Kroucení dvojlinek u krok.motoru jako ochrana proti EMP?
Moderátor: Moderátoři
Pokud můžeš použít jen kroucenou dvojlinku, pak nechápu dotaz. Kroucená dvojlinka anténuje miň než nekroucená.
- dayslypper
Neptám se ani na další techniky odrušení s pomocí jakýchkoliv přídavných součástí počínaje stínicím opletem, tak i ferity na kabeláži k civkám motoru, optočleny pro koncové spínače, nebo tvrdé odpojení kabeláže motoru pokud není v provozu. Prostě nic z toho.
Zajímají mě příspěvky od lidí, co ten rozdíl kroucených vs. nekroucených vodičů nějak měřili a mohou předložit něco víc, než jen dohady a předpoklady.
To, že kroucení neuškodí, mi je jasné taky. Jde mi o praktické zkušenosti od jiných lidí, O KOLIK to v jejich aplikaci pomohlo.
U toho motoru to zkroucení i celého svazku sníží vyzařování dost podstatně, ale nestalo se mi nikdy, že by to zarušilo třeba koncáky. Samotný driver motoru je proti zarušení velice odolný - na H-můstku jsou rychlé diody proti napájení a to požere vše.
U koncáků na plazmě je pořeba kroutit nebo použít koaxiál, pokud se kabel nehýbe. Zarušit koaxiál je prakticky nemožné.
Jenom nevím, jak hodně to s tím EMP myslí vážně - jestli to je někde do zařízení na ELI Beams nebo něco podobného. Kdekoliv se to řešilo, tak se kabeláž dala do kovových trubek nebo kovových hadic ANACONDA nebo SILVYN.
- martinkopp
Jsou na to i clanky, ale vetsinou placene. Kdybys na to chtel jit vedecky, tak treba tento si muzes precist zadarmo:
https://arxiv.org/abs/2103.13463