Opět zakládám koutek jazykový a vyjadřovací

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#136 Příspěvek od Cust »

A abychom si rozuměli... Vnímáš rozdíl mezi učením a biflováním?
Biflování. několik nalezených významů:
- Biflování je mechanické, intenzivní učení se nazpaměť bez hlubšího pochopení souvislostí.
- Slovo biflování má dle Českého etymologického slovníku původ ve slově büffeln, tj. dřít jako buvol (Büffel). V laickém výkladu znamená „nadření si vědomostí do hlavy“.
a zmínka, která už tu částečně zazněla
- Školy vychovávají učené mloky. Mloku, nadři se slovíčka a letopočty a budeš uznán dospělým. Děti do sebe soukají naučné slovníky. Myslícímu člověku je z toho špatně, zatímco učenliví prosťáčci slaví triumfy! Kdo se učí, ten to umí, i když tomu nerozumí. To jen na úvod fragmenty stále velice trefných postřehů ze slavné české komedie Škola základ života z roku 1938.

Jo, když se potřebuješ naučit správně a rychle cyizí jazyk, odjeď do ciziny, kde je to mateřský jazyk, přes den mluv a večer bifluj slovíčky.
Naposledy upravil(a) Cust dne 25 bře 2026, 18:52, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#137 Příspěvek od DukeNuke »

@Cust - opírat svůj názor na vzdělávání o film z první republiky nepovažuji za směrodatné. Není to poplatné ani školnímu systému, ani době. Nemluvě o tom, že se jedná o komedii, tudíž jsou scény nadnesené.
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 25 bře 2026, 18:58, celkem upraveno 2 x.
Cust

#138 Příspěvek od Cust »

Já jsem ti dal dvě citace ze slovníku, to jsi tak hloupí?
Naposledy upravil(a) Cust dne 25 bře 2026, 20:08, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#139 Příspěvek od DukeNuke »

OK. Takže třeba jak se naučím značku diody? Musím ji nabiflovat. Ano, pokud jsem elektro značky nikdy předtím neviděl a zítra mám písemku, musím se je naučit mechanicky, intenzívně nazpaměť, bez hlubšího pochopení souvislostí. Chceš-li "nadřít do hlavy".
Co je na tom hloupého?
Cust

#140 Příspěvek od Cust »

Nechtěl bych tě potkat na silnici...
DukeNuke

#141 Příspěvek od DukeNuke »

To souvisí jak se značkou diody?
Cust

#142 Příspěvek od Cust »

:lol: byla reč o dopravních značkách, tak při rychločtení jsem nějak přehodil značku diody za značku dopravní

Bifluj se jak chceš, mě nedělalo problém si něco přečíst o diodě a podívat se na její způsob nákresu, na druhý den jsem si na to vzpomněl. Když mě nutili v technickém kreslení vědět jaké jsou její proporce, abych ji normovaně narýsoval u zkoušky, napsal jsem si to na lavici před písemkou.
DukeNuke

#143 Příspěvek od DukeNuke »

Jasně. Podvod je taky možnost. Další je třeba si rovnou ty školy a tituly zaplatit. Taky možnost.
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 25 bře 2026, 19:33, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#144 Příspěvek od EKKAR »

Ano Ďukňuku, prostě když dojdou argumenty, použije se obvinění protistrany z čehokoliv nekalýho. Jseš klasickým příkladem veřejně přistiženýho demagoga.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#145 Příspěvek od Cust »

Ano, podvod je vcelku solidní obrana před biflováním zbytečných informací ve škole. A takto jsem se dopodváděl až do funkce samostatného vědeckého pracovníka Ústavu jaderné fyziky AV ČR. Doktorát mám z Technické kybernetiky - umělá inteligence v řídicích systémech. ;-) Jsem rád, že jsem se nemusel za celý život nic biflovat.
Naposledy upravil(a) Cust dne 25 bře 2026, 19:35, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#146 Příspěvek od DukeNuke »

Milý ekecálku, ty to se svou mozkovou kapacitou nejsi schopen pochopit. Tak se sbal, běž mě nahlásit na policajty a nepiš tam, kde tématu nerozumíš.
@Cust - tak hlavně, že jsi na to hrdý.
EKKAR

#147 Příspěvek od EKKAR »

Pavle, je úžasný, jak trafená hus hlasno gágá, viď? A jediný na co se zmůže, je kopání kolem sebe po všech, kdo se namane. Ano Ďukňuku, my jsme si všimli, že ti došly slova a produkuješ už jen verbální exkrementy. Dej si pohov, ale už si nenalejvej, dopadnul bys stejně jako Bobobobeš ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#148 Příspěvek od DukeNuke »

...
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 25 bře 2026, 20:05, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#149 Příspěvek od lesana87 »

Cust píše:Jsem rád, že jsem se nemusel za celý život nic biflovat.
Češtině jsi mohl trochu toho úsilí věnovat. Je smutné, jak v koutku jazykovém a vyjadřovacím dostává od tebe rodný jazyk na prdel.
Cust

#150 Příspěvek od Cust »

DukeNuke píše:@Cust - tak hlavně, že jsi na to hrdý.
Jsem hrdý na to, že když jsem tam dal předloni výpověď (dnes dělám na 3D tisku v nm rozlišení a na elektronových mikroskopech buzených rentgenem - chci zobrazovat viry) a po té byl pozván na oslavu narozenin ústavu. Po příchodu se ke mě paní ředitelka, vítající hosty, rozeběhla a objala mě. Takové entrée tam nikdo druhý neměl.
Naposledy upravil(a) Cust dne 25 bře 2026, 20:16, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“