18B20 přes RS232 do PC (Windows)
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
18B20 přes RS232 do PC (Windows)
Nemáte někdo, prosím, nějakou vlastní aplikaci na vyčítání hodnot z čidel 18B20 přes RS232 na PC s Windows? Potřeboval bych měřit cca 4 teploty s periodou cca 5s. Funguje mi sice měření s aplikací LogTemp, ale tam je měření po 20s.
Našel jsem projekt digitemp, ale ten nenajde čidlo na RS232.
A česká aplikace TERM1 (AR 2007-08 (str. 24)) mi taky nefunguje. Ta by byla nejlepší - je k ní i zdrojový kód - ale nefunguje.
Díky.
PF
Jak RS232? Ten čip má 5 voltové 1-wire rozhranie. Na bežnom PC je ±11 voltové RS232 rozhranie. Jak konkrétne si predstavuješ toto prepojiť na fyzickej vrstve?petrfilipi píše:...vyčítání hodnot z čidel 18B20 přes RS232 na PC s Windows?
Daj tam Arduino, potom nepotrebuješ žiadnú aplikáciu. Vystačíš si s windowsovým príkazovým riadkom.
-
petrfilipi
- pocitujlasku
1. autor má propojeny piny GND a Ucc na tom čipu. To mi připadá zvláštní, ale je možné, že umí fungovat i bez napájení...
2. Zenerky na korekci napětí u seriového portu použít lze a sám jsem to dělával - ale bez předřadných odporů?
3. sice jsem program term1.exe nenašel, ale v těchto letech se psalo ovládání seriových portů "napřímo" s "natvrdo" zadanou adresací. Tyto programy pak nikdy nefungovaly ani s USB/RS232 redukcí, ani s přídavnou kartou, protže seriové porty jsaou zde adresované jinde.
Při dnešních možnostech bych se na to fakt vykašlal a šel na to přes arduino a ethernet, nebo wifi shield. Teplotu můžeš zobrazovat v browseru z jakéhokoli zařízení a nepotřebuješ speciální program.
- pocitujlasku
A ano, fungovalo to, nieco podobne sme pouzivali dlhe roky volakedy davno na sledovanie teploty v serverovni, to bolo v casoch pentii 2-3, kedy nemali integrovane meranie priamo v cpu.
Zenerky bez odporov nevadili, preto com mal v tej dobe prudove obmedzenie radovo mA.
- pocitujlasku
-
petrfilipi
Ale pro mě je na notebooku nejjednodušší připojit převodník USB/RS232, připojit čidlo/čidla a měřit. Ta aplikace LogTEMP mi funguje i s dvěma čidly - HW je podle toho AR a zapojené je to opravdu tak, že vývody 1+3 jsou spojené. Teď mám takto připojená dvě čidla, a to paralelně. Aplikace loguje data do souboru - tak si budu muset jen napsat appku, která mi to bude c CSV logu posílat do TMEP.
Díky všem.
PF
Tak mu nastav cestu do TEMP, nech ti to zapisuje rovno tam.petrfilipi píše:Aplikace loguje data do souboru - tak si budu muset jen napsat appku, která mi to bude c CSV logu posílat do TMEP.
Písať appku myslíš batch skript, však?
Kód: Vybrat vše
@echo off
:start
copy /y "C:\cesta\log.txt" "C:\cesta\kopia.txt"
echo Posledna kópia: %date% %time%
timeout /t 300 /nobreak
goto start-
petrfilipi