Tak to ťa možno zaujme vlákno Polovodičová archeologie.Karlos78 píše:Pak mě začala zajímat historie...
EDIT:
opavená citácia
Moderátor: Moderátoři
Tak to ťa možno zaujme vlákno Polovodičová archeologie.Karlos78 píše:Pak mě začala zajímat historie...
Protože zlacení se dělalo galvanicky a s agresivní chemií, cínování tolik kyselin nepotřebuje a navíc vychází mnohem míň jedovatý a v neposlední řadě i levnější.jardafiala píše:Zajímavé je u těchto součástek něco jiného. Občas koupím a zprovozním grama NZC 420, 431 a podobné. Pokud mají nožky cínované není problém, zlacené z nějakého důvodu hnijou a stačí zatáhnout, povolí (pokud už nejsou uhnilé úplně) a zůstanou vám v ruce.
Výjimka potvrzuje pravidlo. A to je KF504.. Ten měl kvůli chlazení to dno kovové. Kolektor spojen s pouzdrem.A většinou se ještě na něho přidával prstencový chladič.EKKAR píše:Byla i fialová, měl jsem s touhle barvou tyristory KT501 ... Tyhle patice se dělaly v Lanškrouně, v kulovejch mlejnech se umlelo na prach barevný sklo, z prachu se vylisoval "korálek" s příslušným počtem otvorů na vývody, pomocí vibračních stolků se do grafitovejch matric ručně naskládaly kovový prstýnky, korálky z lisovanýho skla a předem nakrácený drátky na vývody a všecko se nechalo projet plynovou tavicí pecí, kde se korálek uvnitř grafitový matrice roztavil a spojil vývody hermeticky s prstýnkem patice ...
To nebylo kvůli chlazení, to byly občas dovezený jiný patice, kde byl jeden vývod napevno navařenej na dno a dva (báze-emitor) procházely cca 1,5mm velkýma samostatnýma průchodkama. Údajně to mělo líp stínit systém tranzistoru pro použití ve VF. Běžně byl takovej futrál na BF256-257 umístěným na destičce nasazený na patici čb obrazárny TV řady Dukla a pozdějších.ZVUK2000 píše:Výjimka potvrzuje pravidlo. A to je KF504.. Ten měl kvůli chlazení to dno kovové. Kolektor spojen s pouzdrem.A většinou se ještě na něho přidával prstencový chladič.EKKAR píše:Byla i fialová, měl jsem s touhle barvou tyristory KT501 ... Tyhle patice se dělaly v Lanškrouně, v kulovejch mlejnech se umlelo na prach barevný sklo, z prachu se vylisoval "korálek" s příslušným počtem otvorů na vývody, pomocí vibračních stolků se do grafitovejch matric ručně naskládaly kovový prstýnky, korálky z lisovanýho skla a předem nakrácený drátky na vývody a všecko se nechalo projet plynovou tavicí pecí, kde se korálek uvnitř grafitový matrice roztavil a spojil vývody hermeticky s prstýnkem patice ...
Tohle jsi tu psal několikrát, ale nevěřím tomu. Hlavně proto, že upadlé pozlacené nožičky jsem měl už u GC500 v Akcentovi z roku 1964, stejně tak u KC50X v TV z Oravy od 70. let a nakonec u všech KF507 v Moderatu ze začátku 80. let. Tedy vše v dobách mnohem dřívějších než tebou popisované výrobě ve Vietnamu. Podle mě je to jen kombinace prostředí ve kterém přístroj byl a použité technologie. U toho Moderata to ještě bylo spojeno s použitím býlých plastových distančních podložek - tranzistory bez nich neuhnily, i když měly stejné přívody.Mysteri píše:Sa tu OBČAS bavíte už o dávno vyriešenom.Nám Rožnov v 1987 priznal, že upadávanie pozlátených nožičiek je ich chyba - výroba vo Vietname, aby Vietnamci míňali svoje zlato atď.....
Už som to tu x krát opisoval. Mimochodom, museli to priznať, lebo šlo o súvislosť s nábehom výroby automobilu Favorit, kde bol kopec problémov z tohto dôvodu....
KF504 to měly snad všechny. A pochybuju, že kvůli stínění - spojit to s kolektorem, kde bylo 60-90Vpp signálu z toho tranzistoru spíš dělá malý vysílač. Kdybych to chtěl stínit, tak to pouzdro spojím s emitorem.EKKAR píše:To nebylo kvůli chlazení, to byly občas dovezený jiný patice, kde byl jeden vývod napevno navařenej na dno a dva (báze-emitor) procházely cca 1,5mm velkýma samostatnýma průchodkama. Údajně to mělo líp stínit systém tranzistoru pro použití ve VF. Běžně byl takovej futrál na BF256-257 umístěným na destičce nasazený na patici čb obrazárny TV řady Dukla a pozdějších.
K tomu se přikláním. Když jsem kdysi začákem 80tých let opravoval v ŽOSce protismykové regulátory do OV, tak ty desky v Almes bednách byly plné KF5xx a KFYxx se zlacenými vývody. Vybírané kusy, něco i s mečíky, usazené do červených distančních podložek. Všechno oboustranně zalakované nějakým, snad zapékacím lakem. Drželo to jak sviňa a i pod tím lakem mívaly ty trandy upadlé nohy přímo u skla. A jak to bylo v tom distančním soklu a zalepené, tak se to jen těžko hledalo. Byl to celkem opruz, cokoliv k měření nebo k pájení bylo nutno napřed pořádně oškrábat.xsc píše:upadlé pozlacené nožičky jsem měl už u GC500 v Akcentovi z roku 1964, stejně tak u KC50X v TV z Oravy od 70. let a nakonec u všech KF507 v Moderatu ze začátku 80. let. Tedy vše v dobách mnohem dřívějších než tebou popisované výrobě ve Vietnamu.