Tuner Yamaha oprava, náhrada induktoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Můžeš nafotit tu cívku svrchu, jak to jádro vypadá a případně jinou pro porovnání?
Pokud se do toho někdo hrabal, fungovalo to a tohle je výsledkem, tak lze vadné filtry zjevně vyloučit.
lubpf

#17 Příspěvek od lubpf »

No ten signál jsme si ověřovali na více vstupech různých zesilovačů a všude se to chovalo stejně. Takže to asi bylo v tom tuneru. Pravda je, že jsem jen takový trochu poučenější laik. Potíž s profi opravou je v tom, že při dnešních cenách servisů vyjde oprava většinou dráž než "novej" stroj někde v bazaru. jen jsem se o to chtěl tak ze zájmu pokusit. tady ale narážím na své limity.
Tak jsme chtěl postupovat tak trochu laicky od toho, co ke poškozeno viditelně.
Ještě tedy foto shora.
Přílohy
20260405_205436.jpg
20260405_205436.jpg
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Takže už jsi počul , tuná problem s vysokou právdepodobnosťou nebude .
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Podle schématu si myslím, že by to fungovalo i bez té cívky, což by šlo zjistit vypájením jednoho konce C31. S uladěnou cívkou to samozřejmě bude horší.
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

Která cívka je to ? Označ ji na obrázku. Jinak stále platí, že horší než třídní nepřítej je iniciativní blbec, klidně to tomu kamarádovi můžeš tlumočit. Teď k chování tuneru - ladí správně v automatickém režimu? To znamená jestli se správně zastaví na stanici pokud se ladí shora i zdola? Co ukazuje indikátor síly pole? Přede mnou to už je napsáno, slabý signál na výstupu, pokud tuner ladí správně, způsobuje cokoli jiného a ne cívka. Pokud to hraje opravdu slabě je vhodné zkontrolovat brouka na druhém obrázku, nejlépe osciloskopem vstup a výstup.
Přílohy
tuner.jpg
tuner.jpg
tuner1.jpg
tuner1.jpg
jardafiala

#21 Příspěvek od jardafiala »

Odpovím si sám, L6 je součástí přepínání WIDE/NARROW a na sílu výstupního signálu nemá žádný vliv. Stejně jako případně vadný filtr 10,7MHz. Ten bývá hodně často vadný v přístrojích RFT nebo TESLA, pokud je tam použit. Filtr v jiných tunerech jiných značek jsem ještě nikdy vadný nenašel. Jeho vada se projení mizernou citlivostí, případně nemožností příjmu, na sílu výstupního NF signálu vliv nemá.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Není pravda, že ta L6 nemá vliv na sílu signálu. Je to LC filtr zapojený na výstupu z obou signálových cest wide/narrow. Pokud bude uladěná, sílu signálu může ovlivnit dost. Ale protože v cestě jsou filtry, lze ji odpojit.
jardafiala

#23 Příspěvek od jardafiala »

Sílu signálu samozřejmě ano, úroveň výstupního NF SIGNÁLU ne.[/b]
xsc

#24 Příspěvek od xsc »

Pokud dostatečně klesne síla vf/mf signálu, klesne i ta nf úroveň, zvlášť když to má klasický poměrový detektor. Problém je ale spíš v tom, že nevíme, kde ještě dotyčný řádil. Pokud uladil ten PD, nemusí být na výstupu prakticky nic.
lubpf

#25 Příspěvek od lubpf »

na uvedeném obrázku ten L6 vůbec není. Označit ho tedy nemohu.
Čím dál jsme z Vašich názorů přesvědčen že nakonec nemusí být problém v HW ale že je to rozštelované. Otázka "čím mám kroutit" je asi úplně mimo. bez znalostí jsem asi mimo. Nebo máte nějakou radu?
vyhledávání stanic projede celé pásmo a nic nenalezne, a síla signálu je pořád 0. Když ale navolím stanici na uložené předvolbě tak velmi potichu, ale poměrně čistě hraje.
xsc

#26 Příspěvek od xsc »

Jakou ukazuje sílu signálu na té předvolbě. Taky 0?
lubpf

#27 Příspěvek od lubpf »

Taky nula. Ale je to opravdu hodně potichu
jardafiala

#28 Příspěvek od jardafiala »

Už to tu možná bylo řešeno, uvést bydliště a třeba se najde někdo v okolí kdo pomůže. Pokud ne tak bych na to ze zvědavosti kouknul.
lubpf

#29 Příspěvek od lubpf »

No jsem od Českých Budějovic. Můžu to ale někam i poslat.
jardafiala

#30 Příspěvek od jardafiala »

To xsc - pravda, nevšiml jsem si, že je tam poměrový detektor.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“