Aliexpres - zkušenosti?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
davemh

#166 Příspěvek od davemh »

Hm, škoda, jsem tu jejich apku instaloval zbytečně :D
Oni ti kurýři také nefungují všichni stejně. Někdo volá na mobil, někdo jen na domovní zvonek, přestože na balíčku je číslo. Stalo se mi, že když se nemohl dozvonit, tak zásilku jednoduše strčil první osobě, kterou potkal u vchodových dveří paneláku, naštěstí to byl soused na patře.
DukeNuke

#167 Příspěvek od DukeNuke »

Zbytečně asi ne, protože jakmile tu zásilku obdrží, tak ji v té apce můžeš sledovat. Takže i když ti nezavolají, nepošlou mail, nebo sms, tak ji v apce uvidíš. Podle apky ji už mám v boxu, tak ji večer jdu vyzvednout.
PotPalo

#168 Příspěvek od PotPalo »

Aktuálny scenár zásielky z aliny:

4.2.2026 15:22 Package xxx in your country/region
5.2.2026 0:53 Package xxx has cleared customs
6.2.2026 14:30 Package xxx is out for delivery
6.2.2026 14:59 volá kuriér SPS že je pred domom

Ponaučenie: keď príde mail že Package xxx has cleared customs, tak na druhý deň treba byť doma, bude chodiť kuriér.
Hydrawerk

#169 Příspěvek od Hydrawerk »

temu
Jako fakt měděné pájecí hroty bez povrchové úpravy?? To bude mít malou životnost, že??
A česky prodejce taky neumí.
Sada 5 ks měděných hrotů pro svařovací pistole (kompatibilní s vodíkovým palivem) – Odolné trysky 900M-T-1.2D pro DIY, opravy elektroniky, zpracování kovů – Kompatibilní s většinou svařovacích pistolí (pouze sada hrotů – pistole není součástí)
martinkopp

#170 Příspěvek od martinkopp »

Pokud s tím někdo připájí jeden drátek za měsic, tak mu i tohle vydrží do konce života a bude spokojenej.

Že bude prodejce umět česky je stejně pravděpodobné jako že ty budeš schopen číst čínské znaky :-)
barnodaj

#171 Příspěvek od barnodaj »

K soupravě páječky zakoupené jako dárek k vánocům, v česku, v řetězci Norma, byly pájecí hroty z něčeho, co vypadalo jako poměděný hliník. Cín (Sn Pb) na tom nedržel, dokud z povrchu neslezl povlak podobný mědi. Pak to pájelo hezky, ale hroty poměrně rychle ubývaly.
Le_Ze

#172 Příspěvek od Le_Ze »

Kluci dotaz.
Když chci napsat dotaz Číňanovi?
Nikde to nemůžu najit. Jak na to?
Sháním tyto ventilátory ale bez zdroje. 3 Fan.
https://www.aliexpress.com/item/1005006863753682.html
Poradite? Děkuji.
Valdano

#173 Příspěvek od Valdano »

Le_Ze píše:Když chci napsat dotaz Číňanovi? Nikde to nemůžu najit. Jak na to?...
Posílání zpráv prodejci údajně na Aliexpressu aktuálně funguje jen v mobilní aplikaci. Tady je k tomu návod. V horní části Vámi odkazované stránky položky zboží je odkaz na stažené mobilní aplikace s popisem "Download the AliExpress app".
p32

#174 Příspěvek od p32 »

Le_Ze píše:Poradite? Děkuji.
No a proč si nenajdeš, kde to mají i zvlášť bez toho zdroje?
PotPalo

#175 Příspěvek od PotPalo »

PotPalo píše:Ponaučenie: keď príde mail že Package xxx has cleared customs, tak na druhý deň treba byť doma, bude chodiť kuriér.
Tak ani toto nieje pravidlo, teraz to trvalo 5 dní (vrátane víkendu), kým bolo Out for delivery, a cez hodinu a pol kým volal kuriér.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od Hape »

