Spolehlivost vodivosti kontaktů relé

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VASEK_W

Spolehlivost vodivosti kontaktů relé

#1 Příspěvek od VASEK_W »

Dobrý večer všem,
stojím před problémem, vyměnit kamarádovi blbnoucí výstupní relé v zesilovači. Kontakty mají nepravidelné slabší chvilky a vzrůstá jim za poslechu přechodový odpor na neúnosnou mez až k totálnímu výpadku zvuku v kanálu.

I jsem milá relé rozebral a zkontroloval kontakty. Ty jsou jako nové, neopálené. Pro jistotu jsem je přeleštil i flanelovým hadříkem, ale nepomohlo to. Při následném poslechu během hodiny došlo hned ke třem výpadkům signálu :-(

Nerad bych tam dal nějaké šity, co za chvíli začnou zase blbnout, a tak mám prosbu na Ty zkušenější z Vás, co máte praktické zkušenosti se spolehlivostí přenosu i malých signálů přes kontakty relé.

Prohledávám už druhý den nabídku Mousera, TME a dalších ohledně napětí a provedení relé, jenže je tam při výběru ještě ten nejdůležitější faktor, a to spolehlivost ...

Dnešní relé mají uvedené povrchy kontaktů buď jako:
- Silver Alloy (Ag)
- Silver Tin Oxide (AgSnO)
- Silver Cadmium Oxide (AgCdO)

Nejsem chemik, abych se dobře rozhodl, který materiál na povrchu bude i do budoucna nejspolehlivější.

Vím i o možnosti elektronických relé co dělával i djRix jako náhradu standartních relé, ale ta cena je už mimo do tohoto zesu.

Už jsem také přemýšlel nad variantou tam dát relé s dvojitými kontakty, a ty zapojit paralelně pro zvýšení spolehlivosti. Standartně je tam nyní v každém kanálu jedno výstupní relé s jedním kontaktem (SPST-NO).

Děkuji moc za případné postřehy opravdových znalců chování kontaktů v těchto specifických podmínkách.

Notorické kecálisty prosím o klídek, pohov, a nezaplevelování vlákna, co může posloužit někomu dalšímu i v budoucnu.
Já opravuji převážně průmyslovou elektroniku, a tam už jsem těchto podobných relé měnil tisíce za svoji kariéru, jenže tam tečou větší proudy a na malé poklesy, případně zvětšování přechodového odporu se moc nehledí, protože si ho ty proudy odpáleji, a jede se vesele dál dokud kontakt spíná. Takže asi tak.

Uctivě děkuji,
Vašek
ondraN

#2 Příspěvek od ondraN »

Hledej signálové relé. Pro malé signály se hodí Ag/Au.

https://www.tme.eu/cz/katalog/elektroma ... aktu:ag-au
vicious

#3 Příspěvek od vicious »

Striebro po čase sčerná (zoxiduje). Najlepšie je na takýto účel dať relé s pozlatenými kontaktami.
Ak sú relé v päticiach, tak skús s nimi pohýbať počas reprodukcie, či nedôjde k prerušovaniu kvôli nedobrému kontaktu v pätici.

EDIT: ešte mi napadlo, kontakty na súčasných relé dostatočne doliehajú jednej k druhému?
VASEK_W

#4 Příspěvek od VASEK_W »

Díky za odpovědi, ale:

ondraN: signálových relé s pozlacenými kontakty mám do strojů doma hromady typů, ale tímhle sviští chvílemi i 15A. Psal jsem, že je tam jako výstupní na reproduktory.

vicious: relé jsou natvrdo připájená v plošném spoji. U zesilovačů jsem ani jinou možnost neviděl.
A rozebraná vyčištěná relé bez krytu vždy zkouším spínat ze stabilizovaného zdroje v rozsahu povolených pracovních napětí cívky, a zároveň sleduji, jestli se kontakty po sobě sklouznou při dosednutí a "propruží", protože to je základ pro následnou spolehlivost, aby se takto otíraly nečistoty z kontaktů.
Takže i tato fungovala tak, jak relé má.

