Menič 12V/230V sínus
Moderátor: Moderátoři
Menič 12V/230V sínus
Modifikovaný sinus je podfuk, určený pro minimální nároky.
Jednoducho sa pri modulácii šírka pulzov mení podľa sínusovky.
To PeterBurns: Ty chceš spínať fety sínusovým signálom???
Je to v podstatě jakási kombinace obdélníku a nějaké křivky, přičemž výsledek je někdy nazýván "sinusovka".
-
Stan3
To cust: niečo podobné som uvažoval, len tam treba súmerný zdroj, vyriešil by to ten H-most, len kurňa ako ho ovládať pri tých napätiach
To tandel: prosím ťa a nebola by možnosť poslať nejako tú schému alebo existuje nejaký link? Doma nemám jediné AR
-
Stan3
Kdysi jsem stavěl měnič a jako řídící obvod jsem používal SG3526N, pro buzení MOS-FET byl lepší než TL494. Výstup obdélník s merou(9ms puls,1ms mezera,9ms puls,1ms mezera). Pro napájení většiny zařízení to bylo v pohodě(PC+monitor,oběhové čerpadlo u kotle),jen u zesilovače to "vrčelo".Zkusil jsem i použít trafo z PC zdroje, udělal napětí cca270V= a H můskem s IRF830 udělal střídač na 50Hz. Pro řízení H můstku jsem použil 4047 a 4093. Fungovalo to docela dobře, jen když chtěl kámoš abych mu to taky postavil,tak jsem musel znovu navrhovat DPS. Každý výrobce má jinak udělané vývody tráfka.
Dnes bych si raději koupil tovární UPS-ku,nebo měnič. Koukal jsem na aukro a dají se sehnat celkem levně.
PeteBurns píše:To dolac: spínať sínusom nie, myslel som ovládať klasický H-most, kde spodné tranzistory spínajú a vrchné fungujú ako sledovače
čo chceš hornými tranzistormi kúriť?
Jednoducho máš DC napätie a potrebuješ si vyrobiť SPWM signál (Sinusoidal PWM) a týmto spínať most (4 tranzistory) do sieťového trafa, ktoré ti do učitej miery aj vyfiltruje vyššie harmonické. Ak budeš mať trafo s vyvedeným stredom, stačil by aj polomost.PeteBurns píše:..vdaka za link, ešte to pokukám lebo moc tomu nerozumiem, finta je v tom že tie PWM obvody sú robené tak aby cez trafáčik vyrobili nové stabilné napätie, v prípade meniča cca. 300V= lenže ako potom toto napätie sínusom dodať na výstup![]()
Ak však nemáš skúsenosti s takýmito konštrukciami, radšej sa do toho nepúšťaj.
- Přílohy
-
3f.JPG- (37.3 KiB) Staženo 548 x