Pokud by se ten Dius jmenoval Zeus, tak ano.tomasjedno píše:A co Němci, kteří Diovi říkají Cojs.
Opět zakládám koutek jazykový a vyjadřovací
Moderátor: Moderátoři
Ale proč se to míchá do českého jazyka? Sice mám napsáno, že jsem maturoval z českého jazyka, ale v podstatě to není pravda. Český jazyk byl tak 20% toho co po mě chtěli. A těch 20% mě zachránilo, protože maturovat z literatury, to bych nedal nikdy. A to i přesto, že jsem hodně četl. Co mi po tom kdo to napsal, kdy byl zplozen, s kým chrápal nebo nechrápal, chlastal nechlastal a podobné nesmysly?
Je to stejná hovadina, jako kdyby na elektroškolách zkoušeli žáky z toho, kdy která firma vyráběla jaký výrobek, v jakých letech a v kolika kusech, jak se prodával, jestli se sral nebo fungoval, atd.
Dělá se snad tohle? Nedělá! Tak proč nějaká poblblá literatura? Opilci a podivíni mě opravdu nikdy nezajímali. Pak se lidi diví, že děti nečtou. Já se nedivím vůbec.
Jednou se mi nedopatřením dostala do ruky kniha z "povinné četby" od autora, o kterém jsme se učili. Byl jsem tehdy překvapen, že i TOHLE se někdy dá i číst...
A jako takový je rovněž zcela nesmyslný. Kdy kdo do koho vjel, nevjel, přesné letopočty, to je úplně k ničemu. Přitom dějepis, kdyby se slušně zpracoval, tak, aby byl poučný, to by nějaký smysl mělo. Protože lidé jsou stále stejní a historie se opakuje. Kdyby se použil jako nástroj k pochopení člověka, to by mělo význam velký, někde ve vyšších třídách. Ale v té formě, jak se už desítky nebo i více let učí je to jen směska nesmyslných keců a čísel. Asi jako 1GB bordelu na disku, natahaného odněkud z netu. Na PC ten bordel můžeme snadno smazat a je klid, kdežto chudáci děcka se takovej bordel musí učit... Naprosto nepochopitelné...
A kutilmile - nelituju tě
(Prejav z filmu Škola, základ života, 1938.)
Z čias, kedy sa na stredných školách (gymnáziách) drilovala latina. Nie v kontexte medicínskych či prírodovedných výrazov, ale ako predmet. Vyučoval sa stáročia mrtvý jazyk, museli sa v ňom písať slohové práce. A to sa ešte predtým vyučovala snáď i gréčtina. Antická či súčasná, nech vezme čert.
Vyučovanie zbytočností je snáď odveký problém. Na gymnáziu sme museli sypať hlavné mestá všetkých štátov sveta, napríklad. Maturanti z biologie museli vedieť latinsky každú jednu kosť, možno aj svaly. Matematika znamenala rátanie rovníc a výrazov podľa príslušných vzorcov a na seminári dril príkladov a slovných úloh z prijimačok na české VŠ.
Kto ich nerátal, ťažko vedel, aký vzorec z ťaháku má do sebelepšie obfuskovaného zadania použiť.
A to ešte nie sme na tom tak zle. V Ázii (Singapur, Čína, Japonsko) idú decká po ôsmych-desiatich hodinách školy na ďalšie biflovanie a kadejaké povinné "krúžky". Oni sú od malička drilovaní tak, že kto sa nedostane na prestížnu školu, tomu tlmočia nech si rovno hodí mašlu, pretože je sklamaním celej rodiny.
K tomu pikoška: pol roka dozadu ma "alma mater" lanárila na doktorát.
(Český prof., a môj vedúci diplomky). Majú málo ľudí... Nečudo.
Za chvíli se najde někdo, kdo bude tvrdit, že na spočítání výplaty derivace nepotřebuje, tak nač matematika.
A až někdo hloupý a dostatečně vysoko na to uslyší, změní osnovy. A z inteligentního národa se stane národ čeho?
Vidím to takhle:
Literatura - co kdo napsal - pokud si přečtu něco od nějakého autora, a líbí se mi to, hledám, co napsal jiného.
- duplikovaný dějepis - psaná díla jsou svým způsobem národní dědictví, a je to něco, nač můžeme být hrdí.
A když mi někdo řekne, že četl něco od Steinbecka, či Exupéryho, vím, kam to zařadit. Totéž třeba Neff a Merle. A kdo z nás nečetl Verneovky, nebo Májovky?
Ad dějepis - kdyby všichni znali historii, a dokázali se z ní poučit, pak by třeba mnohli srovnat Dolfův tlak na Sudety a Putlerův tlak na Doněcko a Luhansko. Podobnost čistě náhodná? To jen tak pro příklad.
Narozdíl od všeobecného názoru nevidím na biflování nic špatného. Minimálně se tím cvičí mozek. A čím více informací se do něj dostane, tím více v něm zůstane. Nesmí ovšem zůstat jen u toho biflování.
Protože jsme sice zrušili biflování, ale ani nerovíjíme kreativitu. Takže školu tak jako tak opouští nepoužitelný jedinec.
90% dnešních maturantů by nezvládlo maturitu z první republiky. To zrovna nehovoří pro vyšší úroveň vzdělanosti.
Já už jsem starej, takže tohle je pánové na vás. Měli byste se zavčasu rozmyslet. Buď se bude biflovat a dřít, a pak budete mít vzdělaná dítka a národ bude věděcká špička, nebo je klidně nechte flákat a z národa bude levná montovna. Rozhodněte se sami.
@rampage - a proto se taky Čína dostala tam, kde dnes je.
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -