Oprava ovládače pro DVB-T přijímače SENCOR.

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Oprava ovládače pro DVB-T přijímače SENCOR.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Náhle, a bez varování, mi přestal fungovat ovládač pro dvou tunerový přijímač DVB-T SENCOR "SBD 5104TD". V nejblbějším okamžiku, když jsem přeskakoval rekamu u nahrávky z PRIMY nějakého seriálu pro manželku.
Mám Oneplay, ale u něj nelze při přehrávání dřívějších programů také přeskakovat reklamy. Tak se šlo spát. Nemáme nervy 8 až 10 minut hledět na většinou "praštěné" reklamy, než bude pokračovat děj sledovaného programu.

Ještě jsem si ověřil foťákem v mobilu, že dioda na ovládači nebliká, takže závada je v ovládači a ne v přijímači.

Ráno jsem si naprogramoval k přijímači univerzální ovládač Silvestcrest z Lidlu. U něj fungovaly všechny potřebné ovládací funkce s výjimkou barevných tlačítek červená, zelená, modrá a žlutá. Ty na tom ovládači vůbec nejsou. Právě červené a žluté tlačítko jsou nutné pro přejmenování nebo mazání nahrávky.
Vadný ovládač jsem rozebral. Jsou v něm jen dvě součástky, infra dioda a řídící integrovaný obvod. Žádný vnější krystal, jak je obvyklé.
Změřil jsem měřákem v režimu měření diod napětí na diodě v propustném směru, bylo tam 1,092 V. Závěr byl nevodivý. Dioda podle měření vypadala OK.
Měl jsem doma odložený starý ovládač ze satelitu Topfield. Dioda na něm měla stejný úbytek v propustném směru 1,092 V.
Přesto jsem diodu přehodil do ovládače pro Sencor. A ovládač byl opravený, funguje normálně.

Proč to tady píši.
1. Nečekal bych, že infra dioda, která není ani nevodivá, ani proražená, a má normální úbytek v propustném směru, nebude vydávat žádné infrazáření.
2. Je dobré mít doma některé staré díly, odkud je možno operativně použít nějakou součástku. Já mám např. nějaké ovládače, také desky se zdroji a jiné obvody, odkud je možno operativně "rabovat" náhradní díly.
jopo166

#2 Příspěvek od jopo166 »

U telky hisennse som mal chybu u ovladači studenak na integrovanom obvode.
masar

#3 Příspěvek od masar »

U podobného - dvoukomponentního - dálkového ovladače jsem měl prasklý spoj na výstupním pinu IO (AD009-041), mikroskopický, jen náhodné měření ho zachránilo před vyhozením.
:wink:
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Až ti přestane fungovat příště, zkontroluj plošňák u LEDky. Pravděpodobně jsi při její výměně přepájel mikrotrhlinku a ta LEDka, cos vyndal, je stále v pořádku.
Brozicek

#5 Příspěvek od Brozicek »

Hill píše:Až ti přestane fungovat příště, zkontroluj plošňák u LEDky. Pravděpodobně jsi při její výměně přepájel mikrotrhlinku a ta LEDka, cos vyndal, je stále v pořádku.
Myslím že to tak nebylo. Když jsem LEDku zkontroloval tím měřákem na úbytek, tak jsem ji považoval za dobrou.
Ohmmetrem jsem proměřil spoje k LEDce. U LEDky jsem přiložil hrot měřáku přímo na nožku anody a na druhé straně na + napájení. Spoj byl v pořádku.
Pak jsem přiožil hrot na nožku katody a hledal konec druhého spoje na nožkách IO. Našel jsem ho na jednom vývodu IO. Tím jsem vyloučil nějaké trhliny na spojích.
A ještě něco. Ta náhradní LEDka měla kratší vývody. Proto jsem tu původní vůbec nevypájel, ale jen jsem ji přecvikl nožky asi v polovině. Tu náhradní LEDku jsem pak připájel k těm odcviknutým nožkám. Takže pájkou jsem se pájecích bodů nožek LEDky vůbec nedotkl.
Ten popsaný postup myslím vylučuje nějakou mikro trhlinku na spojích.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Jsem si skoro jistý že závada byla jinde než v IR LED.
..to bude jen ňákej odpůrek
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

mi-ro píše:Jsem si skoro jistý že závada byla jinde než v IR LED.
Máš nějakou teorii, co by to mohlo dělat, když na LED? Nic jiného jsem s tišťáčkem nedělal, než to proměření spojů k LEDce a její výměnu, jak jsem psal výše. Ještě mohu dodat, že po prvním rozebrání a prohlídce jsem ovládač zpět složil a stále nefungoval. Mě nic nenapadá. Od výměny LED bez dalších zásahů ovládač funguje jako hodinky.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Druhá z nejčastějších příčin je svod na některém klávesovém kontaktu, obvykle toho nejčastěji užívaného - dekodér klávesnice není schopen jednoznačně rozlišit požadavek, tak ani neblikne. Jak se s tím který ovladač vypořádá, závisí asi nejvíc na tom, jak čte procesor vstupní matici.
Tím, že to rozebereš a utřeš rozteklý olej, závada se "záhadně" opraví.

