Demagnetizace - čím?
Moderátor: Moderátoři
Demagnetizace - čím?
Čím to demagnetovat?
Na šroubováky naprosto zbytečný. Magnetický pole není úměrný napětí, ale proudu tekoucímu magnetizačním "vinutím", takže "zkratová" trafopáječka má dostatečnou intenzitu na to, aby s frekvencí 100Hz přemagnetovala všecko, co se vejde do její i případně trochu zvětšený "smyčky" - a postupným protáhnutím a plynulým oddálením předmětu dojde u běžnejch ocelí k dostatečně "hlubokýmu" odmagnetování. Velká síťová tlemifka s otevřeným jádrem se hodí spíš na mazání špulek klasickýho magneťákovýho pásku nebo obecně plošnejch konstrukcí, jako jsou magnetopáskový dráhy i celý mechaniky.rezis píše:Asi by to chtělo něco většího. Co kdybych navinul pár závitů na průměr třeba 100mm (kleště, klíč...) a živil ze sekundáru nějakého trafa.
A kutilmile - nelituju tě
Rudolfe, to vůbec neřeš.rudolf02 píše:No, já nevím to s tím ohřevem. Což o tom, magnetismus zmizí, ale při chlazení se bude kalit nebo popouštět?
Tady si někdo spletl použití Curieovy teploty (u feromagnetik 770℃) s normálním ohřevem na nechtěně zmagnetizované nářadí (šroubováky, pinzety atd.), kde stačí těch 80℃ anebo to vrazit na plech do trouby na to normální zapnutí na asi 175℃. Lehce zmagnetované šroubováčky, kde to vadilo, jsem "opravil" nad zapalovačem. Takže se to při volném chlazení z těchto teplot nemusí řešit, ale kdo umí, tak si šroubováčky může i zakalit.
Jinak stačí to, co popsal Ekkar. Já měl připomínku k tomu, že tam má asi hrnec povrchově zmagnetizovaného nářadí a lezou na to piliny.
Určite sa tu nájdu oponenti...ale na domáce žuvanie sa mi to vždy osvedčilo...