Demagnetizace - čím?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

Demagnetizace - čím?

#1 Příspěvek od rezis »

Zdravím všechny. Nějak se mi do garáže připletl kousek zmagnetovaného železo. Zatím mám bokem pár vrtáků, důlčík, nějaké klíče, kleště...
Čím to demagnetovat?
Internet - metla lidstva
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Dát do smyčky trafo páječky.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

ZVUK2000 píše:Dát do smyčky trafo páječky.
A pomalu vytahovat, páječku vypnout až bude šroubovák půl metru mimo smyčku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Asi by to chtělo něco většího. Co kdybych navinul pár závitů na průměr třeba 100mm (kleště, klíč...) a živil ze sekundáru nějakého trafa.
Internet - metla lidstva
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Tak to, co můžeš, tak dej ohřát do trouby. :wink:
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Staci nastavit na 770°C...
Otkundes

#7 Příspěvek od Otkundes »

Rozebrat magnetický obvod většího síťového trafa (např. EI32). E-plechy vložit do cívky, ze stejného směru. I plechy se nepoužijí. Magnetický obvod bude otevřen. Připojit k síti a předměty jeden po druhém, protáhnout kolen těch E-plechů a odložit. Pak odpojit od sítě. Bacha, pracovat rychle, bude se to docela hřát a výrazně bručet!
ondraN

#8 Příspěvek od ondraN »

Taky dobře posluží cívka ze stykače. Tam je právě ten otevřený magnetický obvod.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

To od kundesa používám asi 40 let . Dělal jsem to na magiče a používám na to odmagnetování dalších věcí . Druhý prořízlý mám na rotory . Co nedělám magiče , tak mi magvěci nevadí ........
rudolf02

#10 Příspěvek od rudolf02 »

No, já nevím to s tím ohřevem. Což o tom, magnetismus zmizí, ale při chlazení se bude kalit nebo popouštět?
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

rezis píše:Asi by to chtělo něco většího. Co kdybych navinul pár závitů na průměr třeba 100mm (kleště, klíč...) a živil ze sekundáru nějakého trafa.
Na šroubováky naprosto zbytečný. Magnetický pole není úměrný napětí, ale proudu tekoucímu magnetizačním "vinutím", takže "zkratová" trafopáječka má dostatečnou intenzitu na to, aby s frekvencí 100Hz přemagnetovala všecko, co se vejde do její i případně trochu zvětšený "smyčky" - a postupným protáhnutím a plynulým oddálením předmětu dojde u běžnejch ocelí k dostatečně "hlubokýmu" odmagnetování. Velká síťová tlemifka s otevřeným jádrem se hodí spíš na mazání špulek klasickýho magneťákovýho pásku nebo obecně plošnejch konstrukcí, jako jsou magnetopáskový dráhy i celý mechaniky.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#12 Příspěvek od p32 »

rudolf02 píše:No, já nevím to s tím ohřevem. Což o tom, magnetismus zmizí, ale při chlazení se bude kalit nebo popouštět?
Rudolfe, to vůbec neřeš. :wink:
Tady si někdo spletl použití Curieovy teploty (u feromagnetik 770℃) s normálním ohřevem na nechtěně zmagnetizované nářadí (šroubováky, pinzety atd.), kde stačí těch 80℃ anebo to vrazit na plech do trouby na to normální zapnutí na asi 175℃. Lehce zmagnetované šroubováčky, kde to vadilo, jsem "opravil" nad zapalovačem. Takže se to při volném chlazení z těchto teplot nemusí řešit, ale kdo umí, tak si šroubováčky může i zakalit. :wink:
Jinak stačí to, co popsal Ekkar. Já měl připomínku k tomu, že tam má asi hrnec povrchově zmagnetizovaného nářadí a lezou na to piliny.
sis2

#13 Příspěvek od sis2 »

Další možnost je demagnetizace mechanickým rázem - stačí s tím o něco silně uhodit anebo do toho z vhodně strany udeřit, třeba kladivem - a je po zmagnetování.
dred

#14 Příspěvek od dred »

Čo mám vyskúšané, tak naozaj podľa mňa najlepšie funguje dlhodobejšie pôsobenie (na veľké kusy) AC magnetického pola, vytvorené cievkou na "E" , alebo "C" jadre nejákeho zostatku trafáka/tlmivky (dimenzovaného podľa jadra a pripojeného na sieť 50Hz) .... V robote som mal zverák - "veľký/dlhý " - 150mm čeľuste, ale chytal sa na ne všetok magnetický bordel - tak som ho nechal "odmagnetovať" takouto "tlmivkov" niekoľko hodín...(dva dni)... potom žiadny problém s "lepením" pilín ..všeky padajú dolu... a "nechtiac" zmagnetované nástroje? Na pár minút položiť nástroj na "cievku - pólové nadstavce " a ostal bez "výrazného magnetizmu - aj ten z magnetickým koncom", ktorý by vadil... Len treba zrejme dodržať min. vzdialenosť medzi plechmi tlmivky/trafa a odmagnetovávaným "nástrojom"... ale na to stačia 2 závity izolačky, alebo iný vhodný nemagnetický/izolačný materiál... čím tenší - tým je proces rýchlejší, ale magn obvod by sa "natvrdo" uzavrieť nemal...
Určite sa tu nájdu oponenti...ale na domáce žuvanie sa mi to vždy osvedčilo...
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Šroubováky někdy zmagnetovávávm záměrně. Vytahuju s tím utopený šrouby. A pokud je magnetizmus na závadau, udělám co radí sys2, šroubovákem majznu o hranu svěráku a fertig.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“