Oni ti kurýři také nefungují všichni stejně. Někdo volá na mobil, někdo jen na domovní zvonek, přestože na balíčku je číslo. Stalo se mi, že když se nemohl dozvonit, tak zásilku jednoduše strčil první osobě, kterou potkal u vchodových dveří paneláku, naštěstí to byl soused na patře.
Aliexpres - zkušenosti?
Moderátor: Moderátoři
Oni ti kurýři také nefungují všichni stejně. Někdo volá na mobil, někdo jen na domovní zvonek, přestože na balíčku je číslo. Stalo se mi, že když se nemohl dozvonit, tak zásilku jednoduše strčil první osobě, kterou potkal u vchodových dveří paneláku, naštěstí to byl soused na patře.
4.2.2026 15:22 Package xxx in your country/region
5.2.2026 0:53 Package xxx has cleared customs
6.2.2026 14:30 Package xxx is out for delivery
6.2.2026 14:59 volá kuriér SPS že je pred domom
Ponaučenie: keď príde mail že Package xxx has cleared customs, tak na druhý deň treba byť doma, bude chodiť kuriér.
Jako fakt měděné pájecí hroty bez povrchové úpravy?? To bude mít malou životnost, že??
A česky prodejce taky neumí.
Sada 5 ks měděných hrotů pro svařovací pistole (kompatibilní s vodíkovým palivem) – Odolné trysky 900M-T-1.2D pro DIY, opravy elektroniky, zpracování kovů – Kompatibilní s většinou svařovacích pistolí (pouze sada hrotů – pistole není součástí)
- martinkopp
Když chci napsat dotaz Číňanovi?
Nikde to nemůžu najit. Jak na to?
Sháním tyto ventilátory ale bez zdroje. 3 Fan.
https://www.aliexpress.com/item/1005006863753682.html
Poradite? Děkuji.
Posílání zpráv prodejci údajně na Aliexpressu aktuálně funguje jen v mobilní aplikaci. Tady je k tomu návod. V horní části Vámi odkazované stránky položky zboží je odkaz na stažené mobilní aplikace s popisem "Download the AliExpress app".Le_Ze píše:Když chci napsat dotaz Číňanovi? Nikde to nemůžu najit. Jak na to?...
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
- 3.6.2026 Ukončení celního řízení.
2.6.2026 Zahájení celního řízení.
28.5.2026 Příprava zásilky k celnímu řízení. 22000 mezinárodní provoz
28.5.2026 Převzetí zásilky vyměňovací poštou. 22000 mezinárodní provoz
26.5.2026 Odeslání zásilky do země určení.
26.5.2026 Zásilka převzata do přepravy.
22.5.2026 E-mail adresátovi - výzva k upřesnění celních a adresních údajů.
21.5.2026 Obdrženy adresní a celní údaje k zásilce.
Zase celý víkend čekat. Už mně to začíná s**t.
5.6.2026 Doručování zásilky.
5.6.2026 E-mail adresátovi - termín doručení zásilky.
5.6.2026 SMS zpráva adresátovi - termín doručení zásilky.
5.6.2026 Příprava zásilky k doručení.
4.6.2026 E-mail adresátovi - zásilka převzata do přepravy.
4.6.2026 Zásilka v přepravě.
4.6.2026 Přeprava zásilky k dodací poště.
4.6.2026 Zásilka vypravena z třídícího centra.
4.6.2026 Zásilka převzata do přepravy.
28.5.2026 Obdrženy údaje k zásilce.
Celní řízení bylo zahájeno pátý den po zahájení přípravy k celnímu řízení. To je na Českou poštu naprostá pohoda a nic neobvyklého. Stručně řečeno můžete jásat, že to netrvalo ještě déle.Hape píše:Je tohle u České pošty normální, že jí tak dlouho trvá doručení zásilky z Číny?
Oznámení a požadavek na zaplaceni DPH ještě před uvolněním zásilky k doručení byste dostal od celní správy pokud byste České poště tu plnou moc neudělil a vyřídil si odbavení zdarma sám online přes eCep třeba podle tohoto návodu, ale to je možné jen u zásilek s hodnotou do 150 EUR. U zásilek nad 150 EUR nelze eCep využít.Hape píše:udělil poště plnou moc k zastupování v celním řízení...
