RC generátor Tesla BM344

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#16 Příspěvek od Kremik »

Lukas-Peca píše:Tam se to dalo vyřešit tím, že se na primáru zapojilo do protifáze vinutí 10 V, které se jinak používá jen při provozu na 120 V.
Asi jen slovní detail, ale pokud je to na primáru, je to ve fázi, jinak by se napětí na sekundáru zvedlo.
Myšlenkový příklad: Kdyby na primáru byly dvě stejná vinutí v protifázi, byl by to vlastně zkrat.
To se může snadno stát na trafu s C jádrem, tam to pro změnu není úplně zkrat, ale trafo se promění v brutální elektromagnet.
Ian

#17 Příspěvek od Ian »

Ian píše:Dokončil jsem přesnou repliku stupnice pro voltmetr. Tak to sem odložím, kdyby se někomu hodilo. Mělo by to být vektorové, dal jsem to do PDF.
Hmm tak když jsem to vytiskl, tak jsem zjistil, že po konverzi do PDF se stupnice trochu smrskla a nemá přesně ten potřebný rozměr. Zatím jsem teda přílohu odstranil a vložím ji sem znova, až se mě povede udělat správný export...
Ian

#18 Příspěvek od Ian »

Opravená zrevidovaná stupnice BM344 tentokrát ve správném rozměru.

EDIT: drobně jsem ji ještě upravil.
Přílohy
VolmetrBM344.pdf
(91.2 KiB) Staženo 46 x
Ian

#19 Příspěvek od Ian »

Mám generátor už zkompletovaný. Neměl jsem teď k dispozici barevný laser, tak jsem vytiskl stupnici voltmetru na černobílé a dBm část domaloval červenou pastelkou. Celé jsem to pak stříknul bezbarvým akrylátem.

Přední panel jsem zatím neřešil, jen jsem vyměnil prostředek za kus průhledné fólie a doprostřed jsem nalepil logo. Mám nachystaný vektorový podklad, uvidíme, jestli mě to někdo za rozumný peníz vytiskne na plexi.

Generátor funguje na všech rozsazích, akorát na spodním rozsahu kolísá amplituda, nejvíc kolem 50Hz. Snažil jsem se to doladit odbrumovacím trimrem R47, ale nemá to vliv. Může to být už vyschlýma filtračníma kapacitama?
Přílohy
Kolisani freq.jpg
Kolisani freq.jpg
Generator.jpg
Generator.jpg
Ian

#20 Příspěvek od Ian »

Přední panel, pokud by se někomu hodil...
Přílohy
BM344 panel.pdf
(144.57 KiB) Staženo 53 x
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“