hodnotu,je jich tam asi 20 vyměním je. Nenapadlo mě to řešit protože mam jinou Videoton elektronkovou televizi a tam tyto kondenzátory byli v pořádku, řešil jsem jen elity které samozřejmě byli KO.Nicméně obraz se okamžitě zlepšil už po výměně toho jednoho kondenzátoru ale je rozkmitaný a nejde pořádně nastavit což pokud tam nesedí hodnoty je pochopitelné.Vyměním je a pak se ozvu.

https://ibb.co/GvZzZ4zP
https://ibb.co/zHFzP65B

Zatím děkuji.
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

Ano svitek měl místo 470n užasných 7mikroF :-O
Nemáš v těch jednotkách trošku hokej?! :roll: :lol: Nebo že by zázračný měřák?
Rotor rotuje a stator stagnuje...
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

On těch 7uF reálně nemá. Fakticky se kapacita moc nemění. Ten svitek má ale velký svod a RC měřicí metoda ten svod pak interpretuje jako zvýšenou kapacitu.
polara91

#11 Příspěvek od polara91 »

Ano to je mi jasné, nepsal jsem to zde protože mi je jasné že Vám to je jasné taky :-) Proste ty svitky jsou všechny po smrti,už jsem jich pár vyměnil a všechny ukazuji x násobně vyšší hodnou. Zajímavé že v te druhé videoton televizi z podobného roku jsou v pořádku :| Moje chyba měl jsem to více prozkoumat.Každopádně až je vyměním napíšu jestli je to v pořádku.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

To závisí na skladování. Svod mají tyhle papírové svitky všechny. Ale záleží na tom, kolik vlhkosti dokázaly nasát. Třeba mám Talisman, kde jsem je kromě toho do g1 koncové elektronky všechny nechal a rádio hraje OK. V jiném při přivedení napětí začal bublat asfalt...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Lukas-Peca »

fredis píše:Ano svitek měl místo 470n užasných 7mikroF :-O
Nemáš v těch jednotkách trošku hokej?! :roll: :lol: Nebo že by zázračný měřák?
Už se tady nejednou řešilo, že papírové svitky se stárnutím a vlhkostí mění v mizerné elektrolyty a ta kapacita opravdu výrazně roste, a to i při změření na můstku. Takže není nutné se rovnou pošklebovat.
fredis

#14 Příspěvek od fredis »

Tak to bych chtěl vidět, jak skoro 20x reálně zvýší kapacitu!! Nejlépe měřením na třeba BM 595 a ne na nějaké čínské sr.čce.. :wink: Pravdu má xsc.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
polara91

#15 Příspěvek od polara91 »

https://youtube.com/shorts/D0_dUyMFZFo?feature=share
Tak televize po výměně kondenzátoru funguje skvěle :-)

Má hezký obraz a zvuk, pak chybí doskládat a pak vydám velké video z renovace na youtube :-)

Děkuji všem co mi pomohli :-)
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“