...dosud nedostal žádné oznámení o výši cla a DPH
Při udělení plné moci k zastupování v celním řízení vám Česká pošta oznámí výši DPH a případného CLA na tzv. poplatkovém lístku, až při převzetí zásilky a tehdy si také od vás vybere ještě navíc i poplatek za celní odbavení, který je aktuálně pro soukromé osoby u České pošty 150 kč u zásilek s hodnotou do 150 EUR a 350 kč u zásilek nad 150 EUR.
CLO je zatím jen u zásilek nad 150 EUR a od 1.7. bude paušální CLO 3 EUR za každou položku v zásilce u zásilek do 150 EUR viz podrobnější vysvětlení k tomu. Navíc pravděpodobně od 1.11.2026 bude ještě zaveden manipulační poplatek na zásilku jako celek bez ohledu na hodnotu zásilky. Výše manipulačního poplatku zatím nebyla stanovena, ale hovoří se o 2 EUR na zásilku. Takže po zavedení tohoto poplatku zaplatíte kromě DPH ještě minimálně 5 EUR (aktuálně cca 120 Kč) navíc i když si od prodejce mimo EU objednáte jen jednu drobnost.
EU DPH i CLO včetně paušálního a ani manipulační poplatek se zatím nemají vztahovat na zásilky mezi soukromými osobami s celkovou hodnotou dárků do 45 EUR. Takže když Vám nějaký Váš dobrý známý nebo třeba rodinný příslušník dočasně žijící v Číně nakoupí v čínském eshopu pár věcí, které si nechá poslat na svoji adresu v Číně a pak vám ty věci pošle v zásilce od soukromé osoby jako dárky s celkovou hodnotou nepřevyšující 45 EUR a pokud si sám vyřídíte celní odbavení online přes eCep, tak byste neměl platit nic navíc než to co si za to řekne ten Váš dobrý známý, a to mu zcela neoficiálně zaplatíte třeba převodem na jeho účet. Pokud to pro vás udělá jen za cenu, kterou zaplatí za nákup a doručení toho zboží v Číně + poštovné k Vám a nebude za to chtít nic navíc, tak vás to vyjde opravdu levně a tady už nebudete celníkům ani poště nic doplácet tj. ani DPH ani CLO ani poplatek za celní odbavení. Jen pro zajímavost osoba žijící v Číně zaplatí při nákupu z čínského eshopu čínské DPH (v Číně nazývané Zengzhi Shui). Většina zboží jako je elektronika, oblečení, doplňky apod. podléhá v Číně sazbě 13 %.
Pokud zahraniční prodejce poskytuje možnost volby dopravce tak si zvolte jiného konkrétního dopravce, se kterým máte lepší zkušenosti. Třeba já mám dobré zkušenosti s DHL, ale u DHL je potřeba zase počítat s vyššími poplatky za celní odbavení.Hape píše:...kdy mi zásilku doručí... Zase celý víkend čekat. Už mně to začíná s**t.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem měl vloni zásilku z USA přes Amazon tak ta byla do 150 EUR a měl jsem u ní již zaplacenou DPH. Tenkrát jsem si celní odbavení vyřídil sám přes ten eCep. Ale tam jsem měl zase problém se zjištěním správného čísla IOSS.
U této poslední zásilky z Číny přes Aliexpress je hodnota vyšší než 150 EUR a v její ceně ani není zahrnutá DPH, tak jsem celní a daňové záležitosti nechal na ČP. Sice mě to bude stát několik stovek navíc, ale budu to mít bez starostí. Ale to jsem nevěděl, že se s tím bude ČP tak s**t. Ale když píšeš, že je to u ní standard... Tak snad se příští týden zásilky dočkám.
Čistě technicky vzato si může soukromá osoba sama vyřídit online celní odbavení i u zásilky s hodnotou nad 150 EUR, ale namísto eCep k tomu musí využít webovou aplikaci e-Dovoz na cPortálu Celní správy. Jenže to už je pro soukromou osobu komplikovanější řešení než je použití eCep a tak se většina lidí logicky při celním odbavení nechá u zásilky s hodnotou nad 150 EUR raději zastoupit obvykle dopravcem, který zásilku doručuje na území ČR.
Pokud Vám postup ČP nevyhovuje a je pro vás přijatelná vyšší cena za rychlejší odbavení zkuste příště zvolit jiného dopravce viz třeba DHL.