stojím před problémem, vyměnit kamarádovi blbnoucí výstupní relé v zesilovači. Kontakty mají nepravidelné slabší chvilky a vzrůstá jim za poslechu přechodový odpor na neúnosnou mez až k totálnímu výpadku zvuku v kanálu.
I jsem milá relé rozebral a zkontroloval kontakty. Ty jsou jako nové, neopálené. Pro jistotu jsem je přeleštil i flanelovým hadříkem, ale nepomohlo to. Při následném poslechu během hodiny došlo hned ke třem výpadkům signálu
Nerad bych tam dal nějaké šity, co za chvíli začnou zase blbnout, a tak mám prosbu na Ty zkušenější z Vás, co máte praktické zkušenosti se spolehlivostí přenosu i malých signálů přes kontakty relé.
Prohledávám už druhý den nabídku Mousera, TME a dalších ohledně napětí a provedení relé, jenže je tam při výběru ještě ten nejdůležitější faktor, a to spolehlivost ...
Dnešní relé mají uvedené povrchy kontaktů buď jako:
- Silver Alloy (Ag)
- Silver Tin Oxide (AgSnO)
- Silver Cadmium Oxide (AgCdO)
Nejsem chemik, abych se dobře rozhodl, který materiál na povrchu bude i do budoucna nejspolehlivější.
Vím i o možnosti elektronických relé co dělával i djRix jako náhradu standartních relé, ale ta cena je už mimo do tohoto zesu.
Už jsem také přemýšlel nad variantou tam dát relé s dvojitými kontakty, a ty zapojit paralelně pro zvýšení spolehlivosti. Standartně je tam nyní v každém kanálu jedno výstupní relé s jedním kontaktem (SPST-NO).
Děkuji moc za případné postřehy opravdových znalců chování kontaktů v těchto specifických podmínkách.
Notorické kecálisty prosím o klídek, pohov, a nezaplevelování vlákna, co může posloužit někomu dalšímu i v budoucnu.
Já opravuji převážně průmyslovou elektroniku, a tam už jsem těchto podobných relé měnil tisíce za svoji kariéru, jenže tam tečou větší proudy a na malé poklesy, případně zvětšování přechodového odporu se moc nehledí, protože si ho ty proudy odpáleji, a jede se vesele dál dokud kontakt spíná. Takže asi tak.
Uctivě děkuji,
Vašek