Mosfet N - zapojení back to back

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#61 Příspěvek od HF_Tech »

Cust píše:Jestli ti rozumné optimum přijde si dát na tlačítko ovládající spínač ceduli s nápisem - Nemačkejte rychle, shořel by mi tranzistor!, tak jo. :lol:
Už seš skoro jako eKecal. Dyk tam má procesor, tak si to sw ohlídá, aby to nespínalo víc jak jednou za vteřinu.

Pak je ještě vtip, že pod určitou rychlost spínání, pokud to funguje jen jako prostý vypínač, není důvod jít. U té černé desky nakonec stačí sepnutí cca 0,5-1us, protože změna proudu je omezena indučkností poměrně dlouhých kabelů.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od kulikus »

doga píše:Ahoj, chtěl jsem ve svých bastlech nahradit relé N mosfety zapojených back to back spojené source.
Ať chci spínat + nebo - , nedaří se mi vymyslet, jak nad spojené source dostat ovládací úroveň.
V žádném z příspěvků doga nepíše o požadavku kHz frekvence spínání.
Ale je možné, že jeden z nás nesprávně chápe jeho post:
doga píše:V této verzi 10A max, ustáleného, 24V rozvod podložen aku. Na zdrojové straně se bude spínat boost, pro potřeby nabíjení (proud do aku omezen) a straně spotřeby bude hodně bucků, filtrů, takže všude spousta kapacit a už jsem nechtěl trápit relé.
Já to vnímám tak, že procesorem spíná napájecí relata těch měničů.
Cust

#63 Příspěvek od Cust »

Ano v této verzi ano zítra bude jiná verze? Nevím...

Tak ještě jednou to napíšu:
Ano už dávno jsme se shodli, že to bude chodit se spínáním do desítek Hz.
Ale udělal bych to líp a dal jsem příklad jak.
Co je na tom vadného?
martinkopp

#64 Příspěvek od martinkopp »

Pokud to máš do nějakého produkčního zařízení které se bude vyrábět v nezměněné formě a pracovat pořád v přesně daném režimu, tam si můžeš důkladně odladit i ten fotovoltaický driver s předimenzovaným mosfetem tak aby to vydržel přesně v tom režimu ve kterém to pojede.

Já jsem to chápal tak, že stavíš univerzální modul pro nahodilé budoucí použití a tam se taková věc vysloveně nehodí. Stačí drobná chyba při ladění softu nebo třeba špatný kontakt a mosfet jde do kopru. Driver je víc blbuvzdorný, nemusíš myslet že nesmíš tamto nebo toto za těchto podmínek a takových okolností apod. na což za půl roku zapomeneš a výsledkem bude jen nasrání, ztáta času a peněz.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od kulikus »

Ok. Tazatel je Doga.
doga

#66 Příspěvek od doga »

Ahoj, díval jsem se v TME na 1EDI a 1EDC, super cena i dostupnost + plus teda napájení.
Jaký máte názor na drivery s nábojovou pumpou, třeba jako MIC5014?
Dík
Cust

#67 Příspěvek od Cust »

Má to dvě vlastnosti:
1) můžeš to napájet menším napětím než je vhodné pro sepnutí gate
2) platíš za to menším proudem dodaným do gate, spínání je přibližně jen 1000x rychlejší než u FV driveru.

Samozřejmě asi budeš potřebovat galvanicky oddělený signál a napájecí napětí.
doga

#68 Příspěvek od doga »

Ahoj, VOM1271 je super jednoduchá věc a i kdybych ho teď použil, stejně bych musel v budoucích bastlech s většími výkony hledat asi jinou cestu, tak proč si to neošahat rovnou.
Asi tu dostanu bídu, jak je to pro náhradu relé zbytečné ale zkuste to zkritizovat z pohledu správnosti zapojení.
Dík
Přílohy
B2B_02.png
B2B_02.png
Cust

#69 Příspěvek od Cust »

Zdroj ti dává 12 V, omezení je rezistorem 22 Ω, tedy max proud bude 0.54 A, což by driver nemusel přežít, kdyby to zdroj dokázal dodat, ale z kondíku by ten proud šel krátkodobě odebrat. Tedy odpor 27 Ω bude jistější. Nezapomeň ho patřičně dimenzovat. Ztrátu můžeš spočítat přes dodávaný náboj na gate a přes frekvenci spínání.

Na výstup zdroje bych dal větší kondík, aby jsi využil měnič na plný proud. Pokud budeš chtít větší spínací frekvenci, asi bych raději dal výkonnější zdroj třeba od Traco TBA 2-2413. Ten je navíc na 15 V, což bude pro mosfety lepší.

Odpory R22 a R60 jsou k ničemu, a pokud to bude vše na jednom tišťáku ne dlouhý kabely od budiče k mosfetům, tak i ty transily. Při použití 15 V bych dal sériový odpor raději 33 Ω.
barnodaj

#70 Příspěvek od barnodaj »

Tak proud do G by nemusel být problém, spíše časem dosažitelnost.
Přílohy
aab.png
aab.png
aaa.png
aaa.png
Cust

#71 Příspěvek od Cust »

Na stránkách Infineonu jsem našel k nabídce už jen ≥2 A verze. Ale asi problém není příští rok koupit 2 A variantu.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od kulikus »

HF_Tech píše: jak to dělaj profíci - https://www.analog.com/en/resources/des ... upled.html
Myslím, že tam v tom obrázku na linku mají autoři chybu. Source obou MOSFETů by měli být spojené. Substrátová dioda bývá kreslená spojena se Source, takže nyní jsou v sérii, nikoliv antisérii.
Teď jsou tam dva trandy zbytečně, takto při AC napájení pustí půlvlny jedné polarity bez ohledu na stav G.
Přílohy
IMG_5141.gif
Chybné zapojení dvou MOSFETů
(10.91 KiB) Staženo 25 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“