Vašek
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Před lety se používaly slitiny niklu? se zlatem.
Podobné slitiny se i používaly na některá provedení relé LUN. Ty se občas objeví. ale vykupují je také zlatokopové.
Před časem jsem opravoval multimetr M1T380, kde právě na vstiupu je relé LUN, které bylo příčinou nespolehlivosti měření.
Na udávané proudy možná ale nevyhoví ani paralelně spojené kotakty.
VASEK_W

#6 Příspěvek od VASEK_W »

LUN relé také mám, ale nevyhovují proudem, já potřebuji výstupní do zesilovače, aby snesla minimálně 8-10A, čili trochu poctivější kontakty.

Mám i nějaká stará relé RP70 a podobné typy, ty by mohly být spolehlivější než současná produkce. Třeba na ně i dojde, místa je tam snad dost ;-) Jen mám obavu, abych měl nějaká s cívkami na 48V DC, to dříve moc nebylo :-(

Vašek
Mysteri

#8 Příspěvek od Mysteri »

A je skutočne problém v relé? 😎Nebude v koncákoch? Prehrievanie, jednosmerná zložka a pod ?????
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

V niekolkych zosilnovacoch som kontakty rele cistil - kvapka Kontakt 60 a jemne malym skrutkovacom oskrabat.

Zohnat vhodne rele moze byt problem. Ked najdes nieco so zhodnym rozlozenim pinov a napatim, tak byva na sklade len par typov - a to tych najbeznejsich silovych.
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

Pokud jde o miniaturní relé na větší proudy (do 16 A), tak jedinou dobrou zkušenost mám s firmou Schrack a Omron. Zbytek bída.
samec

#11 Příspěvek od samec »

Na oneskorené pripájanie reproduktora použi nožový konektor ovládaný modelárskym servom a na rýchle odpojenie reproduktora v prípade poruchy zosilňovača potom nejakú pyropatronu.
:brakelamp:

Možno by mohol byť riešením ešte iný kontakt, na ktorý som sa pýtal v inej téme, ale zdá sa bez všeobecného pochopenia a záujmu.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=106497
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Typ nového neznám , ale po mechanickém vyčištění musí původní složení kontaktu opět vyhovovat . Při tomto typu spínání nemůže dojít k hloubkové degraci kontaktu . Já používám velmi jemný jehlák zbroušený do ztracena .
Olchor

#13 Příspěvek od Olchor »

Já bych zkusil nějaké RP s trojicí zlacených Ag kontaktů paralelně.
Yarda1

#14 Příspěvek od Yarda1 »

To relé se po zapnutí zesilovače trvale sepne než se zesilovač vypne nebo se spíná a rozpíná při zapnutí zesilovače?
V praxi kde na tom záleží se používá dvojí sepnutí. Nejdřív se sepne kontakt co snese velký proud a napětí a kontakt snese opálení a pak se sepne kontakt co zajistí dokonalejší sepnutí.
Nebo se nejdřív sepne spínací polovodič a teprve pak kontakt pro dokonalé sepnutí.

BTW:
Kdysi po mně ve firmě chtěli dobrozdání, že mikrospínač v našem výrobku se dá použít na obvyklé hodnoty (tak 250V/2A) i na malé proudy a napětí, že to po nich chce zákazník. Nevěřili mi že je to míčovina a zákazníkovi by se nemělo vyhovět a že výrobce mikrospínačů nenabízí mikrospínače jednak pro obvyklé použití, jednak pro malé proudy a napětí s pozlacenými kontakty a jinou technologií proto, aby nám zkomplikoval skladové zásoby.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jardafiala

#15 Příspěvek od jardafiala »

Yarda1 - relé spíná po chvíli po ustálení poměrů na zesilovači, s největší pravděpodobností (?) jím neteče při sepnutí téměř žádný proud (za předpokladu že zesilovač má volume na 0). Tohle bych si jindy nechal pro sebe ale přispěl jsem abych si mohl zatrhnout "upozornit mne, přijde-li odpověď " neb mě řešení VELICE zajímá. Ale zatím je řešení, zdá se, v nedohlednu. Vypadá to na experimentování, já bych zkusil RP70 se třemi paralelními kontakty...
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 05 dub 2026, 10:38, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“