AU/RA Z1 - schéma?

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

#16 Příspěvek od judeware »

Kvazipédéef (tvořené kolekcí obrázků, které ne vždy při zvětšování vychází čitelně) má mnoho MB a sem přiložit nejde. Což už zaznělo a odkaz na soubor téžžž. Takže výtah (dva obrázky) viz níže.

Po prolétnují např. strany 7 jsem se podrbal za uchem a pronesl - "Ale jo, zní to logicky, asi na tom něco bude".

Což ale neznamená, že bych měl chuť něco měřit, revidovat, dokumentovat apod. Necelý rok po uvolnění skladu pořád bojuju s místem, takže bych se k němu kvůli přeplněné sklepní kóji rychle neprobojoval. Čištění (výměna) erotoměru bude muset počkat. :(
Přílohy
Z1-strana7(2).PNG
Z1-strana7(2).PNG
Z1-strana7(1).PNG
Z1-strana7(1).PNG
masar

#17 Příspěvek od masar »

judeware píše:...Po prolétnují např. strany 7 jsem se podrbal za uchem a pronesl - "Ale jo, zní to logicky, asi na tom něco bude"...
To si říkalo tady víc lidí, až z toho vznikla dlouhá a bouřlivá diskuse, kterou nakonec admin rozdělil na dvě části:
Stavba transiwattu - prosím o radu.
Stavba transiwattu - prosím o radu. 2
:wink:
judeware

#18 Příspěvek od judeware »

Na straně č. 7 mi vadil pouze výraz "přední napětí". To je jako obrozenecký výklad dvojznaku Uf, dlouhým slovním vyjádřením "úbytek napětí na diodě v propustném směru", či co? Ono to "forward voltage" není výjimečně o nic lepší. Jinak má technická angličtina (obecně) tu výhodu, že dokáže vytvářet nové termíny velice krátké (a o to asi hlavně jde).

V knize ELEKTRONIKA, součástky a obvody, principy a příklady (Vobecký/Záhlava, 2005), razí autoři jiný neobvyklý termín - "kapacitor". Asi jim přijde kondenzátor (a příbuzné slovo kondenzace, odklánějící se významem daleko od elektra) :) natolik zastaralé, že se v knize snaží protlačit tuto osvícenou inovaci. :?:
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Něco podobného razili i v Teorii obvodů na FELu. Tam byl kapacitor ideální kondenzátor, zatímco kondenzátor byl ten reálný se všemi parazitními vlastnostmi.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Načež se toho chytli tuzéři a začali "kapacitor" resp. občas i "capacitor" používat pro "zaručený zlepšení audia" v autě. Připojením extra zafutrálovanýho několika milifaradovýho kondíku, často "vylepšenýho" o digitální voltmetr nejlíp s modrým displejem do přívodu k autorádiu resp. k výkonovýmu zešilovači slibovali dosahovat neskonale dokonalejší sound, než jakej bylo možný dosáhnout pouhou tovární instalací s běžnou autobaterkou a alternátorem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Tedy, zrovna v autě to nějakej význam na zvuk má. Zejména při instalaci několikakanálovýho zesilovače bez měniče někam do kufru. Vyrovnává to poměrně velký úbytky způsobený značným impulzním odběrem na impedanci přívodu. Šestikanál v můstku o reálném výkonu 6x30W ve třídě AB (což je docela obstojný a přitom docela běžný ozvučení) bere ve špičkách desítky ampér. A indukčnost přívodu je nezanedbatelná. Nějakých 100mF pak není k zahození.
(Nekomentuju teď zbytečné použití u běžného autorádia, u zesilovače s měničem, ani zmíněný tuningový design.)
Na tuzemské scéně se tomu heblu navíc říká "kapacitátor".
V hantýrce se kapacitorem myslí konkrétní provedení, tedy kapacita nad farad a značná proudová zatížitelnost.
A teď pozor! U nejvýkonnějších zesilovačů se dává ne kvůli zvuku, ale kvůli ochraně elektroinstalace. Ono když ti zabere na plný kule kilowattovej zesilovač, tak pohasnou světla, přetíží se alternátor a může se zbláznit fůra elektroniky v autě. 10F "kapacitor" tyhle jevy značně omezí.
A opět, nekomentuju, jestli má takový ducání smysl. Ale když to ducá, tak ať to nekurví zbytek auta.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Nějak jsi se rozohnil , alternátor nejde přetížit .
A v dnešním automanagementu již vůbec ne .
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Ale nestíhá udržet napětí v systému. A právě ten moderní management bude při poklesech napětí házet kdejaký chyby.
Mně se tohle tunerský šílení hrubě nelíbí, nicméně důvod pro instalaci "kapacitoru" je praktickej a není vycucanej z prstu.
Naposledy upravil(a) ransom dne 28 úno 2026, 08:21, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Nekličkuj , napsals jednoznačnou blbost , není tě to hodno .
ransom

#25 Příspěvek od ransom »

Zkratuvzdornej zdroj s charakteristikou I nebo Z při pokusu o přetížení sníží výstupní napětí. Tak jak to jinak nazvat jedním slovem, než jako přetížení? Chceš z něj odebírat větší výkon než je ochotný poskytnout. Mě fakt nic lepčího nenapadá.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Že ti to stojí zato . Přetížení je jednoznačný stav , kdy je ze zdroje odebíráno více , než na kolik je konstruován a dojde k jeho destrukci . Toto není tento případ . V sobotu ráno je vhodné napsat spletl jsem se .
ransom

#27 Příspěvek od ransom »

Co jsem napsal, napsal jsem.
(Pontius Pilát).
Poraď mi vhodnější jedno slovo, nebo jdi kukat.
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Já je používám :lol: :lol: jednoznačnost je jednoznačnost.

PŠM smazáno. jimirek
ransom

#29 Příspěvek od ransom »

Omlouvám se. Jsem zoufale nevzdělaný abstinent a pravičák. Neumím psát dlouhé věty a vymýšlet úplně nová slova jako třeba tady strýček Karel. Tak si vypomáhám špatně zvolenými slovy, která už znám, a dělám tak ze sebe ještě většího blbce. Jsem vděčný, když mě někdo trpělivě zkoriguje, doplní, uvede mé výpotky na pravou míru.
Děkuju! Dostanu Hašlerku?
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Přivezu ti osobně pytlík z PL . Jinak chápu , Svatý boj je Svatý .
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“