Philips MC170 nejde CD
Moderátor: Moderátoři
Philips MC170 nejde CD
S otevřeným víkem a bez tácku pokud zacloním závoru víka, tak sebou cukne špingl a suport s čočkou cukne asi 2 mm od středu ke kraji a vrátí se a je zase No Disk. Jestli se hejbe optika nahoru a dolů není v tom cuknutí od středu vidět. Bliknutí laseru taky není vidět, počkám na tmu.
Co dál, bude za tmy laser rozeznatelný? A jak vyzkoušet to ostření nahoru a dolů? Má to smysl u takovýhle vykopávky měnit optiku a jaká je u toho úspěšnost?
Díky za případný rady.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Přinesl jsem minivěž domů a zkusil CD. Opět nešlo, hláška "No disk". Tak jsem vzal trafo 230/9V asi 10W a zvýšil jsem s ním napájecí napěti. Zapnu, disk se roztočil asi na 5 sekund (před tím vůbec) a zase napsal "No Disk".
Takže v minivěži je něco s napájením. Klasický tráfko s grécy a elytama 6G8 a 4G7. Kupodivu při reprodukci z FM a kazeťáku žádnej brum. Ale zdá se mě, že kazeťák hraje trošku pomaleji.
Tak jsem zase celou minivěž rozebral a pustil jsem se do kontroly elytů. Začal jsem na desce zdrojů a zjistil, že víc než polovina elytů v průměrech do 10 mm má buď pokles kapacity na třeba jen 20% deklarovaný, nebo má kapacitu ale zajícometr ukazuje ESR o dva řády větší, než je v tabulce a BM509 mlátí na X ručkou o doraz. Elyty jsem musel tahat ven, u několika zajícometr ukazoval dobrý ESR ale při vyndání se chovaly jinak. Ale taky jsem narazil na špatnej dost velkej elyt 100M/100V, kterej byl přilepenej jako jiný velký elyty hnědým "Alkaprénem" ale tenhe měl lepidlo zčernalý, nejspíš tekl kolem gumičky a vedle pájená propojka byla taky vožraná.
No vypadá to na celkovou generálku elytů. To si užiju, na deskách jsem jich napočítal celkem 74 kusů. Asi to bude lepší projít zgruntu všecko, nějspíš těch elytů bude vadnejch kupa. Moc novejch doma nemám, starý z něčeho vyndaný se mě tam nechce dávat, budu muset udělat fotky desek, vytisknout a popsat co kde je, vytahat a změřit a pak seznam a nakoupit. Snad to dá pozitivní výsledek...
Ale moc tomu nedal, já našel několik dalších mizernejch elytů a to jsem se zatím hrabal jen v koncáku kterej chodil. Už mám soupisku elytů celý minivěže, jsem zvědavej, kolik čeho bude v kopru až to postupně vytahám a poměřím.
Na Táně jsem našel celkem slušnou servisní dokumentaci. Ten vyteklej 100M/100V je ve zdroji 70V, co se pak stabilizuje na 30V asi pro ladění, možná i displej. To je dobrej úlet vypalovat skoro 40V na stabilizaci.
Těch 100M/100V v kolektoru teče asi u všech MC170-tek.
Jinak je to "žeň". Vytáhl jsem dalších 6 elytů z cca 20 kusů se zlomkovou kapacitou nebo ESR, co tříská ručkou o doraz na BM509.
A kutilmile - nelituju tě