Je tohle u České pošty normální, že jí tak dlouho trvá doručení zásilky z Číny?
  • 3.6.2026 Ukončení celního řízení.
    2.6.2026 Zahájení celního řízení.
    28.5.2026 Příprava zásilky k celnímu řízení. 22000 mezinárodní provoz
    28.5.2026 Převzetí zásilky vyměňovací poštou. 22000 mezinárodní provoz
    26.5.2026 Odeslání zásilky do země určení.
    26.5.2026 Zásilka převzata do přepravy.
    22.5.2026 E-mail adresátovi - výzva k upřesnění celních a adresních údajů.
    21.5.2026 Obdrženy adresní a celní údaje k zásilce.
Po výzvě k upřesnění celních a adresních údajů jsem promptně vyplnil mnou známé údaje o zásilce a udělil poště plnou moc k zastupování v celním řízení. Celní řízení proběhlo již předevčírem a od ČP jsem dosud nedostal žádné oznámení o výši cla a DPH, ani o tom kdy mi zásilku doručí.
Zase celý víkend čekat. Už mně to začíná s**t.
DedVseved

#177 Příspěvek od DedVseved »

Dnešní standard, což u tebe nebylo, díky doplnění atd.
5.6.2026 Doručování zásilky.
5.6.2026 E-mail adresátovi - termín doručení zásilky.
5.6.2026 SMS zpráva adresátovi - termín doručení zásilky.
5.6.2026 Příprava zásilky k doručení.
4.6.2026 E-mail adresátovi - zásilka převzata do přepravy.
4.6.2026 Zásilka v přepravě.
4.6.2026 Přeprava zásilky k dodací poště.
4.6.2026 Zásilka vypravena z třídícího centra.
4.6.2026 Zásilka převzata do přepravy.
28.5.2026 Obdrženy údaje k zásilce.
Valdano

#178 Příspěvek od Valdano »

Hape píše:Je tohle u České pošty normální, že jí tak dlouho trvá doručení zásilky z Číny?
Celní řízení bylo zahájeno pátý den po zahájení přípravy k celnímu řízení. To je na Českou poštu naprostá pohoda a nic neobvyklého. Stručně řečeno můžete jásat, že to netrvalo ještě déle. :wink:
Hape píše:udělil poště plnou moc k zastupování v celním řízení...
...dosud nedostal žádné oznámení o výši cla a DPH
Oznámení a požadavek na zaplaceni DPH ještě před uvolněním zásilky k doručení byste dostal od celní správy pokud byste České poště tu plnou moc neudělil a vyřídil si odbavení zdarma sám online přes eCep třeba podle tohoto návodu, ale to je možné jen u zásilek s hodnotou do 150 EUR. U zásilek nad 150 EUR nelze eCep využít.

Při udělení plné moci k zastupování v celním řízení vám Česká pošta oznámí výši DPH a případného CLA na tzv. poplatkovém lístku, až při převzetí zásilky a tehdy si také od vás vybere ještě navíc i poplatek za celní odbavení, který je aktuálně pro soukromé osoby u České pošty 150 kč u zásilek s hodnotou do 150 EUR a 350 kč u zásilek nad 150 EUR.

CLO je zatím jen u zásilek nad 150 EUR a od 1.7. bude paušální CLO 3 EUR za každou položku v zásilce u zásilek do 150 EUR viz podrobnější vysvětlení k tomu. Navíc pravděpodobně od 1.11.2026 bude ještě zaveden manipulační poplatek na zásilku jako celek bez ohledu na hodnotu zásilky. Výše manipulačního poplatku zatím nebyla stanovena, ale hovoří se o 2 EUR na zásilku. Takže po zavedení tohoto poplatku zaplatíte kromě DPH ještě minimálně 5 EUR (aktuálně cca 120 Kč) navíc i když si od prodejce mimo EU objednáte jen jednu drobnost.

