Aktuálně mikropájky na trhu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#46 Příspěvek od Cust »

Aktuálně jsem přešel v práce na JBC s C245 a doma v dílně mám nějak PACE, ale jsou to taky hroty s tělesem vevnitř.
Odpájecí stanici mám všude levnou čínu, nějak mi to zatím stačí...
Celeron

#47 Příspěvek od Celeron »

Ja sů penzista a mám to na bastlení s SMD. Tak za to nebudu dávat desitky. Počítám, že za pár let na to stejně nebudu vidět ale zase budu mít proti vám mladejm obrovskou výhodu, že třeba SIP pouzdro odpájím vzhledem ke klepatůře rukou snáz a rychle. :lol:
Byl jsem u kámoše si zkusit Quick TS11. Je to taky hrotovej přímotop, 90W, ESD, uspávačka, 3300,- Hroty celkem za hubičku, 180,-
Pájí se s tím výborně, hlavně dlátkama šířky 0,8-1,2 mm. Kámoš skoro špičky nepoužívá a hrot D1,2 mu drží v práci už rok každej pracovní den cca 6 hodin. Ale ta uspávačka to hodně zkrátí. A mám od něj doporučení, nikdy nepoužívat vlhkou houbičku ale jen mosazný špóny.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Mikras »

Celeron píše:... A mám od něj doporučení, nikdy nepoužívat vlhkou houbičku ale jen mosazný špóny.
Co je špatného na houbíčce? Samozřejmě to musí být přírodní houba, ne nějaký molitan :-D. Houbička mi hrot sice trochu ochladí, ale přepálenou pájku odstraní a zůstane stříbrně lesklý, kdežto když ho pošuchám ve šponách, nevezme to nikdy celou plochu najednou a hrot je spíš šedivě počmáraný. Alespoň toliko je má zkušenost.
Celeron

#49 Příspěvek od Celeron »

Hrot se na mokrý houbičce prudce ochladí a popraská jeho poželezení a těma prasklinama časem navzlíná cín dobnitř hrotu a začne žrát měď pod poželezením. Hodně záleží, jak je ta vrstva železa tlustá a kvalitně provedená. Klasika jak se likvidují hroty vyžráním u ERS50, tam je ta likvidace o mokrou špongiu přímo doporučená. Není to z mý hlavy, ale od technika z Hakko.cz
Jirka

EKKAR

#50 Příspěvek od EKKAR »

Není nad starej suchej hadr na podlahu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
martinkopp

#51 Příspěvek od martinkopp »

Houbička je k ničemu, to je stará známá věc. Ty nové hroty okamžitě po uložení do stojánku vypnou proud a schládnou na třeba 90C, takže se cín tolik nepřepaluje.
bu2520

#52 Příspěvek od bu2520 »

sStou QUICK respektive pájecí hoty tohoto provedení, nevím. Pořídil jsem si pájecí kleště s těmito hroty, pájí bezvadně rychle , ale jejich životnost není bůhvíjaká mají za sebou ani ne hodinu pájení (myšleno pájení ne celkový čas zapnutí) a už se odlamují zahnuté špičky. Což při potřebě páru už není úplně ekonomicky zajímavé. A chovám se k nim šetrně žádné páčení.
Celeron

#53 Příspěvek od Celeron »

Možná to je taky důvod, proč ty špičky kámoš nepoužívá a pájí různě širokejma dlátkama. Už jen kvůli lepšímu přechodu tepla a možná i pevnosti hrotu.
Jirka

Michal22

#54 Příspěvek od Michal22 »

Dívám se, že více lidí používá od JBC sérii C210. Já jedu jen C245, tak bych se chtěl zeptat, jak s C210, která má 3x menší výkon, jde pájet na vícevrstvých deskách? Já mívám občas na osmivrstvých DPS, hlavně na GND (i když je tam Thermal Relief), problém dobře prohřát i 0402 pouzdro.
Musím si to potom dávat na předehřev.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ondraN

#55 Příspěvek od ondraN »

C210 má moc malý výkon, aby to utáhla tam, kde je velká plocha mědi (hlavně když má kónický hrot). Předehřev je asi jediná možnost.
martinkopp

#56 Příspěvek od martinkopp »

C210 má oproti C245 poloviční příkon (80W vs 170W). Měřil jsem to. Problém není ani tak v příkonu ale v tenkém hrotu který to teplo na špičku přenáší pomalu i když je topné těleso kousek za ní. C245 má mohutnější hrot, teplo se přenáší rychleji. Stanice mi ukazuje na grafu příkon co posílá do hrotu, při běžném pájení se mi nikdy nepodařilo využít plný příkon ani se k němu přiblížit. Naplno jde jedině při sundání pera ze stojánku aby se rychle nahřálo a pak když jsem ho celé strčil do vody.
Celeron

#57 Příspěvek od Celeron »

Tak mě AI zachránila pár tisíc. Dal jsem jí dotaz na vyhledání referencí a testů na tu Quick T11. Ježíš, jak celkem známá fy v průmyslovým pájení může dodávat takovej šmejd? :roll: Píšou 90W a ono to neprohřeje ani velkou jednostranou zemní plochu tím největším kopytem, co k tomu mají. Uspávání se taky chová všeljak a probuzení ze spánku jde jen ručním zapnutím, akcelerometr v ručce nefunguje, nebo vůbec není. :roll:
To je neuvěřitelný, už několik měsíců občas vybírám něco novýho s přímotopnejma hrotama a vždy se najde něco, co je problém. Nojo, ale na bastlení dávat 15-20 tisíc za značku se mě taky nechce.
Jirka

martinkopp

#58 Příspěvek od martinkopp »

Já jsem nedávno koupil tohle https://www.componentidigitali.com/defa ... idA=39&l=2 a zatím jsem spokojený.
Po upgradu FW funguje opravdu pěkně a bez problémů. Mít možnost používat 2 pera zároveň je velice návykové :-) Až tak, že jsem si dokoupil na alíku za 500 ještě jeden stojánek a budu mít k dispozici všechny tři velikosti bez nepohodlného přehazování kabelů, jen přidám nějaký přepínač protože stanice dokáže obsloužit najednou jen 2 pera.
Cust

#59 Příspěvek od Cust »

Jo, dvě pera se občas hodí.

Celerone, v poklidu jsem léta používal činu s topným tělesem mimo hrot za pár kaček. Kvalita práce je o rukách. Zbytek je o pohodlnosti/rychlosti/naštvanosti na zasviněný hrot...
eleferner

#60 Příspěvek od eleferner »

Ano, v praci take mam dvouperovou stanici a na odpajovani je super. Na jednom peru mam tlustsi hrot a na druhem tenci. Kdyz je soucastka ve velke plose medi, tak tlustym hrotem nejdriv "pomuzu" tomu tencimu a pak ho presunu na druhy vyvod soucastky.

Po pravde mne mne udivilo, kolik lidi v tomto vlakne pouziva ty male odpajeci kleste. V praci s nimi mame Wellera (takze vykonu dostatek) ale je to jednoucelovy nastroj, ktery vetsinu casu zavazi na stole...

Zkousel jsem googlit JBC C245 a nachazi mi to hlavne hroty. Model stanice C245 se uz nevyrabi? Nebo je to jen oznaceni jejich provedeni pera?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“