Není odpor, jako odpor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Není odpor, jako odpor

#1 Příspěvek od Celeron »

Před asi rokem jsem dával do kupy pár termostatů s odprásknutým pulzákem zdrojem. Bylo to z baráku, kde "ulítla" PEN a napětí středu hvězdy se posunulo podle zatížení fází.
Byl v kopru graetz, varistor, nárazový odpor na vstupu 230V, dva elyty filtru 2M2/400V, šváb pulzáku LNK623. Vše jsem vyměnil a poslal do světa. Minulý týden se mi 2/3 opravených termostatů vrátily, mrtvola. Ve všech byl v kopru jen ten nárazový odpor 100R/1W. Původní byl drátovej cihlák, protože je v AME neměli, tak jsem tam dal 100R/1W v metalíze. A nějak mě nedošlo, co to může udělat. Odpory navenek vypadají OK ale jsou přerušený a na některých se dá nalézt černá tečka jako kdyby se do něho píchlo špičkou špendlíku. Prostě i když jsou použitý metalízy na víc než 230V, nesnesou při zapnutí napájení ten pár milisekund trvající "zkrat" než se nabijou elyty pulzáku termostatu.
Trochu jsem počítal, po zapnutí bude proudová špígra max 3,3A a filtr se nabije za cca 2mS.
Našel jsem dráťáky 82R/2W, na šikmo se vešly. Jeden zdroj jsem na sekundáru zatížil 0,2A a 230V cykluju časovým relé ve funkci blikač 5/5 sekund. Zatím drží skoro dva dny.
Zajímavý, ten dráťák ve spirále s kupou závitů v keramice snese větší ráz, než metalíza s jedním nebo dvěma závity.
Už jste taky někdo měl podobnej problém?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ano, do nejakeho adapteru som dal poistkovy odpor, ale nebol drotovy. Zhorel hned:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=80801
Milan_F

#3 Příspěvek od Milan_F »

Známá vlastnost metaloxidů...
superpsoun2

#4 Příspěvek od superpsoun2 »

Zajímavý, ten dráťák ve spirále s kupou závitů v keramice snese větší ráz, než metalíza s jedním nebo dvěma závity.
Zajímavé ano a rozhodně očekávané chování - fyzika
Už jste taky někdo měl podobnej problém?
To se řeší stále a dokola...
eleferner

#5 Příspěvek od eleferner »

Ano, je celkem znama vec, ze dratove odpory jsou proti proudovym spickam odolnejsi. Nicmene existuji i odolne vrstvove odpory, v e-shopech je hledej pod "anti-surge" nebo "pulse withstanding". To zahrnuje nejen metalizovane THT, ale i tlustovrstve a tenkovrsve SMD a mozna i dalsi technologie odporoveho elementu. Oproti dratovym odporum maji typicky mensi indukcnost, ale drat je zkratka drat.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

No a zrovna ta větší indukčnost drátový spirály je v místě ochrannýho "protizkratovýho" odporu snad spíš výhodou, ne? Určitě bude víc "brzdit" nárůst počátečního nabíjecího proudu sériovýho omezovacího kondíku, než vrstvovej metaloxidovej odpor shodný zatížitelnosti. Při provozu na 50Hz pak ta indukčnost bude mít jen mizivej vliv ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

On tam měl být spíš 10R odpor. Do malých zdrojů s elytem 2u2 až 10u se dává hodnota 4R7 až 10R.
Pokud je odpor mezi sítí a varistorem, tak tam musí být ten drátový. Kromě VISHAYe to vyrábí ještě Welwin a Yageo. Označení je wirewound fusible resistor.

Nicméně hlavní je, že to pro 250VAC funguje jako pojistka. Což ty normální metaloxidy nesplňují.
samec

#8 Příspěvek od samec »

Teraz ešte kde ho kúpiť? Ani TME ho nevedie.
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

TME má široký výběr hledej pojistkový rezistor.
samec

#10 Příspěvek od samec »

Na rozdiel od teba som sa tam díval.
HF_Tech

#11 Příspěvek od HF_Tech »

Má je myšák, ale v malém množství je cena strašlivá:
756-ULW5-10R0JT075
756-ULW4-10RJA1
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Musel som ich vtedy objednat z Ciny. A pre istotu jeden vyskusat odpalit.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Dost často podobně odchází odpory v napěťových převodnících LEM - nedávno jsem tu o tom psal.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“