EU DPH i CLO včetně paušálního a ani manipulační poplatek se zatím nemají vztahovat na zásilky mezi soukromými osobami s celkovou hodnotou dárků do 45 EUR. Takže když Vám nějaký Váš dobrý známý nebo třeba rodinný příslušník dočasně žijící v Číně nakoupí v čínském eshopu pár věcí, které si nechá poslat na svoji adresu v Číně a pak vám ty věci pošle v zásilce od soukromé osoby jako dárky s celkovou hodnotou nepřevyšující 45 EUR a pokud si sám vyřídíte celní odbavení online přes eCep, tak byste neměl platit nic navíc než to co si za to řekne ten Váš dobrý známý, a to mu zcela neoficiálně zaplatíte třeba převodem na jeho účet. Pokud to pro vás udělá jen za cenu, kterou zaplatí za nákup a doručení toho zboží v Číně + poštovné k Vám a nebude za to chtít nic navíc, tak vás to vyjde opravdu levně a tady už nebudete celníkům ani poště nic doplácet tj. ani DPH ani CLO ani poplatek za celní odbavení. Jen pro zajímavost osoba žijící v Číně zaplatí při nákupu z čínského eshopu čínské DPH (v Číně nazývané Zengzhi Shui). Většina zboží jako je elektronika, oblečení, doplňky apod. podléhá v Číně sazbě 13 %.
Hape píše:...kdy mi zásilku doručí... Zase celý víkend čekat. Už mně to začíná s**t.
Pokud zahraniční prodejce poskytuje možnost volby dopravce tak si zvolte jiného konkrétního dopravce, se kterým máte lepší zkušenosti. Třeba já mám dobré zkušenosti s DHL, ale u DHL je potřeba zase počítat s vyššími poplatky za celní odbavení.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od Hape »

Jen doplním, že tentokrát a poprvé mám zásilku v hodnotě nad 150 EUR.
Když jsem měl vloni zásilku z USA přes Amazon tak ta byla do 150 EUR a měl jsem u ní již zaplacenou DPH. Tenkrát jsem si celní odbavení vyřídil sám přes ten eCep. Ale tam jsem měl zase problém se zjištěním správného čísla IOSS.
U této poslední zásilky z Číny přes Aliexpress je hodnota vyšší než 150 EUR a v její ceně ani není zahrnutá DPH, tak jsem celní a daňové záležitosti nechal na ČP. Sice mě to bude stát několik stovek navíc, ale budu to mít bez starostí. Ale to jsem nevěděl, že se s tím bude ČP tak s**t. Ale když píšeš, že je to u ní standard... Tak snad se příští týden zásilky dočkám.
Valdano

#180 Příspěvek od Valdano »

U zásilek s hodnotou nad 150 EUR prodejce neúčtuje DPH pokud současně neúčtuje i CLO. Pokud prodejce v zemi doručení nemá zajištěno celní odbavení a zásilka má hodnotu nad 150 EUR pak kupujícímu neúčtuje ani DPH jelikož se počítá s tím, že bude vyměřeno při celním odbavení a jelikož se v zemi doručení stejně bude platit CLO tak v podstatě není ani důvod platit DPH separátně v eshopu. Prodejci, kteří mají zajištěno celní odbavení v zemi určení účtují už při nákupu jak DPH tak i CLO a za celní odbavení pak nic nedoplácíte, protože je zajištěno ze strany prodejce přes jeho zástupce v EU.

Čistě technicky vzato si může soukromá osoba sama vyřídit online celní odbavení i u zásilky s hodnotou nad 150 EUR, ale namísto eCep k tomu musí využít webovou aplikaci e-Dovoz na cPortálu Celní správy. Jenže to už je pro soukromou osobu komplikovanější řešení než je použití eCep a tak se většina lidí logicky při celním odbavení nechá u zásilky s hodnotou nad 150 EUR raději zastoupit obvykle dopravcem, který zásilku doručuje na území ČR.

Pokud Vám postup ČP nevyhovuje a je pro vás přijatelná vyšší cena za rychlejší odbavení zkuste příště zvolit jiného dopravce viz třeba DHL. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“