Oprava modelářského zatahovacího podvozku.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Oprava modelářského zatahovacího podvozku.

#1 Příspěvek od Celeron »

Kámoši donesli několik nefunkčních zatahovacích podvozků do modelů letadel pro rozpětí 1,2-1,5m. Je to v podstatě modelářské servo 1-2 ms jen nemá zpětnou vazbu z potenciometru ale na dorazech má mikrospínače, které hlásí doraz, motor se vypne a čeká na povel na přesunutí na opačnou stranu. Bolest jsou ty mikrospínače, při vyšších napětích než 5V jede servo příliš rychle a než zastaví poškodí mikrospínač.
Ty mikrospínače není problém vyměnit ale sehnat správný typ, to už problém je. Je to hnidoid se základnou 3,6 x 3,6 mm a výškou 1,8 mm od plošáku. V TME mají podobný nebo tenhle nebo tento. Jenže všechny mají vadu, tyhle mají pouze 1,3 až 1,4 mm a to je trochu problém pro tlačnou plošku na mechanice podvozku.
V jednom podvozku je taky odprásklej most motoru. Teda zatím jsem přišel jen na něj, může toho být víc. Zkusil jsem nafotit v mikroskopu SMD pouzdra a zjistit, co to je. Trandy v mostu jsou jasný, dva NPN a dva PNP. Jenže všechny jsou buď švihlý, nebo nekonečno a tak bych potřeboval pomoci s jejich identifikací. Pak tam je ještě něco s pěti nohama, netuším, co to je. Jedinný, co jsem identifikoval je 662K což by měl být stabec 3,3V nejspíš pro logiku řízení mostu.
Přílohy
662K.jpg
662K.jpg
pětinoh.jpg
pětinoh.jpg
most2.jpg
most2.jpg
most1.jpg
most1.jpg
mikrospínač.jpg
mikrospínač.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

https://www.novykluc.sk/mikrospinace-a- ... 45-mm.html
Na obrázku je zobrazen miniaturní boční mikrospínač pro povrchovou montáž (SMD).  Typ: Obvykle se jedná o typ Panasonic PWQ-PUC nebo podobný "turtle type" spínač.  Použití: Vhodný pro mobilní telefony, drony a jinou drobnou elektroniku.  Technické parametry: Funkce OFF-(ON), maximální napětí 12 VDC a proud 50 mA. 
https://www.vokolo.cz/mikrospinac-smd-bocni/
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Tranzistory budou SI2301 (smd A1) a SI2302 (smd A2)
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Keemo, ty z odkazu Vokolo jsou o 1 mm větší. Píšou tam rozměry bez pinů 4,6 x 4,8 u těch původních je bez pinů 3,5 x 3,55 mm.
Zaky díky. Nenapadlo mě, že ten střední malej symbol je součást kódu.
Je to P a N Mosfet. Koukám, že pod tímhle kódem je třeba i KPM2015 se stejnejma parametrama.
Ta poslední pětinohá potvora bude asi optooddělovač "horních" trandů mostu. Zapojení nic neříká, spousta spojů jde na druhý straně desky a ta je celá přelitá nějakou izolační neprůhlednou vrstvou.
Jirka

dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Optočlen to nebude, když jsou použité P a N mosfety, tak přece nic oddělovat není potřeba. Buď to bude chodit, nebo budeš muset vysledovat, co to je za prvek ze zapojení.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

dj_Paul píše:Něco z toho?
Proč sem dáváš odkazy na TME, který jsem dal už v prvním příspěvku? :roll:
Jirka

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:Optočlen to nebude, když jsou použité P a N mosfety, tak přece nic oddělovat není potřeba. Buď to bude chodit, nebo budeš muset vysledovat, co to je za prvek ze zapojení.
To se ti řekne vysledovat, jak jsem psal, z jedný strany je deska zablemtaná nějakou neprůhlednou izolací a spoje nejsou vidět. Ten hlavní šváb je zcela bez popisu. Na tom pětinohu je 68 nebo G8 a za ním je možná E nebo Ë. Zkusím co na to Idiocie.
A už mám tip, že prý asi LMV321 rail to rail operák na hlídání napětí na snímacím odporu pod spodníma Mosfetama H můstku, tedy proudová ochrana. Asi moc dobře nemakala když je most provařenej.
Jirka

dj_Paul

#9 Příspěvek od dj_Paul »

Celeron píše:
dj_Paul píše:Něco z toho?
Proč sem dáváš odkazy na TME, který jsem dal už v prvním příspěvku? :roll:
Jo sorry, všiml jsem si toho až pak. No ale prohledal jsem kde co a všechno je na tom rozměrově stejně. Nedalo by se to hledat podle názvu toho bazmeku?
HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Mám v prototypu elektroniku pro servo na otvírání bombovnice na velké modely B17, kde je místo koncáků snímání proudu. Asi by to šlo použít.
Várka finálního plošnáku bude začátkem května.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Tohle je mrňavý pro modely do cca 1,5 kg. Destička tam je 10 x 25 mm.
Jirka

HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

Tohle je destička dělaná původně do serva SG90.
Základ funguje, ale ještě se nedohodli jestli se nechá možnost připojit koncák pro polohu zavřeno nebo ne.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“