Stárnutí LED "zářivkovejch" trubek
Moderátor: Moderátoři
Stárnutí LED "zářivkovejch" trubek
Dnes jsem potřeboval víc světla a tak jsem zapnul i druhou trubku. A překvapil mě dost velkej nárůst jasu. Tak jsem vzal Husulu multimetr s luxmetrem a porovnal obě trubky samostatně asi metr pod svítidlem. Ta co svítila stále má 238 Lux a ta co jsem zapnul až dnes 309 Lux. U druhýho svítidla taky podobný údaje.
Co v tom takhle degraduje? Luminofor trubky a nebo čipy uvnitř?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Takze ak je tam prudovy driver s dostatocnou napatovou rezervou, zerie to cim dalej, tym viac. Az napatie vyrastie na maximum a zaberie ochrana. Alebo niektory cip zhori.
Ale tu asi napatova rezerva nebude, takze prud pojde dolu.
Chcelo by to zmerat odber.
Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra. Nedavno som menil podsvietenie v televizore LG. Vsetky LED svietili modro.
Prostě jsme tam, kde jsme a lépe zřejmě nebude.
Jen k tomu teplu: najdi si Arrheniův zákon (rovnici) a zohledni všechny souvislosti.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Luminofor asi né, stále je to takový do žluta. Jsou to Pila, 14,5W, 4000K, 1600lm. Obě žerou 52-53mA ručkovým střídavým ampérmetrem, což je cca 12,2W. Digitálem 59-60mA, což je cca 13,9W. Kdoví co tam je za průběh. S nahřátím proud klesá. Prohodil jsem je, ta jetá bude odpínatelná.rnbw píše: Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- martinkopp
- martinkopp