tranzistrový měřicí zesilovač
Moderátor: Moderátoři
tranzistrový měřicí zesilovač
neznáte nějakou hezkou publikaci o zapojeních trnzistorů jako měřicích zesilovačů? Jde mi o návrh vstupních obvodů, které se pak připojí na OZ. Jde mi o měření malých ss proudů (desítky pA) a napětí (jednotky mV) a pulzní proudy (o něco větší) v řádech jednotek MHz. Prostě něco kde je názorně vysvětleno kdy co a jak použít, jaký typ zapojení má jaké vlastnosti a proč (matematika mě nevadí a čím víc tím líp). Nebo nenašel by se tu nějaký mikroelektronik (konstruktér OZ) z Prahy, které by si udělal hezké odpoledne u kavy a piva a udělal mě malinkou nalívárnu o vstupních obvodech?
Dík všem Čust.
u těch vstupů, momentálně mám všechno vyřešeno jen pomocí OZ, takže konkrétní problém nemám, ale jinak jsem používal Rvst nad 10 kOhm při měření napětí a Rvst do 1 kOhm při měření proudu,
u měření proudu pracuji s naprosto ideálním zdrojem proudu, takže odpor není až tak kritický, jen mě omezují ztrátové proudy přs ionyzovanou vodu (chlazení)
tranzistory chci jako upgrade abych snížil hlavně biasové proudy do OZ a neovlivňoval tím moc měření (takže v tomto případě FET)
např. jednoduchý příklad, kde potřebuju udělat ůplně nejjednopduší vstup FET.
Pomocí XTR101 měřím sekundární emisy elektronů z tenkých drátků, proudy se pohybují max 100 pA. Obvod XTR101 má vstupní Ibias asi 60 pA (jestli se nepletu). tzn, musím dostat z drátku víc než 60 procent maxima, což je dost problematické. Tento proud právě potřebuju měřit když je na hodnotě okolo 20 pA, pak mě už víceméně nezajímá. Takže budu muset přidělat před XTR něco co to napraví. Tady jde o stejnosměrný proud (pulzní filtrovaný).