Stárnutí LED "zářivkovejch" trubek

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Stárnutí LED "zářivkovejch" trubek

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám v dílně tři svítidla Trevos 2x36W. Před 4 lety jsem je překopal na LED trubky. A protože to svítilo dost intenzivně, tak jsem jednu trubku udělal odpínací šňůrovým vypínačem na kusu kabelu, co se bimbá pod tělesem. Svítidla od tý doby jedou stále jen na jednu trubku.
Dnes jsem potřeboval víc světla a tak jsem zapnul i druhou trubku. A překvapil mě dost velkej nárůst jasu. Tak jsem vzal Husulu multimetr s luxmetrem a porovnal obě trubky samostatně asi metr pod svítidlem. Ta co svítila stále má 238 Lux a ta co jsem zapnul až dnes 309 Lux. U druhýho svítidla taky podobný údaje.
Co v tom takhle degraduje? Luminofor trubky a nebo čipy uvnitř?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Pri cipoch sa zvysuje napatie potrebne na dosiahnutie daneho prudu.

Takze ak je tam prudovy driver s dostatocnou napatovou rezervou, zerie to cim dalej, tym viac. Az napatie vyrastie na maximum a zaberie ochrana. Alebo niektory cip zhori.

Ale tu asi napatova rezerva nebude, takze prud pojde dolu.

Chcelo by to zmerat odber.

Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra. Nedavno som menil podsvietenie v televizore LG. Vsetky LED svietili modro.
teufel

#3 Příspěvek od teufel »

V krystalové mřížce polovodiče se vlivem tepla hromadí chyby - čím více chyb, tím méně světla
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Degraduje všechno a když to je ještě podpořeno úmyslným návrhem prakticky čehokoliv "na chvíli", není co řešit.

Prostě jsme tam, kde jsme a lépe zřejmě nebude.

Jen k tomu teplu: najdi si Arrheniův zákon (rovnici) a zohledni všechny souvislosti.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše: Luminofor degraduje tiez, ale potom by malo byt svetlo do modra.
Luminofor asi né, stále je to takový do žluta. Jsou to Pila, 14,5W, 4000K, 1600lm. Obě žerou 52-53mA ručkovým střídavým ampérmetrem, což je cca 12,2W. Digitálem 59-60mA, což je cca 13,9W. Kdoví co tam je za průběh. S nahřátím proud klesá. Prohodil jsem je, ta jetá bude odpínatelná.
Jirka

xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Odcházela i LQ100.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kulikus »

Ano. Konec životnosti LED je definován jako čas, kdy její svítivost klesne na 1/2.
Teplo ten čas zkracuje.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

1/2 to určitě nebude. Někde jsem četl že 70%. Ale jak u čeho a jak kdo. Norma na to asi není.
..to bude jen ňákej odpůrek
martinkopp

#9 Příspěvek od martinkopp »

Je to plastová trubice s led páskem uvnitř. Jedna z nejhorších věcí co se týká chlazení led chipů co jde vymyslet. Degraduje to teplem jako každá led, tady o to víc, že není odvod tepla do okolí.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Hmm, a k čemu je po celý dýlce trubky asi 8 mm širokej kovovej pásek? Já bych řekl, že to je chladič/nosník LED čipů.
Jirka

mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

LEDky jsou v trubici na Al pásu. Ten už dál nikam teplo neodvádí. Na rozdíl od TV s LED podsvitem, kde jsou LED taky na pásech ale i ty jsou ještě dál nalepený na plechový vaně televizoru. Někde jsem viděl graf s životností LED čipu v závislosti na teplotě. Do učitý teploty se skoro nic neměnilo. Od určitý hranice šla životnost dolů s každým stupněm. Obecně platí, že každých 10 °C zvýšení teploty nad nominální hodnotu může zkrátit životnost LED diody na polovinu.
..to bude jen ňákej odpůrek
martinkopp

#12 Příspěvek od martinkopp »

Celeron píše:Hmm, a k čemu je po celý dýlce trubky asi 8 mm širokej kovovej pásek? Já bych řekl, že to je chladič/nosník LED čipů.
U těch co jsem měl já, žádný pásek vidět nebyl. Všechno bylo zavřené uvnitř plastové trubky.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“