Oprava modelářského zatahovacího podvozku.
Moderátor: Moderátoři
Oprava modelářského zatahovacího podvozku.
Ty mikrospínače není problém vyměnit ale sehnat správný typ, to už problém je. Je to hnidoid se základnou 3,6 x 3,6 mm a výškou 1,8 mm od plošáku. V TME mají podobný nebo tenhle nebo tento. Jenže všechny mají vadu, tyhle mají pouze 1,3 až 1,4 mm a to je trochu problém pro tlačnou plošku na mechanice podvozku.
V jednom podvozku je taky odprásklej most motoru. Teda zatím jsem přišel jen na něj, může toho být víc. Zkusil jsem nafotit v mikroskopu SMD pouzdra a zjistit, co to je. Trandy v mostu jsou jasný, dva NPN a dva PNP. Jenže všechny jsou buď švihlý, nebo nekonečno a tak bych potřeboval pomoci s jejich identifikací. Pak tam je ještě něco s pěti nohama, netuším, co to je. Jedinný, co jsem identifikoval je 662K což by měl být stabec 3,3V nejspíš pro logiku řízení mostu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Na obrázku je zobrazen miniaturní boční mikrospínač pro povrchovou montáž (SMD). Typ: Obvykle se jedná o typ Panasonic PWQ-PUC nebo podobný "turtle type" spínač. Použití: Vhodný pro mobilní telefony, drony a jinou drobnou elektroniku. Technické parametry: Funkce OFF-(ON), maximální napětí 12 VDC a proud 50 mA.
https://www.vokolo.cz/mikrospinac-smd-bocni/
Zaky díky. Nenapadlo mě, že ten střední malej symbol je součást kódu.
Je to P a N Mosfet. Koukám, že pod tímhle kódem je třeba i KPM2015 se stejnejma parametrama.
Ta poslední pětinohá potvora bude asi optooddělovač "horních" trandů mostu. Zapojení nic neříká, spousta spojů jde na druhý straně desky a ta je celá přelitá nějakou izolační neprůhlednou vrstvou.
To se ti řekne vysledovat, jak jsem psal, z jedný strany je deska zablemtaná nějakou neprůhlednou izolací a spoje nejsou vidět. Ten hlavní šváb je zcela bez popisu. Na tom pětinohu je 68 nebo G8 a za ním je možná E nebo Ë. Zkusím co na to Idiocie.Zaky píše:Optočlen to nebude, když jsou použité P a N mosfety, tak přece nic oddělovat není potřeba. Buď to bude chodit, nebo budeš muset vysledovat, co to je za prvek ze zapojení.
A už mám tip, že prý asi LMV321 rail to rail operák na hlídání napětí na snímacím odporu pod spodníma Mosfetama H můstku, tedy proudová ochrana. Asi moc dobře nemakala když je most provařenej.