Tesla NZK 160 - přesunuto
Moderátor: Moderátoři
Zkratování fungovalo tak jak píšeš. Ale zjistil jsem, že když pustím kazetu tak asi dvě sekundy jde správně rychle a najednou se začne zpomalovat. Zkoušel jsem i měřit na bázi a emitoru T201, ale jak se zpomalovaly otáčky, tak klesalo i napětí. Takže nešel naměřit rozdíl mezi bází a emitorem.
Jenomže vypne a pak už vypíná pořád. Pokud ale tlačítko PLAY držím tak motor začne zpomalovat.
A dnešní stav je takovýto:
1. převíjení vzad funguje pouze s vloženou kazetou jinak okamžitě vypne
2. při přehrávání už to nevypíná a hraje stále
3. otáčky jsou mírně pomalejší i při max nastavení trimru
4. znovu změřen T201: B=3,15V E=2,55V což je míň než požadované minimum.
Hill doporučuje změnu odporu 210/1224. Můj má hodnotu 18K. Ve schématu je 12 - 47K.
A ještě dotaz: proč je na místě C202/1209 osazen kondenzátor 47nF, když je ve schématu 1uF?
To je snad v pořádku, ne?
ad 3. & 4. - klidně vyzkoušej 47k.
"Příčinó" bude nejspíš změna hodnoty některého z členů děliče R205÷R210. Ue=2.55V napovídá, že schema obsahuje oddělovací diody od motoru k emitoru T201 (na schematu nzk nejsou a posunují žádanou hodnotu regulačního napětí směrem dolů a zvyšují Uce). Také tam bude navíc m.j. i dioda z kolektoru T205 do báze T201 (viz předchozí snižování otáček při držení PLAY).
C202 má za úkol filtraci napětí "žádané hodnoty" a nadměrná velikost nežádoucím způsobem ovlivňuje regulační vlastnosti. Takže kompromis.