Není odpor, jako odpor
Moderátor: Moderátoři
Není odpor, jako odpor
Byl v kopru graetz, varistor, nárazový odpor na vstupu 230V, dva elyty filtru 2M2/400V, šváb pulzáku LNK623. Vše jsem vyměnil a poslal do světa. Minulý týden se mi 2/3 opravených termostatů vrátily, mrtvola. Ve všech byl v kopru jen ten nárazový odpor 100R/1W. Původní byl drátovej cihlák, protože je v AME neměli, tak jsem tam dal 100R/1W v metalíze. A nějak mě nedošlo, co to může udělat. Odpory navenek vypadají OK ale jsou přerušený a na některých se dá nalézt černá tečka jako kdyby se do něho píchlo špičkou špendlíku. Prostě i když jsou použitý metalízy na víc než 230V, nesnesou při zapnutí napájení ten pár milisekund trvající "zkrat" než se nabijou elyty pulzáku termostatu.
Trochu jsem počítal, po zapnutí bude proudová špígra max 3,3A a filtr se nabije za cca 2mS.
Našel jsem dráťáky 82R/2W, na šikmo se vešly. Jeden zdroj jsem na sekundáru zatížil 0,2A a 230V cykluju časovým relé ve funkci blikač 5/5 sekund. Zatím drží skoro dva dny.
Zajímavý, ten dráťák ve spirále s kupou závitů v keramice snese větší ráz, než metalíza s jedním nebo dvěma závity.
Už jste taky někdo měl podobnej problém?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=80801
- superpsoun2
A kutilmile - nelituju tě
Pokud je odpor mezi sítí a varistorem, tak tam musí být ten drátový. Kromě VISHAYe to vyrábí ještě Welwin a Yageo. Označení je wirewound fusible resistor.
Nicméně hlavní je, že to pro 250VAC funguje jako pojistka. Což ty normální metaloxidy nesplňují.
- Artaban001