Tranzistor TESLA KFY34

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Karlos78 píše:Pak mě začala zajímat historie...
Tak to ťa možno zaujme vlákno Polovodičová archeologie.

EDIT:
opavená citácia
Naposledy upravil(a) samec dne 17 dub 2026, 23:08, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Nic takovýho jsem nenapsal. :roll: Máš nějakej zmatek v quote. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

jardafiala píše:Zajímavé je u těchto součástek něco jiného. Občas koupím a zprovozním grama NZC 420, 431 a podobné. Pokud mají nožky cínované není problém, zlacené z nějakého důvodu hnijou a stačí zatáhnout, povolí (pokud už nejsou uhnilé úplně) a zůstanou vám v ruce.
Protože zlacení se dělalo galvanicky a s agresivní chemií, cínování tolik kyselin nepotřebuje a navíc vychází mnohem míň jedovatý a v neposlední řadě i levnější.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#19 Příspěvek od samec »

Celeron píše:Nic takovýho jsem nenapsal. :roll: Máš nějakej zmatek v quote. :lol:
Pardon, nechcel som zbytočne citovať celý príspevok a jaksi som nebol dostatočne dôsledný pri odmazovaní nadbytočného textu. :oops:
Mysteri

#20 Příspěvek od Mysteri »

Sa tu OBČAS bavíte už o dávno vyriešenom. 😁 Nám Rožnov v 1987 priznal, že upadávanie pozlátených nožičiek je ich chyba - výroba vo Vietname, aby Vietnamci míňali svoje zlato atď..... 😎 Už som to tu x krát opisoval. Mimochodom, museli to priznať, lebo šlo o súvislosť s nábehom výroby automobilu Favorit, kde bol kopec problémov z tohto dôvodu....
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Favořiť byl vůbec průser, montovali ho mukli a těm bylo ganz putna, kolik podložek dají pod kterou matku, nebo jestli někde utáhnou šroub správným momentem. Je tam šroub? Je! Tak to musí stačit! ... A pak jela rodina z Bolky fungláčem z první série puštěný do prodeje, vystátým ve frontě na pořadník, k babičce do Poděbrad a za Nymburkem se všichni zabili, bo v 90 se od favořitě utrhla komplet zadní náprava ... Tenhle průser byl jedním z posledních, který se komančům před listopadem '89 povedlo ututlat, já viděl v '91 akorát policejní fotky z místa nehody ... Kdyby to nebylo na "jedničce" s relativně velkým provozem, asi by to přežili - ale vrak bez zadku se stočil neovladatelně do protisměru a tam potkal liazku v plný rychlosti čumák na čumák ... Následovaly drastický opatření, protože ty vyhrkaný, ve výrobě neutažený šrouby zjistili hned na místě ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Tento koncept nožiček byl použit i u OZ . U svářeček , kde jsou použity v řízení , vzhledem k používání strojů v nesuchém prostředí , častá závada . Tam je průser , že z těch 8 noh mohou být 4 uhnilé a není to patrné . Tak jsem je měnil šmahem .
ZVUK2000

#23 Příspěvek od ZVUK2000 »

EKKAR píše:Byla i fialová, měl jsem s touhle barvou tyristory KT501 ... Tyhle patice se dělaly v Lanškrouně, v kulovejch mlejnech se umlelo na prach barevný sklo, z prachu se vylisoval "korálek" s příslušným počtem otvorů na vývody, pomocí vibračních stolků se do grafitovejch matric ručně naskládaly kovový prstýnky, korálky z lisovanýho skla a předem nakrácený drátky na vývody a všecko se nechalo projet plynovou tavicí pecí, kde se korálek uvnitř grafitový matrice roztavil a spojil vývody hermeticky s prstýnkem patice ...
Výjimka potvrzuje pravidlo. A to je KF504.. Ten měl kvůli chlazení to dno kovové. Kolektor spojen s pouzdrem.A většinou se ještě na něho přidával prstencový chladič.
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Ale prd , tohle zapouzdření jsem měl u KFY , žádná výjimka .
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

