Motorek na točení kuřat v krbu prokluzuje.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
padik

Motorek na točení kuřat v krbu prokluzuje.

#1 Příspěvek od padik »

Ahoj. Dostal jsem k opravě 30 let starý,dlouho funkční. Posílám fotku, jelikož neznám, odkud to je vykucháno a nevím princip provozu. Napájí to trafo
12 V, usměrněno 4x dioda. V klidu je to zabržděné, drží jako býk. Po zapnutí se roztočí namontovaný pastorek pro řetěz , napětí klesá na 6 Volt. Pastorek se dá udržet rukou, prokluzuje to, což asi nemá. Ten trimr vpravo nezapojen. Prosím o radu. Ten modrý červík uprostřed -kdyby šel tak uvolnit....Dík.
Přílohy
motorek.jpg
motorek.jpg
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Je to 12V motor ze stěračů i s převodovkou. Tipuju tak 60W při plné zátěži. A na to se mi zdá to trafo hodně malý a měkký Proto bude napětí klesat na 6V. A ty 1A diody v můstku to nevylepší. A tobě se hřídel pro řetěz "prokluzuje"? Tak otáhnout nějaké zajištění, ne? Na ten modrý, zajištěný šroubek na převodovce bych neshal. Vymezuje vůli ozubeného kola na šnekovém převodu.
..to bude jen ňákej odpůrek
masar

#3 Příspěvek od masar »

Proč ti to dávali na opravu, když neznáš princip provozu (základní el. obvod zdroj-spotřebič)? To jsi v životě neviděl stěračový motorek?
"V klidu je to zabržděné, drží jako býk." No bodejť by ne, když převodový poměr je tzv. "samosvorný".
A kde je ten "býk" když prokluzuje?
No nejspíš je "vymleté" ozubení šneku nebo kola.
:wink:
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ked to chytis rukou, neklesne nahodou napatie k nule?
bum
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bum »

V dotazu jste si i odpověděl "když podržíte pastorek tak se to protáčí" tak že po těch třiceti letech "vydrželo to dlouho" se opotřebovali převody což napsal i "masar" tak neřešte co není třeba. Na vrakovištích je takových stěračových motorků s převody v autech dost stačí vymontovat a je to vyřešené, několik podobných doma vyrobených výrobků jsem již také řešil.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jova1 »

Rozšroubuj ty 4 šrouby na převodovce a hned budeš vědět, na čem jsi. Je pod tím převodovka - šnekový převod a tuším planetové soukolí. Pokud to bude v pořádku můžeš dumat co s tím dál. Ten motor by měl mít dvě rychlosti podle zapojení drátů.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

V době výroby tohoto motorku byly planety jen na nebi . Dokonce byly podobné motorky i s elmagbrzdou na rotoru . No takhle příhodných motorků s radiálním převodem zase již tolik není . Na kuřata těch 6V plně stačí . když to točí i motorky s jedním monočlánkem .
HF_Tech

#8 Příspěvek od HF_Tech »

V rámci katování costů tam je velké plastové kolečko a to bude mít úplně ožvejkané zuby. Dílem je to od nevyfiltrovaného pulzujícího proudu z usměrňovače.
Nejjednoduší je opravdu sehnat nějaký motorek s převodovkou na šadevágen 105, opravovat to nemá moc cenu.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jova1 »

BOBOBO píše:V době výroby tohoto motorku byly planety jen na nebi ...
Samozřejmě, nemohu znát všechny stěračové motory, ani ho poznat podle jedné nezřetelné fotky. Ale třeba ten můj, co mi točí celým prasetem, jí už má a to je prosím ze Škodovky 105/120. http://www.jova1.cz/ostatni/gril/gril.html
Někdo se tu snaží radit, někdo jenom rád kecá, tož asi tak :wink:
Přílohy
převod2.JPG
převod2.JPG
převod.JPG
převod.JPG
Hape
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hape »

BOBOBO píše:. . . No takhle příhodných motorků s radiálním převodem zase již tolik není . . . .
Ale jo, stále se dají koupit. A u Poláků i za cenu, kdy se to snad ani nevyplatí hledat na nějakém vrakáči: https://www.zbozi.cz/vyrobek/automega-150052410

Brždění stěračových motorků, alespoň těch které znám, je myslím řešené zkratováním rotoru. Myslím, že to dělá doběhový kontakt, který také zajišťuje dokončení celého stíracího cyklu i když je páčka stěračů vrácená do polohy vypnuto v průběhu cyklu.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

OK . OK . Já jsem se s tou planetou ještě nesetkal .
padik

#12 Příspěvek od padik »

Tak druhé foto. Na pohled ozubení OK, ale posudte sami. Možná nové vypadá jinak. Pokud tedy přes řetězový pastorek- bez napětí -motorek neprotočím, asi do sebe zuby zapadají. A kondenzátor za diodami nic nepřinesl už předtím. Navíc, na prodávaných motorcích bývá uveden proud 3A.
Přílohy
převody.jpg
převody.jpg
masar

#13 Příspěvek od masar »

"Pokud tedy přes řetězový pastorek- bez napětí -motorek neprotočím, asi do sebe zuby zapadají. Při pohonu z hřídele motoru se snadněji uplatňují vůle a opotřebení ozubení, než při pohonu z výstupu převodovky. Tento šnekový převod je, jak už jsem psal, samosvorný a snaha roztočit ho z výstupu může skončit jeho dalším poškozením, zjevně jde o kolo z texgumoidu.
:wink:
jova1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jova1 »

Podle vzhledu toho zubatého kola, se to zdá z hlediska šnekového převodu v pořádku. Trochu mi není jasné to tvrzení v prvním příspěvku: V klidu je to zabržděné, drží jako býk. Po zapnutí se roztočí namontovaný pastorek pro řetěz , napětí klesá na 6 Volt. Pastorek se dá udržet rukou, prokluzuje to, což asi nemá.
V klidu je to „zabržděné“, protože jak už tu někdo psal, je ten šnekový převod v tomhle převodovém poměru samosvorný a s jeho výstupní hřídelí se proto nedá otáčet. To vše je v pořádku.
Ale té druhé části nerozumím, co po držení rukou prokluzuje? Ten pastorek co byl předtím zabržděný? Pak by to byla nějaké mechanická chyba, (zalisování v tom ozubeném kole, pastorek na hřídeli…), ale mělo by se s tím dát otočit i v tom "zabržděném" stavu.
Mimochodem, kolik má ten motorek vlastně přívodních vodičů? Měl by si ho připojit na „tvrdých“ 12V, (na zdroj co dá alespoň 3-5A, nebo ještě lépe na 12V akumulátor). Tím zjistíš, jestli je ten motor vadný, nebo jeho napájení.
misocko

#15 Příspěvek od misocko »

@padik
1. načo berieš veci na opravu keď ani po rozobratí nevieš ako zistiť pričinu nefunkčnosti?
2 keď to máš už itvorene, nenapadlo ťa skúsiť to bez kritu a zistiť čo vlastne nejde? - možno sa ani motor netoči.
3. ak sa toči, medzi motorom a šnekom mali niektoré "spojku" (pliešok) , ten šnek nebol priamo aj šnekom. Skus teda porozmýšľať
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“