Tuner Yamaha oprava, náhrada induktoru
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Já vím, je to dost práce a je to tvoje volba (oceňuji tvoji ochotu pomoci).
- jardafiala
Zajímavé (a očekávané) je chování tuneru při naladění slabé stanice v šumu, první krok NARROW šum sníží, (protože je užší FM pásmo), při přepnutí na MONO zbytek šumu zmizne.
Ten IO je za stovku k mání (což je skoro vzácnost) a když ho vyměníš, budeš v horším případě bohatší právě o jeden IO a cennou zkušenost.
Ostatně, šel jsi do toho také ze zvědavosti, tak ji neztrácej.
- jardafiala
Jako poslední mě včera napadlo zkusit víc zatlumit ten obvod, paralelně s R77 jsem dal 10k, bez výsledku. C 49 zkusím ale nic si od toho neslibuju, zkusil jsem blokovat napětí keramikou přímo u pouzdra. Brouk je za 190 i s poštou, asi už toho nechám, mám tu další špek (technics 8055) který čeká na řešení. Ne že bych nebyl zvědavý ale léto, výlety na kole, pivní zahrádky a v neposlední řadě možnost, že při výměně poškodím plošný spoj atd. Teď to testuju a hraje to, řekl bych, správně. Už se mi stalo, že laděním detailu na skoro dokončené práci jsem vše zprznil. Zkontaktuju majitele a uvidím jak se k tomu postaví. Být to moje tak to na nějaký čas odložím a pak se k tomu vrátím...
- jardafiala
- podle popisu se zdá, že majiteli přichcípl IC4 (LA1266)
- pokus kroutit se vším co šlo situaci ještě zhoršil
- po nastavení tuneru zpět je vidět, že slabý nf signál způsobuje přítomnost 10,7MHz na výstupu 5 IC4, při přesném nastavení cívky diskriminátoru nf signál zmizne úplně
- nakonec použit nf signál z výstupu 12 IC4 přivedený do společného bodu R109, R111
- jádro cívky L6 jsem s citem rozbil a vyfoukal, použil jsem jádro z jiné MF. Nastavení je nevýrazné, zřejmě má za úkol srovnat úrovně MF kmitočtu při volbě WIDE/NARROW (?). Teď jsou úrovně stejné.
- Všechny funkce testovány několikadenním provozem, odesláno.