ZVUK2000 píše:
EKKAR píše:Byla i fialová, měl jsem s touhle barvou tyristory KT501 ... Tyhle patice se dělaly v Lanškrouně, v kulovejch mlejnech se umlelo na prach barevný sklo, z prachu se vylisoval "korálek" s příslušným počtem otvorů na vývody, pomocí vibračních stolků se do grafitovejch matric ručně naskládaly kovový prstýnky, korálky z lisovanýho skla a předem nakrácený drátky na vývody a všecko se nechalo projet plynovou tavicí pecí, kde se korálek uvnitř grafitový matrice roztavil a spojil vývody hermeticky s prstýnkem patice ...
Výjimka potvrzuje pravidlo. A to je KF504.. Ten měl kvůli chlazení to dno kovové. Kolektor spojen s pouzdrem.A většinou se ještě na něho přidával prstencový chladič.
To nebylo kvůli chlazení, to byly občas dovezený jiný patice, kde byl jeden vývod napevno navařenej na dno a dva (báze-emitor) procházely cca 1,5mm velkýma samostatnýma průchodkama. Údajně to mělo líp stínit systém tranzistoru pro použití ve VF. Běžně byl takovej futrál na BF256-257 umístěným na destičce nasazený na patici čb obrazárny TV řady Dukla a pozdějších.
xsc

#26 Příspěvek od xsc »

Mysteri píše:Sa tu OBČAS bavíte už o dávno vyriešenom. 😁 Nám Rožnov v 1987 priznal, že upadávanie pozlátených nožičiek je ich chyba - výroba vo Vietname, aby Vietnamci míňali svoje zlato atď..... 😎 Už som to tu x krát opisoval. Mimochodom, museli to priznať, lebo šlo o súvislosť s nábehom výroby automobilu Favorit, kde bol kopec problémov z tohto dôvodu....
Tohle jsi tu psal několikrát, ale nevěřím tomu. Hlavně proto, že upadlé pozlacené nožičky jsem měl už u GC500 v Akcentovi z roku 1964, stejně tak u KC50X v TV z Oravy od 70. let a nakonec u všech KF507 v Moderatu ze začátku 80. let. Tedy vše v dobách mnohem dřívějších než tebou popisované výrobě ve Vietnamu. Podle mě je to jen kombinace prostředí ve kterém přístroj byl a použité technologie. U toho Moderata to ještě bylo spojeno s použitím býlých plastových distančních podložek - tranzistory bez nich neuhnily, i když měly stejné přívody.
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

EKKAR píše:To nebylo kvůli chlazení, to byly občas dovezený jiný patice, kde byl jeden vývod napevno navařenej na dno a dva (báze-emitor) procházely cca 1,5mm velkýma samostatnýma průchodkama. Údajně to mělo líp stínit systém tranzistoru pro použití ve VF. Běžně byl takovej futrál na BF256-257 umístěným na destičce nasazený na patici čb obrazárny TV řady Dukla a pozdějších.
KF504 to měly snad všechny. A pochybuju, že kvůli stínění - spojit to s kolektorem, kde bylo 60-90Vpp signálu z toho tranzistoru spíš dělá malý vysílač. Kdybych to chtěl stínit, tak to pouzdro spojím s emitorem.
Killroy
Moderátor

#28 Příspěvek od Killroy »

xsc píše:upadlé pozlacené nožičky jsem měl už u GC500 v Akcentovi z roku 1964, stejně tak u KC50X v TV z Oravy od 70. let a nakonec u všech KF507 v Moderatu ze začátku 80. let. Tedy vše v dobách mnohem dřívějších než tebou popisované výrobě ve Vietnamu.
K tomu se přikláním. Když jsem kdysi začákem 80tých let opravoval v ŽOSce protismykové regulátory do OV, tak ty desky v Almes bednách byly plné KF5xx a KFYxx se zlacenými vývody. Vybírané kusy, něco i s mečíky, usazené do červených distančních podložek. Všechno oboustranně zalakované nějakým, snad zapékacím lakem. Drželo to jak sviňa a i pod tím lakem mívaly ty trandy upadlé nohy přímo u skla. A jak to bylo v tom distančním soklu a zalepené, tak se to jen těžko hledalo. Byl to celkem opruz, cokoliv k měření nebo k pájení bylo nutno napřed pořádně oškrábat.

Takže pokud v Rožnově pod tlakem přiznali chybu ve výrobě až v 1987, tak už to museli vědět nejméně deset let před tím..
Odpovědět

Zpět na „Součástky“