Tuner Yamaha oprava, náhrada induktoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Jedna otázka by ještě měla padnout: Jak hraje rozsah AM?
:wink:
jardafiala

#32 Příspěvek od jardafiala »

To je dobrá otázka. Problém je, že na AM už (skoro) nic nevysílá. Když opravuju nějaký tuner tak ze zvědavosti zkusím AM rozsah(y) a nic....
masar

#33 Příspěvek od masar »

Společná část cesty nf signálu z FM a AM začíná ve stereodekodéru (ještě před ním v OZ IC5). Proto odpověď na otázku vyloučí/potvrdí závadu této části.
Stálo by za to zkontrolovat i stav obvodu MUTE.
Jinak společně s mf FM se zpracová i vf a mf signál AM v IC4.
Naposledy upravil(a) masar dne 07 dub 2026, 10:18, celkem upraveno 1 x.
jardafiala

#34 Příspěvek od jardafiala »

No podle popisu chování (indikátor síly pole na 0) je závada kdekoli od vstupního dílu až po IC4, bych tipnul. Může to být cokoli od zdechlého FETu na vstupu dílu, přes (nepravděpodobně) umrlý některý MF filtr či tranzistor v cestě až po nefunkční IC4. Nejjednodušší je vzít osciloskop (používám C1-94) a sledovat mf signál, za pár minut je (víceméně) jasno.
xsc

#35 Příspěvek od xsc »

AM lze večer vyzkoušet, na SV i na ferit toho jde ještě dost a i v Budějicích by měl chytit na začátku stupnice Maďary.
jardafiala

#36 Příspěvek od jardafiala »

Nikdo se k tomu nemá tak navrhuju zaslání balíkovnou na mou adresu. Oprava a šťourání v tom tak za 300, pokud se nepodaří tak zaslání zpět na můj účet. Jo zvědavost je mocná čarodějka. Ono to vypadá dost starou záležitost, už jen použití koincidenčního detektoru je dnes rarita nebo spíš se nepoužívá, řeší to brouk k tomu určený (nebo ne?) Zbytek v SZ.
lubpf

#37 Příspěvek od lubpf »

AM rozsah ladí a najde Country radio. Hraje v možnostech AM celkem dobře, i výrazně hlasitěji než FM, řekl bych normální hlasitost.
nabídku na opravu rád využiji.
jardafiala

#38 Příspěvek od jardafiala »

Včera mi to přišlo poštou. Hned na první dobrou osciloskop ukázal, že za vstupním dílem mf signál 10,7MHz je, při cca 20mV šš (na osciloskopu C1-94 s rozsahem do 10MHz takže spíš indikátor přítomnosti signálu) na vstupu FI1, za FI1 není NIC. Pokračování později, hledám co znamená označení filtru (viz přílohy) a čím ho nahradit. Dle zapojení a použití soudím, že vhodný bude 10,7MA. Červená tečka je jasná, žlutou jsem ještě nikde neviděl (asi výběr), dostupné tabulky prohledány. Stejně tak jsem ještě neviděl zdechlý keramický mf filtr fy MURATA, chcípají filtry RFT. Straší mě představa, čím ten majitelův "odborník" ještě kroutil.
Přílohy
filtr.jpg
filtr.jpg
FILTRY 1.jpg
FILTRY 1.jpg
jardafiala

#39 Příspěvek od jardafiala »

Tak další pokusy ukázaly, že filtr(y) jsou v tom nevinně. Zdá se, že zešílel IC LM7200, krystal má 7,2MHz, na výstupu mezifrekvence ze vstupního dílu je 11,7MHz. Proto, i když jsem přemostil FI1 kondenzátorem nedostanu na výstupu FI4 (při volbě WIDE) opět NIC přestože na vstupu signál je (11,7MHz, bodejť by tam něco bylo). Stejné je to samozřejmě na FI2 při volně NARROW. Teď by se hodila pomoc, napadá někoho co by se s tím dalo dělat?
masar

#40 Příspěvek od masar »

Přerušená smyčka PLL. Na pinu14 musíš mít kmitočet oscilátoru vstupní jednotky (0.1÷1.5Vrms). Závada vstupní jednotky je asi nejpravděpodobnější (když AM funguje).
jardafiala

#41 Příspěvek od jardafiala »

Když ladím ručně, tak vidím osciloskopem jak se při naladění na stanicích ukáže MF kmitočet (těch 11,7MHz). Co tedy ukazuje displej když nemá uzavřenou smyčku a tedy signál od vstupního dílu o kmitočtu vysílače? Nějak se v tom ztrácím, dívám se na blokové schema a na jednotlivé brouky ale něco mi uniká. Ten kmitočet co vidím na displeji odhaduje procesor podle ladicího napětí?
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 14 dub 2026, 14:40, celkem upraveno 2 x.
masar

#42 Příspěvek od masar »

Nevím, co vidíš na displeji. Ale o tom, co ukazuje, rozhoduje procesor. Ten také řídí činnost PLL. Do jaké míry ho PLL (ne)poslouchá, je jiná věc.
První, co bych udělal je, že bych použil externí zdroj ladícího napětí (0-30V) (po odpojení výstupu nábojové pumpy (pin 5 vstupní jednotky) a pokusil se něco naladit a naměřit.
jardafiala

#43 Příspěvek od jardafiala »

Dobře to zkusím. Jo a jde nějak jednoduše změřit jestli na LM7000 kmitočet oscilátoru je? Tím co mám doma změřím maximálně mf 10,7MHz.
masar

#44 Příspěvek od masar »

Ano, ale tím co máš doma, ne. Kmitočet oscilátoru můžeš ale zachytit na jiném přijímači (umístěném(resp. jeho anténu) v blízkosti výstupu oscilátoru) a tím ho "změřit". Ale pokud se při použití externího ladění "umoudří" mezifrekvence, umoudří se i oscilátor.
jardafiala

#45 Příspěvek od jardafiala »

A hele, to je zajímavý! Při ladění z externího zdroje se to chová stejně, tedy dostávám maxima MF kmitočtu kolem 11,7MHz. Blbý je, že ke vst dílu není schema a je zčásti zakrytý připájeným plechem, uvidím. Nebo provedu hlubokou orbu a najdu nějakou jinou vhodnou vstupní jednotku.
EDIT kecám, schema tam je.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“