Tu trhlinku bych přesto ještě podezření nezbavoval, bývá to mrcha poťouchlá a měřením ji nemusíš pokaždé najít - kolikrát ti šlusmetr ukázal vodivý spoj, který vedl jen po dobu přiložení hrotů? Při odštípnutí LEDky jsi s tím hnul, takže zatím dobrý...
Brozicek

#9 Příspěvek od Brozicek »

Vaše názory respektuji, ale bohužel zpětně už zpětně nemohu tu IR ledku proměřit. Skončila v koši a koš v kontejneru. Sám bych byl zvědav, zda, když do ní přivedu napájení, a znovu zkontroluji úbytek v propustném směru, bude ledka ve foťáku zářit. Pravdu se již nedozvíme a nelze tak ověřit, jestli se IR ledka může nebo nemůže chovat jako dioda, a přesto IR teplo "nevysílá". Bylo by to zajímavé zjistit. Dálkový ovládač zatím po výměně ledky funguje.
Dík za názory a diskuzi k tématu.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od workhard »

Takhle chcípaly infraledky v závorách CD mechanik v autorádiích, zeslábly a mechanika pak.nefungovala.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Jo, to máš pravdu, na ty jsem zapomněl.
Brozicek

#12 Příspěvek od Brozicek »

Hill píše: 04 dub 2026, 16:57 Až ti přestane fungovat příště, zkontroluj plošňák u LEDky. Pravděpodobně jsi při její výměně přepájel mikrotrhlinku a ta LEDka, cos vyndal, je stále v pořádku.
Jak se časem ukázalo, měl jsi asi pravdu. Ten ovládač po výměně IR LED začal za nějakou dobu dobu zase blbnout. Občas přestával fungovat, a za chvíli, nebo další den, začal zase fungovat. Když nefungoval, IR LED pozorováním na foťáku neblikala.
Po rozebrání jsem zjistil, že je někde v tenkém místě spoje asi 2 cm od katody LED nějaká neviditelná hazardní trhlinka. Přemostit ji v tom místě nebylo možné. Tak jsem udělal bypass přímo z katody diody na příslušný vývod IO.
Při výměně původní IR LED nešlo trhlinku náhodně přepájet, ale to hazardní místo se na chvíli náhodou spojilo (třeba tepelnou roztažností) . Takže to skutečně vypadalo na vadnou LED. Snad ten bypass problém trvale vyřešil.
Jen dodám, že jsem si preventivně naprogramoval "Univerzální ovládač z Lidlu", takže když originál přestal fungovat, jen jsem přehmátl na ten klon z Lidlu.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Bacha na přímé přemostění dlouhého tenkého spoje, jeho odpor v některých ovladačích slouží i k omezení proudu LEDky, takže radši nepřehánět s průřezem vodiče přemosťujícího!
Brozicek

#14 Příspěvek od Brozicek »

Bypass v ovládači.jpg
Bypass v ovládači.jpg
Hill píše: 24 črc 2026, 11:56 ......... jeho odpor v některých ovladačích slouží i k omezení proudu LEDky, .........
Vyznačený úsek, kde je to hazardní přerušení, je v celé dálce téměř překryt kontaktním uhlíkem. Takže spoj se jeví jako vlásek, ale spoj pod uhlíkem je dostatečně široký. Celý spoj nevypadá, že by tvořil nějaký odpor omezující proud IR LED. Jak je vidět a jak jsem psal dříve, ten spoj pod uhlíkem není možno opravit, tak jsem zvolil ten bypass v celé délce až na nožičku IO. Na fotce se zdá, že jsou cínem slity druhá a tření nožka IO. Je to ale jen nějaký optický lom, ve skutečnosti je bypass přiletován jen na druhou nožku.
Ta propojka z holého drátu, která je vidět na fotce, je starší oprava jiného lomu na tištěném spoji. Zdá se, že tišťák DO je asi mizerné kvality.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Tak jest-li tohle je optický lom:
optický lom.png
optický lom.png
tak to vidím hodně blbě. Bypass je jasně na 14.pinu (3. zleva).
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“